-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 11 /14:39

S.Skvernelis jo gatvę aprašinėjusio vyriškio teisme: tai yra pažeminimas manęs kaip vyro, kaip tėvo

Vilniaus regiono apylinkės teismas ketvirtadienį atsivertė buvusio premjero Sauliaus Skvernelio gatvę praėjusią vasarą aprašiusio Gedimino Vaitkevičiaus bylą. Vyras kaltinamas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl šmeižimo ir viešosios tvarkos pažeidimo.
Užrašas ant gatvės dangos, kurioje gyvena S.Skvernelis
Užrašas ant gatvės dangos, kurioje gyvena S.Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Teismas ketina apklausti 15 liudytojų, tarp jų – ir S.Skvernelio žmoną.

G.Vaitkevičius ketvirtadienį teigė kaltės nepripažįstantis, jis atsisakė teisės duoti parodymus ketvirtadienio posėdyje, bet žadėjo juos vėliau, kai baigsis įrodymų tyrimas.

Todėl nuspręsta ketvirtadienį paklausti nukentėjusiuoju pripažintą S.Skvernelį.

„Vieną birželio dieną važiuojant iš namų į darbą buvo pastebėtas užrašas ant kelio, kuriame buvo pateikta šmeižikiška informacija vandališku būdu“, – teisme pasakojo politikas.

Jo teigimu, užrašą matė jo šeima, kaimynai ir visi, kas važiavo Upės gatve.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Šmeižtas, kuris neatitinka jokios tikrovės. Nesu niekada nei kaltintas, nei teistas, kad esu vagis. Tai sukėlė daugybę tiek asmeninių išgyvenimų, tiek man asmeniškai, tiek žmonai ir mažamečiui vaikui, kuris viską supranta“, – teisme kalbėjo jis.

Tai, anot jo, pakirto jo, kaip politiko, reputaciją. Jis pabrėžė, kad informacija, kuri buvo pateikta žiniasklaidoje, paniekino jį kaip asmenį.

„Manau, kad tokie veiksmai nusikalstami, jokiu būdu neleistini mūsų šalyje, padarytas nusikaltimas, apšmeižtas esu“, – kalbėjo jis.

Tai yra pažeminimas mano, kaip vyro, kaip tėvo.

Paklaustas, kas pašalino įrašus ir kas kreipėsi dėl jų pašalinimo, S.Skvernelis sakė to nežinantis, tačiau spėjo, kad tai galėjo padaryti Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnai, kurie jį saugojo.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gediminas Vaitkevičius
Asmeninio archyvo nuotr. /Gediminas Vaitkevičius

„Tai yra pažeminimas mano, kaip vyro, kaip tėvo. Niekam nesinori tai patirti, sukelia dvasinius išgyvenimus“, – kalbėjo jis.

S.Skvernelio teigimu, jis su G.Vaitkevičiumi prieš tai nebuvo susidūręs, jam ši pavardė nieko nesakė, konfliktų jokių su juo buvęs premjeras teigė neturėjęs.

Kas pirmas pamatė šį užrašą, jis pasakyti negalėjo, nes neprisiminė. Tuo metu teisėja pastebėjo, kad ikiteisminio tyrimo metu jis liudijo, jog apie užrašą jam pranešė žmona.

Paklaustas, koks atstumas nuo užrašo iki jo namų, S.Skvernelis tiksliai pasakyti negalėjo, tačiau sakė, kad toks, koks yra užraše – apie kilometrą.

Moralinės žalos atlyginti neprašo

Kadangi S.Skvernelis teigė patyręs moralinę žalą. Kaltinamojo advokatė Dovilė Murauskienė tikslinosi, ar jis yra pateikęs ieškinį dėl tokios žalos atlyginimo.

„Iš šito žmogaus jokių materialinių nuostolių atlyginimo nereikia“, – atsakė S.Skvernelis.

Kaltina šmeižimu ir viešosios tvarkos pažeidimu

Vilniaus apygardos prokuroras Jonas Selilionis posėdyje teigė, kad Vilniaus rajone Upės gatvėje užrašęs „Skvernelis 1 kilometras vagies namai“ kaltinamasis paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Prokuroro teigimu, tokiais veiksmais buvo padaryta per 54 eurų žala.

Kodeksas taip pat numato, kad tas, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, piktybiškai tyčiodamasis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Praėjusiųjų metų birželio 11 dieną vyras prie premjero namų parašė „Vagies namas“. Jį vietoje sulaikė Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai ir perdavė policijai.

Dėl užrašo ant kelio įsižeidęs premjeras pats parašė pareiškimą policijai, esą užrašas „Vagies namas“ yra šmeižtas.

Kaip anksčiau rašė BNS, ar užrašą ant Upės gatvės vertinti kaip nusikaltimą, ar tik kaip administracinį nusižengimą, policija sprendė savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius