Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 04 30 /14:51

Sulaukęs atsakymo iš Minsko S.Skvernelis nusiteikęs derėtis su Baltarusija

Baltarusijai atsakius, kad baigiamos statyti Astravo atominės elektrinės į dujinę jėgainę nepertvarkys, premjeras Saulius Skvernelis aiškina tikėjęsis, kad jo siūlymas bus svarstomas. Vis dėlto kolegos iš kaimyninės šalies laiške Vyriausybės vadovas sako atradęs optimistiškai nuteikiančių siūlymų, pavyzdžiui, bendradarbiauti branduolinės saugos srityje.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / 15min

Kaip antradienį rašė 15min, balandžio 22 dieną Baltarusijos premjeras Sergejus Rumasas išsiuntė S.Skverneliui atsakymą į jo pasiūlymą pertvarkyti Astravo atominę elektrinę.

Jame teigiama, kad branduolinės jėgainės projektas yra baigiamas, o jos pertvarkymas į dujų jėgainę yra netikslingas techniškai ir ekonomiškai.

Antradienį po Vyriausybės posėdžio S.Skvernelis sakė, kad iš Baltarusijos gauto atsakymo negalima vertinti vienareikšmiškai.

„Pirmiausia, konstatuota, kad šitas siūlymas dėl elektrinės konvertavimo į dujinę netikslingas dėl to, kad projektas jau yra pažengęs per toli, ir faktiškai pasakoma tai, kad jeigu laiku būtų pasiūlymai, tuo metu, kada buvo galima padaryti, akcentuojama ir 2010 metai, tai galbūt būtų šiandien ir kitoks sprendimas“, – sakė jis.

Kitas svarbus dalykas, pasak S.Skvernelio, tai bendras požiūris į branduolinį saugumą ir Baltarusijos kvietimas kalbėtis, sėstis prie derybų stalo vertinti bendradarbiavimo branduolinės saugos srityje galimybes.

„Visgi, jeigu ši elektrinė pradės veikti, tai branduolinė sauga tampa Lietuvos prioritetu. Vyriausybės ir mano pagrindinis uždavinys užtikrinti mūsų žmonių saugumą.

Ir taip pat optimistiškai nuteikia siūlymas kalbėtis apie bendrą monitoringo sistemos įdiegimą, kad mes galėtumėme realiu metu matyti, kas vyksta elektrinėje, kalbant galbūt apie radiacinio fono pokyčius ar galimus incidentus. Tai, manau, tikrai mes šitą šansą išnaudosime kalbant apie mūsų žmonių saugumą, ir toks susitikimas – galbūt energetikos ministrų lygmenyje – įvyks, ir tada galėsime kalbėti apie, kaip minėjau, bendrą monitoringo sistemą“, – komentavo S.Skvernelis.

Pozicija nesikeičia

S.Skvernelio teigimu, esminė mūsų pozicija nekinta, laikomasi nuomonės, kad Astravo atominė elektrinė nėra saugus objektas. Esą bus reikalaujama taisyti streso testo metu nustatytus trūkumus. Artimiausiu metu dėl to ketinama kreiptis į Europos Komisiją.

Taip pat ir toliau bus laikomasi pozicijos neleisti Baltarusijos jėgainėje pagamintai elektros energijai patekti į Lietuvos elektros rinką.

Derybos su Baltarusija dėl bendros monitoringo sistemos, S.Skvernelio manymu, nėra maksimumas to, ką galima padaryti, siekiant užtikrinti Astravo atominės elektrinės saugumą.

„Bet tai yra vienas iš esminių dalykų, susijusių su mūsų visų saugumu, ypač gyvenant šioje teritorijoje, kurią branduolinio incidento metu tektų evakuoti“, – aiškino premjeras.

Klausiamas, ar išsiuntęs pasiūlymą Baltarusijai tikėjosi, kad į jį bus atsakyta teigiamai, S.Skvernelis sakė:

„Tikėjausi aš panašaus atsakymo. Tikėjausi, kad tai bus vėlgi galimybė kalbėti apie tolesnį etapą ir dialogą dėl branduolinės saugos užtikrinimo ir monitoringo sistemos įdiegimo. Ir tikėjausi, kad bus svarstoma dėl konvertavimo dėl to, kad, vadovaujantis mūsų kolegų Baltarusijoje argumentais, tai yra objektas, kuris yra skirtas mažinti priklausomybę Baltarusijos nuo rusiškų dujų.

Tai alternatyva buvo pasiūlyta būtent tokia. Dar daugiau – dabar ta priklausomybė nuo rusiškų dujų keičiama į visišką priklausomybę nuo rusiškos atominės energetikos, taip pat – ir branduolinio kuro.“

„Pertvarkymas netikslingas“

Apie tai, kad dėl Astravo atominės elektrinės turi „planą-chuliganą“, S.Skvernelis prabilo per vasario pabaigoje vykusį susitikimą su Kėdainių gyventojais.

Kovo pradžioje jis nusiuntė laišką S.Rumasui, kuriame vietoje atominės elektrinės Astrave siūlė statyti dujų jėgainę, kuri naudotų per Klaipėdą tiekiamas dujas.

Toks S.Skvernelio žingsnis sulaukė daug kritikos: tiek iš prezidentės Dalios Grybauskaitės, tiek iš opozicijos atstovų.

Kai kurie ekspertai aiškino, kad premjero siūlomas planas yra techniškai neįgyvendinamas.

Baltarusijos premjero S.Rumaso atsakyme S.Skverneliui teigiama, kad pastaraisiais metais Baltarusijoje vyko didžiuliai darbai modernizuojant dujų elektrines.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Kas liečia jūsų pasiūlymą, išdėstytą 2019 m. kovo 7 dienos rašte, kuriame buvo siūlyta statyti dujų elektrinę vietoj atominės, noriu informuoti, kad Baltarusijos atominės elektrinės statybos projektas yra paskutiniame realizacijos etape. Jos pertvarkymas į elektrinę, dirbančią gamtinių dujų pagrindu, yra techniškai ir ekonomiškai netikslingas“, – sakoma rašte.

Baigiamą statyti Astravo atominę elektrinę mūsų šalis įstatymu yra pripažinusi nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Tam, kad statydama atominę elektrinę Baltarusija pažeidė tam tikrus Espo (Jungtinių Tautų Konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste) straipsnius, pritarė ir šios sutarties šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius