Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 28 /18:42

S.Skvernelis atsiprašė dėl e.sveikatos trikdžių: svarbūs sprendimai bus priimti jau trečiadienį

Šiuo metu atostogaujantis premjeras Saulius Skvernelis atsiprašė tiek pacientų, tiek ir medikų, dėl pastarąją savaitę ištikusių e.sveikatos trikdžių ir pareiškė, kad svarbūs sprendimai bus priimami jau trečiadienio Vyriausybės posėdyje.
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Lietuvos sveikatos sistemai šiemet teko nepaprasti iššūkiai.

Pirmiausiai – COVID-19 krizė, su kurios pirmąja banga mums pavyko susidoroti sutelktomis visuomenės pastangomis. Paskutinėmis savaitėmis – e.sveikatos sistemos paralyžius.

Nuoširdžiai atsiprašome tiek pacientų, tiek medikų dėl visų nepatogumų, kuriuos teko patirti. Dėkoju visiems darbuotojams, dėjusiems visas pastangas, kad sistema būtų atstatyta ir vėl „užkurta“.

Lietuvoje bloga tradicija, kai po tokių nelaimių pradedama aršiai ieškoti, kam „nukirsti galvą“, ką apkaltinti ir atleisti. Taip, matyt, lengviausia – tada nereikia nei ilgalaikių sprendimų, nei realiai išspręsti problemų.

Siūlau šįkart pažiūrėti plačiau ir suvokti, kokia tikroji padėtis su e.sveikatos sistema buvo dar prieš keletą metų, kodėl tokia situacija susidarė.

Noriu priminti, kad šiuo klausimu 2017 metais esame turėję Seimo antikorupcijos komisijos tyrimą, kuris konstatavo, kad nuo 2000 metų į e.sveikatą buvo sukišta 40 mln eurų, o turėjome... neveikiančią sistemą!

2015 m. e.sveikatai perėjus į Registrų centrą didelio proveržio nematėme, o ir kopijos tuometinių RC vadovų sprendimu, buvo daromos technologiškai pasenusiais metodais.

Jei pastaraisiais metais nebūtume padarę pokyčių, atstatymas po šio incidento būtų užtrukęs ne savaites – jis būtų neįvykęs išvis.

Reali situacija parodė, kad pernai suplanuotus ir patvirtintus darbus dėl saugių valstybės duomenų centrų, atsarginių serverinių ir papildomų patalpų būtina spręsti ypatingos skubos tvarka. Svarbūs sprendimai bus priimti jau rytojaus Vyriausybės posėdyje.

Skirtingai nei kadencijos pradžioje, šiandien turime funkcionuojančią e.sveikatos sistemą, esame nuo jos priklausomi kaip niekada anksčiau. Dėl to ir saugumo reikalavimai turi būti taikomi aukščiausiu lygiu. Nekart apie tai kalbėjome su naujuoju Registrų centro vadovu.

Suprantu, kad užduotis iškuopti dešimtmečių problemas yra ne iš lengvųjų, bet atsakomybė reikalauja neatidėlioti sprendimų. O kalbant apie greitą politikų kritiką naujajai Registrų centro vadovybei, pasakysiu tik tiek – 2017 m. birželį gavau duomenis, kad reikšmingas skaičius RC darbuotojų buvo glaudžiais ryšiais su politinėmis partijomis...

Dabartiniam vadovui noriu palinkėti sėkmės ne tik skaidrinant įstaigą, bet ir užtikrinant saugomų duomenų visokeriopą patikimumą ir atsparumą. O suplanuotus darbus bendromis pastangomis teks atlikti daug sparčiau“, – feisbuke rašė premjeras Saulius Skvernelis.

Antradienį Registrų centras pranešė atkūręs sutrikusią e.sveikatos sistemos veiklą.

E.sveikatos sistemos veikla atkurta antradienį apie 13 valandą.

Po Vilniuje vykusios liūties praėjusio pirmadienio vakarą trūkus vamzdžiui buvo užpilta Registrų centro serverinė. Dėl to buvo sutrikusi daugelio įmonės valdomų sistemų veikla. E.sveikata neveikė kiek ilgiau nei savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius