Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 12

S.Skvernelis: COVID-19 pirkimai vykdyti maksimaliai skaidriai pagal to meto situaciją

Premjeras Saulius Skvernelis sako manantis, kad į teisėsaugos akiratį patekę skubūs koronaviruso pandemijos metu vykdyti pirkimai buvo atlikti maksimaliai skaidriai.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš tikrai negaliu vertinti teisėsaugos darbo, bet maksimaliai manau, kad tikrai buvo skaidriai padaryta, pagal tos dienos situaciją“, – žurnalistams trečiadienį sakė S.Skvernelis.

Jis pabrėžė, jog lengva tuo metu priimtus sprendimus vertinti iš šių dienų perspektyvos, tačiau tuo metu, kai, anot jo, buvo „gaisras visoje Europoje ir pasaulyje, kas pirmesnis, kas greitesnis“, juos reikėjo daryti nedelsiant.

„Dėl to šitie veiksmai, kurie yra daromi, matyt, jie yra būtini, bet tikrai neskatins ir nemotyvuos darbuotojų prisiimti tam tikras rizikas ir padaryti būtinus, neatidėliotinus, nestandartinius žingsnius gelbėjant žmonių gyvybes ir sveikatas“, – svarstė premjeras.

Jis teigė, kad nors kilusias abejones svarbu patikrinti, blogai, kai tai daroma „tam tikrais keistais dalykais“.

„Kada ministras vienas ar kitas kviečiamas į apklausą, pirmiausia ta informacija teikiama jums, o po to tik sužinome tie, kas turėtume žinoti. Bet, matyt, taip Lietuvoje seniai buvo, bet taip neturėtų būti“, – sakė S.Skvernelis.

Anot jo, teisėsaugos įtarimų piktnaudžiavimu tarnyba sulaukusi ir iš posto pasitraukusi sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė krizės metu „nebijojo imtis atsakomybės, darė ryžtingus sprendimus“.

„Žmogus, kuris tikrai padarė daug, kad šita situacija COVID-19 kontekste būtų išspręsta ir suvaldyta apsaugant žmonių gyvybes ir sveikatą“, – apie buvusią viceministrę kalbėjo premjeras.

Ragina politikus nesikišti į tyrimą

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę paragino sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą greičiau baigti poilsiauti, grįžti į darbą bei pateikti paaiškinimus dėl vykdomų ikiteisminių tyrimų ir viceministrės L. Jaruševičienės.

Vėliau jis teigė, kad ministras į klausimus turės atsakyti „visuomenei ir kompetentingoms institucijoms“.

S.Skvernelis trečiadienį pabrėžė, jog ministrų atostogų klausimus sprendžia premjeras, o ne prezidentas bei teigė, jog „būtų smagu“ ateityje laikytis valdžių atskyrimo principų.

Jis taip pat paragino politikus nesikišti į vykdomus tyrimus.

„Kalbant apie tyrimus, tyrimas yra pradėtas, bet koks politinis įsikišimas į šitą tyrimą reiškia jo tikrai galimą fiasko ateityje teisme. Tai prašyčiau politikų susilaikyti nuo kišimosi į tyrimą, pavedimų dalinimą kažkam atlikti apklausą ar eiti į apklausą – tai turi daryti tiek Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, tiek prokuratūra, kuri koordinuoja ir kontroliuoja tyrimą“, – sakė ministras pirmininkas.

Jis siūlė nespėlioti, kaip jis pasibaigs.

„Vienas tik yra klausimas, kad na šiaip FNTT korupcinių bylų netiria, tai galbūt irgi tam tikras retorinis klausimas yra“, – svarstė S.Skvernelis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis praėjusią savaitę pareiškė, jog teisėsaugos atliekami tyrimai dėl koronaviruso pirkimų subliūkš ir sako esąs „absoliučiai įsitikinęs, kad nei ministerijose, nei Vyriausybėje niekas jokia korupcija neužsiiminėjo“.

Teisėsauga tiria 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų ir daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams pirkimus. Greitųjų testų pirkimuose įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir įgaliojimų viršijimu pareikšti tuometinei sveikatos apsaugos viceministrei L.Jaruševičienei, kuri jų sulaukusi įteikė prašymą atleisti, kurį A.Veryga tenkino.

Pasak Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, viceministrė įtariama galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kai dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą.

A.Veryga tvirtina, kad kaltinimai viceministrei yra nepagrįsti, o pateikus detalius paaiškinimus, jų bus atsisakyta.

Dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln.eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba. Šiame tyrime įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos buvusiam vadovui Šarūnui Narbutui. Atliekant šį tyrimą taip pat apklaustas ir sveikatos apsaugos ministras A.Veryga, viceministrė Kristina Garuolienė, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, vicekancleris Lukas Savickas.

Abu minėtus teisėsaugos institucijų tiriamus pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius