Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 22

S.Skvernelis: programėlės „Karantinas“ įsigijimui turėtų būti skelbiamas pirkimas

Jeigu institucijos jaučia poreikį įsigyti programėlę, susijusią su situacija dėl COVID-19, jos turėtų skelbti viešąjį pirkimą, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Jeigu reikalinga kažkokia programinė įranga, programėlės, vertinant tai, kad karantinas ir ekstremali situacija yra visai kitokia, nei buvo pradžioje, kai tas poreikis buvo, dabar turbūt turėtų būti daromas viešasis pirkimas ir ta programinė įranga, ar programėlė, turėtų būti nupirkta pagal viešąją pirkimą“, – pirmadienį spaudos konferencijos metu Vyriausybėje teigė premjeras.

Taip jis kalbėjo po to, kai įmonė „IT sprendimai sėkmei“ pranešė kūrę ir plėtoję programėlę „Karantinas“ Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) užsakymu, tačiau liko be užmokesčio – NVSC buvo pradėjusi programėlės pirkimo procedūras ir jas nutraukė.

Kas turėtų prisiimti atsakomybę už tai, kad verslininkams nebuvo sumokėta, S.Skvernelis ragino klausti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

„Reikėtų sveikatos apsaugos ministro paklausti, koks tas bendravimas buvo. Kiek aš girdėjau, sumos pradėjo labai ženkliai skirtis nuo pirminių iki galutinio produkto. Galbūt tame problema“, – svarstė jis ir dar kartą pakartojo, jog programėlės įsigijimui derėtų skelbti viešą pirkimą.

„Jeigu tas įrankis bus reikalingas, bus skelbiamas viešasis pirkimas. Institucijos labai aiškiai pasakė, kad būtų vykdomi viešieji pirkimai, išskyrus tuos atvejus, kada [paslaugos] reikalaujama nedelsiant. Jeigu ta programa nedelsiant būtų buvus, matyt, būtų nupirkta iš vieno šaltinio“, – komentavo S.Skvernelis.

15min nuotr./Programėlė „Karantinas“
15min nuotr./Programėlė „Karantinas“

Vyriausybė priėmė nutarimą ir už „Karantino“ programėlę planavo atsiskaityti skolintomis lėšomis, tačiau pinigai kūrėjų taip ir nepasiekė.

„2020-05-06 bendrovė gavo iš NVSC kvietimą teikti pasiūlymą programėlei įsigyti. 2020-05-07 NVSC nutraukė programėlės pirkimo procedūrą „dėl lėšų trūkumo ir atsiradus kitoms su pirkimu susijusioms problemoms“, – dėstoma įmonės „IT sprendimai sėkmei“ rašte Seimo Antikorupcijos komisijai.

NVSC aiškino jokių programėlės kūrimo paslaugų neužsakinėjęs, o centro atstovai susirašinėdami su verslininkais esą tiesiog aiškinosi, „kokie gali būti sprendimai ir kiek jie gali kainuoti“.

Duomenų, jog NVSC būtų vykdžiusi pirkimą dėl „Karantino“ programėlės, teigė neturinti ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius