Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 16 /13:05

S.Skvernelis patikslino įspėjimą dėl privalomo testavimo ir izoliacijos: iš kurių šalių grįžus reikės izoliuotis?

Premjeras Saulius Skvernelis feisbuke paskelbė, kad atvykstantiems iš vadinamųjų trečiųjų, ne Europos ekonominės erdvės ir EBPO, šalių, bus privalomas testavimas dėl COVID-19 ir dviejų savaičių izoliacija. Tai nuspręsta COVID-19 komiteto posėdyje, po to, kai Kaune veikiančioje logistikos įmonėje koronavirusu užsikrėtė keliolika darbuotojų iš Uzbekijos.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Painiava dėl trečiųjų šalių

Dėl pirminės ministro pirmininko formuluotės ketvirtadienį kilo nerimas tarp keliautojų – nebuvo aišku, iš kurių šalių grįžusiems teks izoliuotis. Tik po 15min straipsnio tai buvo patikslinta.

„Atvejis Kaune su koronavirusu užsikrėtusiais asmenimis iš Uzbekistano akivaizdžiai parodė, jog turime tobulinti užsieniečių atvykimo į Lietuvą tvarką. Sprendimas toks: atvykstantiems iš vadinamųjų trečiųjų, ne EBPO šalių, bus privalomas testavimas nuo COVID-19 ir dviejų savaičių izoliacija“, – feisbuke iš pradžių paskelbė S.Skvernelis.

Ši formuluotė užminė mįslę – apie kurias šalis konkrečiai kalba premjeras?

Paprastai trečiosiomis šalimis laikomos ne ES valstybės, tačiau premjeras tikslina turįs galvoje ne EBPO šalis. Tai reikštų, kad privaloma savizoliacija ir testavimas taptų privalomas grįžus iš tokių šalių kaip Kroatija, Malta, Kipras. Kroatijoje pastaruoju metu yra išaugęs susirgimų COVID-19 skaičius, tačiau Kipre ir Maltoje susirgimų netgi mažiau nei Latvijoje ar Estijoje.

Kipras, Kroatija yra dvi vos iš keleto krypčių, į kurias dabar poilsiautojus gabena Lietuvos kelionių organizatoriai. Į šias šalis atostogautojai skraidinamai reguliariaisiais reisais, į Maltą skrydžiai dar nėra atnaujinti. Praėjusią savaitę buvo nutrauktos kelionės į Bulgariją, kai joje išaugo susirgimų COVID-19 skaičius.

Po 15min straipsnio S.Skvernelio žinutė feisbuke buvo pataisyta ir papildyta: „Sprendimas toks: atvykstantiems iš vadinamųjų trečiųjų, ne Europos ekonominės erdvės ir EBPO šalių, bus privalomas testavimas nuo COVID–19 ir dviejų savaičių izoliacija.“ Tai reiškia, kad Kroatija, Kipras, Malta nebus priskiriamos prie trečiųjų šalių.

Izoliuotis gali vis tiek tekti

Visgi tai dar nėra garantas, kad grįžus iš atostogų, pavyzdžiui, Kroatijoje tikrai nereikės dvi savaites užsidaryti namuose. Kiekvieną penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, iš kur atvykus reikia 14-ai dienų izoliuotis. Sąrašas dabar bus papildytas trečiosiomis šalimis, tačiau pagrindinis kriterijus išlieka sergamumo statistika.

„Šiuo metu yra rengiami reikiami teisės aktai, kad naujovės įsigaliotų nuo kitos savaitės. Trečiosios šalys bus įtrauktos į koronaviruso paveiktų šalių sąrašą, iš kurių atvykus į Lietuvą bus reikalinga 14 dienų saviizoliacija ir testavimas“, – 15min komentavo ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė.

Pastaruoju metu pablogėjusi Kroatijos statistika šalį gali pastūmėti į paveiktųjų sąrašą – tokiomis laikomos tos, kuriose sergamumo koronavirusine infekcija rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų yra didesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų. Liepos 10 d. Kroatijos rodiklis buvo 22,7.

Artimiausi skrydžiai į Kroatiją įvyks penktadienio vidurdienį, tad keliaujantys tikriausiai tik nuskridę į Dubrovniką sužinos, ar jiems grįžus kitą savaitę teks izoliuotis.

Grasinantiems – nuobaudos

S.Skvernelis taip pat pasisakė dėl vieno iš užsieniečio pasisakymo apie tai, kad ketina išeiti į miestą ir užkrėsti kitus žmones.

„Noriu labai aiškiai pabrėžti dar vieną dalyką. Netoleruosime tokių grasinimų, apie kuriuos skelbiama žiniasklaidoje. Į pasisakymus „išeisiu į miestą ir užkrėsiu kitus“ ir panašius arba atitinkamą elgesį bus reaguojama griežtai ir principingai. Viza tokiems asmenims bus naikinama, jie patys bus deportuojami iš Lietuvos“, – rėžė premjeras, jis pridūrė, kad, jo žiniomis, šiuo konkrečiu atveju policijos pareigūnai jau dirba, tyrimas atliekamas ir bus imamasi reikiamų priemonių.

Kaip skelbė NVSC, ketvirtadienio duomenimis, logistikos įmonėje „Hegelmann Transporte“ iš viso nustatyti 19 koronaviruso atvejų. Bent 17 užsikrėtusiųjų yra iš Uzbekijos atvykę asmenys, kurie dirbo tolimųjų reisų vairuotojais. Dėl viruso tiriami ir visi 200 įmonės darbuotojų,

Taip pat pradėti tirti Kauno prekybos miestelio „Urmas“ darbuotojai, nes gauta žinių, jog šioje prekyvietėje ne kartą lankėsi koronavirusu užsikrėtę vairuotojai iš Uzbekijos. Pasak bendrovės atstovų, uzbekai galėjo lankytis valiutos keityklose.

Jei blogės situacija – keisis taisyklės ir reikalavimai

S.Skvernelis taip pat pasisakė dėl kaukių dėvėjimo.

„Sveikatos apsaugos ministerijai pavesta nustatyti konkretų užsikrėtusių asmenų 100 tūkstančių gyventojų kriterijų. Jį pasiekus įsijungtų mechanizmas, leidžiantis svarstyti ir nustatyti privalomą kaukių dėvėjimą tam tikrose erdvėse – pvz., prekybos centruose, viešajame transporte ir kitur“, – rašė premjeras.

Be to, artimiausiu metu atsakingos ministerijos pateiks rekomendacijas dėl būtinų saugumo priemonių užtikrinimo renginiuose, kurių laikantis dalyvių skaičius renginiuose nuo rugsėjo galės būti neribojamas.

„Pabrėžiu, jog kol kas kalbame apie esamas sąlygas. Epidemiologinė situacija Lietuvoje yra ir toliau bus nuolat stebima, jei ji blogės – reikalavimai ir taisyklės keisis“, – nurodė S.Skvernelis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atnaujinti koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutai Lietuvoje: kas, kur, kada buvo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius