-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 30

S.Skvernelis „perka“ pensininkus? Pažadėta išmoka paskatino kalbas apie priešrinkiminį gerumą

Vyriausybės sprendimas rugpjūtį skirti vienkartines 200 eurų išmokas sunkumų patiriantiems gyventojams, taip pat senatvės pensininkams sulaukė ir kritikos bei klausimų, ar taip valdantieji nemėgina įsiteikti šiai visuomenės grupei prieš spalį vyksiančius Seimo rinkimus. Kai kurie ekspertai pastebi, kad senjorai nėra tie, kurie per koronaviruso pandemiją verčiasi sunkiausiai. Gerus darbus senjorams neseniai į laišką suguldė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė naujoms subsidijoms gyventojams ir darbdaviams.

Paketas numato minimalios algos dydžio subsidijas laikinai nedirbusiems, o darbo netekusiems žmonėms pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka, tokią pat vienkartinę išmoką gaus sunkumų patiriantys įvairių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas 2018 m./Asociatyvi nuotr.
Mato Miežonio / 15min nuotr./Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas 2018 m./Asociatyvi nuotr.

Žiupsnis priešrinkiminio populizmo

Ekonomistas Romas Lazutka į tai, kad 200 eurų dydžio vienkartinė išmoka būtų išmokėta 2020 metų rugpjūčio mėnesį be atskiro asmens prašymo, sureagavo feisbuke:

„Jei ne rinkimai po poros mėnesių, būtų kvailystė, dabar panašiau į niekšybę.“

Jei ne rinkimai po poros mėnesių, būtų kvailystė, dabar panašiau į niekšybę.

Ekonomistas Žygimantas Mauricas vieną iš Vyriausybės palaiminto paketo priemonių – 182 milijonų eurų skirti išmokėti vienkartines 200 eurų išmokas beveik 910 tūkst. asmenų, kurie gauna senatvės pensijas, našlių ir našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto darbo laiko pensijas, taip pat kompensacijas už ypatingas sąlygas bei įvairias šalpos išmokas, įvertino kaip didelį žiupsnį priešrinkiminio populizmo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas

Feisbuke jis rašė, kad senatvės pensijos 2020 metais išaugo daugiau nei 9 procentais, o atlyginimų augimo šiais metais, tikėtina, nebus.

Tad, anot Ž.Maurico, senatvės pensijų gavėjai bus santykinai geresnėje finansinėje situacijoje nei nuo koronaviruso epidemijos nukentėję darbingo amžiaus gyventojai.

Pavyzdžiui, vidutinė senatvės pensija siekia 376 eurus, o pajamas praradusiems savarankiškai dirbantiems asmenims mokama 257 eurus siekianti subsidija (šie asmenys, priešingai nei senjorai, neretai dar turi ir išlaikomų nepilnamečių).

Mato Miežonio / 15min nuotr./Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas 2018 m./Asociatyvi nuotr.
Mato Miežonio / 15min nuotr./Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas 2018 m./Asociatyvi nuotr.

„Be to, vienkartinė išmoka vargu ar iš esmės pagerins minėtų gyventojų grupių finansinę padėtį, tad toks sprendimas veikiau gali būti traktuojamas kaip žiupsnis priešrinkiminio populizmo (ypač turint omenyje didelį gyventojų, kuriuos palies ši programa, skaičių)“, – feisbuke rašė Ž.Mauricas.

Be to, vienkartinė išmoka vargu ar iš esmės pagerins minėtų gyventojų grupių finansinę padėtį, tad toks sprendimas veikiau gali būti traktuojamas kaip žiupsnis priešrinkiminio populizmo.

S.Skvernelis gina sumanymą

Politikai skirtingai atsiliepė apie Vyriausybės iniciatyvą dėl vienkartinių išmokų senatvės pensininkams.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė sakė, kad sudėtinga kategoriškai vertinti, reikia senjorams skirti vienkartines 200 eurų išmokas, ar ne.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

„Dauguma senjorų, iš tiesų apie 37 procentai, gauna labai mažas pensijas ir kitų išmokų, kurios yra skiriamos pagelbėti verslui, tiems, kurie neteko darbo, yra prastovose, praktiškai pensininkai negauna. Todėl, aš manau, šitas žingsnis neįgaliems, senjorams yra teisingas. Tačiau aš ir vakar klausiau ministro, ar yra tikrai teisinga, kai visiems pensininkams vienodai numatoma skirti ir rugpjūčio mėnesį išmokėti po 200 eurų. Nes dalis pensininkų – ir tikrai nemažas procentas yra, kurie gauna virš 400 eurų pensijas. 4,1 procento, kur gauna pensijas virš 600 eurų. Mano asmenine nuomone, kad tiems pensininkams, kurie gauna dideles pensijas, neturėtų būti mokami šie 200 eurų“, – aiškino valdančiosios Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcijos narė.

Opozicinės Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad pasirinktas išmokų mokėjimo laikas – rugpjūtis – yra susijęs su rinkimų kampanija.

Anot jos, „200 eurų dalinimo akcija yra ir rinkiminė akcija“.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Senjorai neabejotinai nusipelno pinigų ir klausimas čia galėtų kilti tik dėl to, kodėl pasirinktas toks terminas, toks laikas, ir kodėl tų pačių senjorų šeimų nariai, vaikai, anūkai šiandien nenusipelno greitesnės paramos ir pagalbos iš valstybės, kai tokia pagalba yra numatyta, bet ji iki šiol nepasiekia adresatų“, – pažymėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Senjorai neabejotinai nusipelno pinigų ir klausimas čia galėtų kilti tik dėl to, kodėl pasirinktas toks terminas, toks laikas, ir kodėl tų pačių senjorų šeimų nariai, vaikai, anūkai šiandien nenusipelno greitesnės paramos ir pagalbos iš valstybės.

S.Skvernelis teigė, kad beveik iš 1,4 mlrd. eurų pagalbos paketo ištraukta „senjorų dalis“, kuriai numatyta apie 180 mln. eurų.

200 eurų išmoka, pasak premjero, pasiektų visus labiausiai pažeidžiamus šalies žmones – taip pat ir neįgaliuosius, įvairių šalpos pensijų gavėjus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

„Jeigu kas nors nori pasakyti, kad šitiems žmonėms net ir krizės situaciją yra labai lengva gyventi. Jie visi yra rizikos grupės žmonės, deja. Jiems yra taikomi visi papildomi apribojimai. Jie visi negali gyventi to gyvenimo, kuris galbūt šiek tiek ir palengvindavo jų materialinę gerovę.

Kaip pavyzdys gal nėra visai tinkamas – net tas pats senjoras, aplakstydamas penkiolika ar dvidešimt parduotuvių, susirasdavo maisto produktus su geriausiomis nuolaidomis ir sąlygomis. Tai pasakyti, kad jiems nereikia, na, tai yra tokia pozicija, bet aš jai tikrai nepritariu ir, manau, kad Seimas palaikys Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Tai pasakyti, kad jiems nereikia, na, tai yra tokia pozicija, bet aš jai tikrai nepritariu ir, manau, kad Seimas palaikys Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus.

R.Karbauskis išplatino laišką senjorams

Dėmesį pensininkams rodo ir valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R.Karbauskis.

Prieš savaitę išplatintas jo laiškas senjorams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jame, kaip nurodoma partijos interneto svetainėje, dėkojama už išreikštą pasitikėjimą 2016 metų Seimo rinkimuose ir pristatomi svarbiausi darbai, kurie „leido padidinti pensijas, sumažinti SODROS skolą, atpiginti vaistus ir netgi pasiūlyti jų dalį kompensuoti 100 proc. žmonėms nuo 75-erių metų bei padidinti šalpos neįgalumo išmokas“.

Laiške R.Karbauskis aiškina žinantis, kad senjorams dažnai tenka susidurti su klaidinančiomis žiniomis, kurios nustelbia pozityvias naujienas.

Tarkime, kad dėl koronaviruso pandemijos bus mažinamos pensijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Senatvė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Senatvė

„Tai NETIESA! Atvirkščiai, ši valdžia ne tik pasirūpino, kad Jus pasiektų didesnės pensijos iki pandemijos paskelbimo, bet ir ieško sprendimų, kaip padidinti Jūsų pajamas ir suteikti visą reikiamą pagalbą. Jokių išmokų mažinimas nėra svarstomas, o senatvės, netekto darbingumo, šalpos pensijos karantino metu visus pasieks laiku ir tokios, kokios yra numatytos įstatymuose. Kiek žemai turi pulti žmonės, užsiimantys tokios propagandos kūrimu, kad imtų gąsdinti senjorus, kurie dėl koronaviruso grėsmės ir taip patiria milžinišką stresą?“ – rašoma R.Karbauskio laiške senjorams.

Kiek žemai turi pulti žmonės, užsiimantys tokios propagandos kūrimu, kad imtų gąsdinti senjorus, kurie dėl koronaviruso grėsmės ir taip patiria milžinišką stresą?

Dvejopas vertinimas

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos dėstytojai Jūratei Novagrockienei trečiadienį Vyriausybės priimtas paketas, skirtas paremti tiek verslą, tiek mažiausias pajamas gaunančius žmones, kelia dvejopą reakciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Novagrockienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Novagrockienė

Viena vertus, numatomos skirti vienkartinės išmokos iš tikrųjų būtų reali, apčiuopiama pagalba.

Politologė minėjo, kad žmonėms sudėtinga nusipirkti kaukių, dezinfekcinis skystis, kuris karantino sąlygomis yra pirmo poreikio prekė, yra brangus. Ji pastebėjo, kad parduotuvėse gyventojai dabar perka tai, kas yra reikalingiausia.

„Aš manau, kad tas siūlymas konkrečiai žmonėms sumokėti yra iš tikrųjų labai reali pagalba, kurią žmonės pajustų“, – sakė J.Novagrockienė.

Aš manau, kad tas siūlymas konkrečiai žmonėms sumokėti yra iš tikrųjų labai reali pagalba, kurią žmonės pajustų.

Kita vertus, pasak jos, klausimų kyla dėl to, kodėl išmokas norima mokėti būtent rugpjūčio mėnesį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinkimų akimirkos

„Tada iš tikrųjų kyla klausimas, kadangi labai jau priartėja rinkimai. Dabar apie rinkimus nelabai kas ir galvoja, bet rugpjūčio mėnesį jau turėtų būti tokia įsivažiavusi ir gerokai aktyvesnė, kartais gal net ir agresyvesnė rinkiminė kampanija, vykdoma įvairių politinių partijų. Tai čia iš tikrųjų atrodytų kaip ir priemonė, kad patrauktų kuo daugiau rinkėjų balsų. Juolab kad tai orientuota daugiausia į pensininkus. Aišku, pensininkai yra tie, kurie dažniausiai eina į rinkimus, daugiausia balsuoja ir kuriuos labiausiai galima paveikti tokiomis priemonėmis“, – akcentavo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos dėstytoja.

Tai čia iš tikrųjų atrodytų kaip ir priemonė, kad patrauktų kuo daugiau rinkėjų balsų. Juolab kad tai orientuota daugiausia į pensininkus.

J.Novagrockienės teigimu, „valstiečių“ rinkėjai yra daugiau rajonuose gyvenantys, mažiau pasiturintys žmonės. Tiesa, jų elektoratas „persidengia“ su socialdemokratų, „darbiečių“.

Nebuvo kam prisiimti lyderystę

J.Novagrockienės nuomone, koronaviruso pandemijos suvaldymo rezultatas Lietuvoje yra gana sėkmingas.

Nustatyta ne tiek daug užsikrėtimo COVID-19 atvejų. Lyginant su kitomis šalimis, nėra daug mirčių, sukeltų būtent COVID-19.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Karantinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Karantinas

„Pats rezultatas, nežiūrint to, kad buvo daug klaidų, gal vėlavimų ir visokių kitokių dalykų, jis iš karto deda tokį didesnį pozityvą nei negatyvą šitam susitvarkymui su krize. Antras dalykas yra tai, kad nebuvo kam prisiimti lyderystę. Ir, ko gero, čia labiausiai laimi S.Skvernelis. Nežiūrint to, kad lyg ir Aurelijus Veryga visą laiką matyti ekranuose vos ne kiekvieną dieną. Bet tie S.Skvernelio sprendiminiai akcentai iš tikrųjų atrodo kaip ryškios lyderystės krizės situacijoje prisiėmimas, atsakomybės prisiėmimas, pakankamai ramus, santūrus tonas ir visa kita – tai ir sudaro įspūdį, kad su krize susivaldoma“, – komentavo politologė.

Ir, ko gero, čia labiausiai laimi S.Skvernelis. Nežiūrint to, kad lyg ir Aurelijus Veryga visą laiką matyti ekranuose.

Kartu ji akcentavo, kad šalies gyventojai su retomis išimtimis labai sąmoningai reaguoja į situaciją: laikosi karantino reikalavimų, dėvi kaukes, bando išlaikyti atstumą ir panašiai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauko kavinės ruošiasi atsidaryti
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauko kavinės ruošiasi atsidaryti

Kalbėdama apie pagalbą ekonomikai, J.Novagrockienė sakė, kad šioje srityje yra didžiulis įgyvendinimo deficitas.

Lyg ir siūlomi sprendimai, kurie iš principo turėtų būti geri ir padėti, tačiau įgyvendinimo procese visas jų gerumas sužlunga dėl biurokratijos, institucijų nebendradarbiavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius