Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 28

S.Skvernelis: matome didžiulį potencialą stiprinant ekonominę partnerystę su Izraeliu

Lietuva mato didelį potencialą stiprinti ekonominę partnerystę su Izraeliu, sako premjeras Saulius Skvernelis, pirmadienį dalyvavęs Lietuvos-Izraelio verslo forume Izraelyje. Jis pakvietė Izraelio verslą aktyviau investuoti mūsų šalyje, pranešė Vyriausybė.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Izraelis yra mūsų strateginis partneris kalbant tiek apie dvišalius santykius, tiek apie ES darbotvarkę. Mes matome didžiulį potencialą stiprinti tarpusavio ekonominį bendradarbiavimą. Daug galimybių mums siūlo dvišalė prekyba ir investicijos į tradicines pramonės šakas bei aukštos pridėtinės vertės sektorius“, – sveikindamas forumo dalyvius sakė S.Skvernelis.

Pasak jo, Lietuva ypač suinteresuota bendradarbiauti su Izraeliu inovacijų srityje.

Tel Avive vykstančiame dvišaliame verslo forume per dvi dešimtis lietuvių įmonių tikisi užmegzti santykius skaitmeninių technologijų, kibernetinio saugumo ir gyvybės mokslų srityse.

2017 metais Izraelis pagal bendrą prekių eksportą užėmė 40 vietą tarp visų Lietuvos prekybos partnerių.

„Verslios Lietuvos“ analitikų duomenimis, pernai sausio-rugsėjo mėnesiais lietuviškos kilmės prekių eksporto į Izraelį vertė siekė 28,5 mln. eurų. Iš jų daugiausia eksportuota farmacijos produktų (17,6 proc. viso lietuviškos kilmės prekių eksporto), baldų (14,8 proc.), įvairių maisto produktų (12,2 proc.), medienos ir jos dirbinių (10,3 proc.), optikos, fotografijos, kinematografijos, matavimo, kontrolės, medicinos, chirurgijos prietaisų (9 proc.).

Palyginti su ankstesniu laikotarpiu, pernai per devynis mėnesius paslaugų eksportas į Izraelį ūgtelėjo 52 proc. iki 18,7 mln. eurų.

Pasak Vyriausybės, šis augimas labiausiai susijęs su IT, transporto ir kitų verslo paslaugų eksporto didėjimu.

Daugiausia 2018 m. sausį-rugsėjį eksportuota IT paslaugų (37 proc. viso paslaugų eksporto) ir kelionių paslaugų (27,1 proc.).

S.Skvernelis vizito Izraelyje metu taip pat susitiks su šalies premjeru Benjaminu Netanyahu ir prezidentu Reuvenu Rivlinu.

Ragino netoleruoti antisemitizmo

Izraelyje viešintis premjeras pabrėžė, kad svarbu netoleruoti jokių antisemitizmo formų.

„Negalime toleruoti jokių antisemitizmo pasireiškimo formų. Vyriausybės ir kiekvieno piliečio pareiga yra bendra – atpažinti ir sustabdyti antisemitizmo apraiškas“, – Vyriausybės pranešime pirmadienį cituojamas S.Skvernelis.

Premjeras Tel Avive dalyvavo Tarptautinei Holokausto dienai paminėti skirtoje konferencijoje, kurią organizavo Vilniaus ir Vilniaus regiono žydų asociacija Izraelyje „Beit Vilna“.

„Žodžiai „daugiau niekuomet“ nėra nei tušti, nei deklaratyvūs. Jie išreiškia svarbų įsipareigojimą užkirsti kelią tragedijos pasikartojimui ir aiškiai pareikšti, kad antisemitizmui Lietuvoje vietos nėra“, – kalbėjo premjeras.

Jis akcentavo, jog Lietuvos valstybė ir jos istorija yra neatskiriama nuo joje gyvenusių žydų.

S.Skvernelis padėkojo Lietuvoje ir visame pasaulyje gyvenantiems žydams, kurie jaučia prisirišimą prie savo protėvių tėvynės, nepaisydami jų protėviams čia padarytų skriaudų.

Premjerą oficialioje delegacijoje jo vizito Izraelyje metu lydi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius