Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 02

S.Madalovas pripažįsta, kad J.Borisovas VST skolindavo malūnsparnį

Liepą į pensiją išėjęs Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Sergejus Madalovas pripažįsta, kad su Rusijos karinėmis struktūromis glaudžiai susijęs verslininkas Jurijus Borisovas tarnybai skolindavo malūnsparnį. Tačiau jis neigia, kad tarnyba gaudavo ir finansavimą iš J.Borisovo, skelbia LNK televizijos žinios.
Sergejus Madalovas
Sergejus Madalovas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Suradau Borisovą, jisai gyvena virš manęs (...) pakalbėjom, sako – gerai, retkarčiais aš galiu tau padėti. Jisai ir padėdavo mums. Jokio finansavimo iš jo pusės nebuvo, jisai skyrė mums savo malūnsparnį Mi-8. Į ketvirtį, kartais į mėnesį vieną kartą, tiksliai negaliu pasakyti. Tie dalykai jau buvo tikrinami, jau patikrino mus, visą tą ataskaitą suteikėm ministeriją. Čia buvo 1993, 1994, 1995 metais“, – LNK televizijos žinioms sakė S.Madalovas.

Seimo antikorupcijos komisijos vadovas Vitalijus Gailius teigė, jog VST gaudavo ne tik malūnsparnį, bet ir finansinę paramą iš J.Borisovo.

„Remia ne šiaip smulkmenomis, o remia taktiniais sprendimais, nuomojant ar suteikiant naudotis kovinius malūnsparnius ir dalyvauja su šita karine technika mokymuose, taip pat finansinė parama“, – žinioms sakė V.Gailius.

Vadovavimą VST perėmęs Ričardas Pocius antradienį publikuotame interviu naujienų portalui delfi.lt sakė, kad tarnyboje buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos, o kai kurie pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius. Naujasis vadovas tvirtino, kad VST du dešimtmečius buvo sustingusi stagnacijoje, čia viskas grįsta šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, nevykdytos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietiniu mąstymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, kad buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus. VTEK tyrė vidaus reikalų ministro S.Skvernelio kreipimąsi.

J.Borisovas buvo didžiausias Rolando Pakso finansinis rėmėjas per 2002 metų prezidento rinkimų kampaniją, o tapęs šalies vadovu, R.Paksas suteikė J.Borisovui Lietuvos pilietybę.

Tačiau vėliau Seimo komisijos tyrimas parodė, kad J.Borisovas iškėlė R.Paksui virtinę reikalavimų, įskaitant prašymą „sužlugdyti“ jo konkurentus ir „užtarti“ jo bendrovę prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Šis skandalas baigėsi apkalta R.Paksui ir prezidento pašalinimu iš posto, o iš J.Borisovo buvo atimta Lietuvos pilietybė. Po šešerius metus trukusio bylinėjimosi J.Borisovas užsitikrino, kad jam būtų suteiktas leidimas gyventi Lietuvoje, bet ir toliau yra glaudžiai susijęs su Rusijos karine pramone.

Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr./J.Borisovas
Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr./J.Borisovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius