Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 15

S.Skvernelis: institucinė vaikų globos namų pertvarka – buldozeris

Kovo 1-ąją viešėdamas Klaipėdoje premjeras Saulius Skvernelis, kalbėdamas apie aukštųjų mokyklų tinklo reformą, užsiminė ir apie institucinę globos pertvarką. Jis aiškino, kad reforma įgyvendinama buldozerio principu.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kai kurie rektoriai čia gali patvirtinti, kad girdim argumentus ir pasakome, kad šioj vietoj, jeigu buvom neteisūs, tas klaidas taisome. Tikrai tai nėra ta reforma, kuri būtų, kaip įvardijama, stumiama buldozeriu. Jeigu mes būtumėm buldozeris, tai galėčiau palyginti su institucine vaikų globos pertvarka. Va ten tai yra buldozeris. Buldozeris buvo paleistas nepaisant argumentų, sveiko proto, infrastruktūros – sunaikinti ir padaryti kitaip nieko negirdint“, – kreipdamasis į Klaipėdos universiteto bendruomenę kalbėjo jis.

VIDEO: Klaipėdos universitete LR Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis 2019

Kovo 14-ąją, prašomas išplėtoti savo mintį, premjeras neigė institucinę globos pertvarką įvardijęs buldozeriu.

„Nepamenu, kad taip būčiau įvardinęs. Gal ir buvo“, – žurnalistams Seime sakė jis.

S.Skvernelis: sprendimai daromi neatsižvelgiant į infrastruktūrą

Perklaustas, ar mano taip, S.Skvernelis atsakė: „Manau, kad taip. Tie sprendimai, kurie yra daromi, jie daromi neatsižvelgiant nei į realybę, nei į tą infrastruktūrą, kuri buvo. Investuota didžiuliai pinigai, tikrai sudarytos idealios sąlygos, atskirtos erdvės arba net atskiri pastatai gyventi vaikams globos namuose, šeimų pagrindu arba šeimyninės globos pagrindu veikiančiose patalpose. Visą tai reikia daryti, aišku, bet atsižvelgti ir į realijas, kokios yra.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vaikystė
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vaikystė

Palaikymą institucinei vaikų globos namų pertvarkai yra išreiškusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pertvarką pradėjo įgyvendinti 2014 metais, ją įgyvendina ir dabar.

Anot SADM, „stipri pozicija, kad institucijos turi būti pertvarkomos ar jų atsisakoma, yra susijusi su tuo, kad privaloma daugiau investuoti į realią pagalbą šeimai ir vaikams, ieškoti sprendimų, kokių paslaugų ir paramos priemonių reikia, kokios jų veiksmingos, ir pan.“

Ministerija nurodė, kad pertvarka prasidėjo nuo situacijos analizės, buvo tiriamas visuomenės požiūris, organizuotos diskusijos, kurtos bendruomeninių paslaugų gairės, paslaugos buvo pilotuojamos.

„Kiekvienas regionas turėjo ir turi Pertvarkos procesų ekspertą, kuris konsultuoja, tarpininkauja, padeda savivaldybių, įstaigų, nevyriausybinių organizacijų specialistams. Pertvarkos procesas, yra sudėtingas ir ilgas, o jo sėkmė priklauso nuo kiekvieno šioje srityje dirbančio specialisto požiūrio ir motyvacijos“, – atsakyme 15min nurodė ministerija, turėdama omeny ne tik vaikų, bet ir socialinės globos namų pertvarką.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

SADM: Lietuvai reikia intensyviai dirbti

SADM duomenimis, socialinės ir vaikų globos namai „negali užtikrinti į asmenį orientuotų paslaugų ir tinkamos paramos, kurios reikia siekiant visapusės įtraukties“.

„Fizinė atskirtis nuo bendruomenių ir šeimų smarkiai apriboja institucijose gyvenančių ar augančių asmenų gebėjimą ir pasirengimą visapusiškai dalyvauti savo bendruomenės ir platesnės visuomenės gyvenime. Tai aktualu ir Lietuvai“, – atsakyme išdėstė ministerija.

„Institucinę globą yra siekiama mažinti ir tuo aspektu, kad stengiamasi atrasti būdų, kaip suteikti šeimai, auginančiai vaikus, kokybišką pagalbą, kad vaiko paėmimas iš šeimos būtų kraštutinė priemonė“, – pridūrė SADM ir taip pat nurodė būtinybę kurti paramos, paslaugų ir pagalbos kiekvienai šeimai ir vaikui sistemą.

„Tiek įgyvendinant Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvenciją, tiek ir Neįgaliųjų konvenciją – Lietuvai reikia intensyviai dirbti, kad būtų pereita nuo institucinės socialinės globos prie paslaugų neįgaliems suaugusiems asmenims ir likusiems be tėvų globos vaikams“, – tikino ministerija.

Nuo 2016 metų, kai prisiekė S.Skvernelio Vyriausybė, SADM nurodė parengusi bendruomeninių paslaugų be tėvų globos likusiems vaikams metodinių aprašų projektus:

„Šiuo metu įvairius pasirengimo dokumentus vertina praktikai, renkamos pastabos, siūlymai joms tobulinti.“

Pertvarkyti 10 vaikų namų

„Taip pat paskelbti Bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojų mokymų pirkimai, vyksta Šeimos konferencijos metodo mokymų programos vertinimas“, – nurodė ministerija.

Anot jos, šiuo metu savivaldybės plėtoja globos centrų, siekiančių telkti globėjus, pagalbą globėjams, veiklą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaikystė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaikystė

„Šiais centrais kuriama alternatyvi institucinei globai paslauga vaikams, netekusiems tėvų globos. Kartu su savivaldybėmis planuojami infrastruktūros investiciniai projektai“, – dėstė SADM.

Konkretaus atsakymo į klausimą, ar sutiktų su teiginiu, kad institucinė globos namų pertvarka buvo pradėta įgyvendinti „buldozerio“ principu, ar tokiu principu įgyvendinama dabar, ministerija nepateikė.

Iki šiol buvo pertvarkytos 10 vaikų globos įstaigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius