Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 14

S.Skvernelis po Seimo malonės M.Basčiui žada Konstitucijos pataisas

Premjeras Saulius Skvernelis ankstų trečiadienio rytą socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė registruosiąs Konstitucijos pataisas, numatančias, kad Seimo narys iš parlamento apkaltos būdu galėtų būti pašalintas Konstitucinio Teismo sprendimu, be kitų Seimo narių balsavimo.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Konstitucija yra svarbiausias šalies įstatymas ir teisinės valstybės pamatas. Asmuo, pažeidęs Konstituciją, negali būti Seimo nariu. Tuo tvirtai tikiu. Visiškai nesuprantama ir gėdinga situacija, kai Seimas savo balsavimu paneigia Konstitucinio Teismo sprendimus. Tai meta šešėlį visiems parlamentarams“, – feisbuke rašo ministras pirmininkas S.Skvernelis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Bastys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Bastys

„Kaip Seimo narys rinksiu parašus ir registruosiu Konstitucijos pataisas, kurios numatys, jog Konstitucinio Teismo sprendimo pakanka Seimo narį apkaltos būdu pašalinti iš Seimo. Dėl to papildomai balsuoti Seime nėra jokio reikalo. Tokia Konstitucijos pataisa leistų ateityje išvengti panašių gėdingų situacijų. Seimo nariai turi galimybę savo nuomonę išreikšti ir sudarant apkaltos komisiją, ir tvirtinant jos išvadas“, – tvirtina S.Skvernelis.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M.Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Pasak jo, „nepagarba pagrindiniam šalies įstatymui ir Konstituciniam Teismui negali būti toleruojama. Jokiomis aplinkybėmis“.

Per antradienį vykusį slaptą balsavimą už M.Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M.Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M.Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

„Negali būti net kalbos apie M.Basčio dalyvavimą valdančiojoje koalicijoje. Patį M.Bastį raginu trauktis iš Seimo savo noru. Nedelsiant“, – trečiadienio rytą pareiškė S.Skvenelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius