Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 28 /16:01

Vyriausybės vadovą užklupusi limfoma – kokia tai liga?

Premjeras Saulius Skvernelis atskleidė, su kokiais sveikatos sutrikimais susidūrė – jam diagnozuota pirmos stadijos limfoma. Specialistai teigia, kad siekiant įveikti ligą taikomas platus gydymas, o galimybė pasveikti yra didelė.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Diagnozę S.Skvernelis pasakė per trečiadienį vykusią spaudos konferenciją Vyriausybėje.

„Priešpaskutinį patikrinimą turėjau 2018 metų liepos mėnesį, viskas buvo tvarkoje. Kaip visada. Jaučiausi puikiai, tiesiog po prezidento rinkimų nusprendžiau tęsti profilaktinį patikrinimą, kurio metu buvo pastebėti limfinės sistemos sutrikimai, kurių anksčiau nebuvo. Deja, tik chirurginės operacijos metu buvo įmanoma nustatyti diagnozę, ji yra patvirtinta – limfoma. Pirmoji stadija, nėra išplitusi, yra taikomas gydymas – imunoterapija ir chemoterapija“, – žurnalistams sakė jis.

Ministro pirmininko teigimu, gydymo ciklą jis pradėjęs antradienį. Nepaisant to, tikina, kad „jaučiasi puikiai.“ Gydymas truks keletą mėnesių.

„Gydytojai tikisi pilno pasveikimo. To tikiuosi ir aš“, – teigė jis.

„Prognozės geros“

Pasak asociacijos „Kraujas“, vienijančios kraujo vėžiu ir kitomis retomis vėžio formomis susirgusius ir sergančios ligonius, vadovės Ievos Drėgvienės, premjerui galima prognozuoti sėkmingą pasveikimą, mat didžioji dalis sergančiųjų pasiekia būtent tokį rezultatą.

„Jeigu kalbame apie kraujo vėžį, o ne solidinius navikus, (…) iš esmės tai yra geros prognozės liga. Limfomų rūšių yra labai daug, per 60. ir visos gydomos ganėtinai skirtingai. Iš esmės tai yra jaunų žmonių liga, dažniausiai serga 18–50 metų amžiaus asmenys. Bet ir ją turėdami žmonės pasveiksta iki galo – prognozės 80 ar 90 proc. Jie įveikia ligą ir ji niekada nebegrįžta. Žinoma, gydymo liga reikalauja, bet gydymo būdų yra, Lietuvoje jie prieinami, kompensuojami, tai, manau, prognozės yra tikrai labai geros“, – teigė ji.

J.Kunigiškytės nuotr./Ieva Drėgvienė
J.Kunigiškytės nuotr./Ieva Drėgvienė

Anot I.Drėgvienės, limfoma yra viena dažniausių kraujo vėžio rūšių, kasmet ja suserga per 500 žmonių.

Lietuvoje serga 3000 žmonių

Limfoma – tai limfinės sistemos vėžys, atsirandantis sutrikus normaliai limfocitų gamybai, kai nesustabdomai ima gamintis pakitę limfocitai. Jie kaupiasi limfmazgiuose, dėl to jie padidėja. Specialistai teigia, kad limfoma gali pasireikšti ir kituose organuose – blužnyje, kaulų čiulpuose, smegenyse.

Turintys šį negalavimą asmenys gali jausti ne tik limfmazgių padidėjimą, karščiavimą, naktinį prakaitavimą, tačiau ir nuovargį ar svorio kritimą. Žvelgiant į premjerą, pastarąjį požymį buvo galima nesunkiai pastebėti.

Šiuo metu mūsų šalyje piktybine limfoma serga apie 3000 žmonių. Dėl visuomenės senėjimo piktybinių ligų kreivė neišvengiamai kopia į viršų, tad ir susirgimų limfoma skaičius didėja kasmet – pastaruoju metu įvairiomis limfomos rūšimis kasmet suserga apie 500 naujų pacientų. Dėl per pastarąjį dešimtmetį sparčiai tobulėjančios medicinos pasiekimų daugelis šių pacientų pasveiksta arba jų liga ilgam sustabdoma.

Kaip yra teigęs Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos ventro vadovas profesorius Laimonas Griškevičius, šioms ligoms gydyti yra taikomas platus priemonių spektras.

Jo teigimu, be tradicinės chemoterapijos, radioterapijos, kaulų čiulpų transplantacijos, limfomos gydomos modernia imunoterapija.

Limfoma – įnoringa, bet palyginti paklusni liga. Paprastai ji gydoma chemoterapiniais vaistais ir dažniausiai pagydoma arba suvaldoma, ypač jei dar nespėjusi įsisenėti.

Kokios ligos stadijos?

Premjeras pranešė, kad liga jam diagnozuota pirminėje stadijoje, nėra išplitusi.

Limfomos stadijos gali būti klasifikuojamos pagal kelias sistemas, tačiau dažniausiai taikoma Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtinta klasifikacija. Nustatant limfomos stadiją atsižvelgiama į tai, kiek ir kuriose kūno vietose yra pažeistų limfmazgių, taip pat, ar limfoma iš limfinės sistemos išplitusi į kitus organus.

Pagal vėžinių ląstelių išplitimą skiriamos 4 limfomos stadijos:

  • I stadija – limfoma pažeidė tik vieną limfmazgių grupę;
  • II stadija – limfoma pažeidė dvi ar daugiau limfmazgių grupių vienoje diafragmos pusėje (diafragma vadinama raumeninė pertvara, kuri skiria krūtinės ertmę nuo pilvo ertmės);
  • III stadija – limfoma pažeidė limfmazgius abiejose diafragmos pusėse;
  • IV stadija – limfoma išplito į bent vieną organą, išskyrus limfmazgius.

Prie limfomos stadijos dar prirašomos raidės A, B, E arba X:

  • A reiškia, kad limfoma ne tokia agresyvi, jai nebūdingi B simptomai;
  • B reiškia, kad limfoma jau pažengusi, ligonis per pusmetį neteko daugiau nei 10 proc. svorio, vargina karščiavimas (38 °C ar daugiau) ir naktinis pakaitavimas;
  • E reiškia, kad liga išsivysčiusi ne limfmazgiuose arba peraugusi į gretimus audinius;
  • X reiškia, kad limfoma pažeidė tarpuplautį.

Pavyzdžiui, ne Hodžkino limfomos IIB stadija reiškia, kad liga pažeidė daugiau nei dvi limfmazgių grupes aukščiau arba žemiau diafragmos, o pacientui pasireiškė naktinis prakaitavimas, karščiavimas, svorio netekimas arba visi šie simptomai kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius