Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 08 /14:59

S.Skvernelis ragina savaitę stebėti situaciją ir tada spręsti, ar nereikės grįžti prie privalomo kaukių dėvėjimo

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad kai kurioms valstybėms antroji koronaviruso banga smogė anksčiau nei manyta, fiksuojamas žaibiškas susirgimų didėjimas. Todėl jis paragino stebėti situaciją ir, prireikus, spręsti dėl privalomo apsaugos priemonių dėvėjimo viešajame transporte, parduotuvėse ir renginiuose, vykstančiuose uždarose erdvėse.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai S.Skvernelis pasisakė Vyriausybės posėdžio metu.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė renginių dalyvių skaičiaus didinimui.

Tarkime, nuo liepos 17 dienos renginiuose, vykstančiuose atvirose erdvėse, galės dalyvauti ne daugiau kaip 1000 žiūrovų (iki minėtos datos – 700 žiūrovų).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija

Renginiuose uždarose erdvėse galės dalyvauti ne daugiau kaip 400 žiūrovų (dabar – 150 žiūrovų). Nuo rugpjūčio 1 dienos dalyvių skaičius didinamas iki 500.

Pasak S.Skvernelio, pritarus renginių dalyvių skaičiaus didinimui, jeigu bus susirgusiųjų koronavirusu skaičiaus didėjimo tendencijos užsienyje ir mūsų šalyje, kitam Vyriausybės posėdžiui reikia paruošti teisinius sprendimus, jog renginiuose būtų privalomai taikomos apsaugos priemonės.

Alternatyva, premjero žodžiais, renginius drausti.

Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr./Popietė Kaune
Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr./Popietė Kaune

„Nes, neapsigaudinėkime, matome užsienio valstybes, kurios taip pat sėkmingai buvo suvaldę COVID-19 bangą. Antroji banga smogė gerokai sparčiau, greičiau ir pagrindiniai dalykai, visgi kur tas proveržis įvykęs, yra viešasis transportas, prekybos centrai didieji ir tokie uždari įvairaus pobūdžio renginiai. Ir, aišku, ta kategorija žmonių, kurie daugiausia lankosi tokiuose renginiuose, dabar jau kita yra amžiaus grupė vyraujanti“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Antroji banga smogė gerokai sparčiau, greičiau ir pagrindiniai dalykai, visgi kur tas proveržis įvykęs, yra viešasis transportas, prekybos centrai didieji ir tokie uždari įvairaus pobūdžio renginiai.

Jis ragino per savaitę išanalizuoti situaciją dėl privalomųjų priemonių naudojimo viešajame transporte, uždaruose renginiuose, jeigu tokia būtinybė būtų.

„Pasiruoškime tam“, – pabrėžė premjeras.

Vidaus sienų kontrolė pratęsta iki rugpjūčio 15 dienos.

Klausimas dėl studentų iš užsienio atvykimo į Lietuvą studijų tikslais kol kas buvo atidėtas.

„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos-Lietuvos pasienis
„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos-Lietuvos pasienis

Reikia būti pasiruošus

Po Vyriausybės posėdžio S.Skvernelis sakė, kad reikia pasiruošti imtis priemonių, jeigu situacija dėl koronaviruso blogėtų.

Esą ji gali keistis rudeniop, kai baigsis atostogų metas, būsime smagiai pakeliavę ir panašiai.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./„Vilnius skaito“ skaitykloje vyko Lotynų Amerikos literatūrai skirtas renginys
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./„Vilnius skaito“ skaitykloje vyko Lotynų Amerikos literatūrai skirtas renginys

Nors premjeras sakė, kad baimės ir panikos kol kas nereikia turėti.

Antra vertus, jis pabrėžė, kad matome labai blogą tendenciją – antros susirgimų COVID-19 bangos kilimas yra žaibiškas, spartesnis nei pirmosios bangos.

„Analizuojame tuos duomenis iš kitų valstybių, kokiuose sektoriuose tai prasidėjo. Tai – viešasis transportas, prekybos centrai, masiniai renginiai. Dėl to reikia būti pasiruošus. Tikrai mes nekalbėsime apie kažkokį žmonių skaičiaus ribojimą arba uždarymą vieno ar kito renginio ar veiklos. Bet reikia tiesiog pasiruošti būti apsisaugojus“, – kartojo Vyriausybės vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

S.Skvernelis sakė, kad sveikatos apsaugos ir susisiekimo ministrų Aurelijaus Verygos bei Jaroslavo Narkevičiaus paprašyta tinkamai pasiruošti, jeigu prireiktų naujo teisinio reglamentavimo dėl privalomo apsaugos priemonių dėvėjimo.

„Gal nereikės, tikiuosi“, – pridūrė jis.

Gal nereikės, tikiuosi.

Gali būti ribojami skrydžiai

Situacija kai kuriose užsienio valstybėse, tarkime, Bulgarijoje ir Rumunijoje, dėl koronaviruso blogėja.

S.Skvernelis ragino gyventojus stebėti situaciją ir įvertinti rizikas, planuojant vykti į tokias šalis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Baltarusijoje

Jis minėjo, kad padėčiai blogėjant, gali būti vėl ribojami skrydžiai, įvedama privaloma saviizoliacija grįžus iš kai kurių šalių.

„Galime atsidurti mes toje situacijoje, kur buvome kovo mėnesį, kad reikės tiems žmonėms grįžusiems į privalomąją saviizoliaciją patekti. Tai galiausiai gali būti taip, kad neįvyks kažkokie skrydžiai – irgi rizika yra. Dėl to tikrai reikia stebėti, sekti situaciją ir priimant sprendimą pirkti tokią kelionę, tiek ir organizuoti – įvertinti visas rizikas galimas, kurių yra tikrai pakankamai daug“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Galime atsidurti mes toje situacijoje, kur buvome kovo mėnesį, kad reikės tiems žmonėms grįžusiems į privalomąją saviizoliaciją patekti.

Trečiadienį skelbta, kad Lietuvoje praėjusią parą patvirtinta 10 naujų susirgimų koronavirusu atvejų. Tai – didžiausias skaičius pastarąjį mėnesį šalyje.

„Tikrai dar šiandien nenorėčiau vertinti, kad artėjame prie kažkokios bangos. Labai didelį nerimą kelia visgi įvežtiniai atvejai. Jų – didžioji dauguma. Ir po to – žmonių elgesys, kada jie grįžta iš užsienio, ir tada pradeda nuo bažnyčios, šeimos renginių, ligoninių lankymo, masinių renginių ir taip toliau“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Labai didelį nerimą kelia visgi įvežtiniai atvejai.

Jis akcentavo, kad žmonės, sugrįžę iš užsienio šalių, kur prasidėjo antroji COVID-19 banga, turėtų jausti atsakomybę – kiek įmanoma laikytis saviizoliacijos režimo, atlikti testą dėl koronaviruso.

Kartu premjeras pastebėjo, kad atsipalaidavome, jis kartojo, jog būtina saugotis ir pernelyg neatlaisvinti vadžių.

Atlaikyti dar vieną smūgį vėl uždarant koncertines, kultūros įstaigas, esą būtų nepakeliama.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija

„Mes matome, kad atsipalaidavome visi. Ir pažiūrėjus į šventinį savaitgalį, masinius renginius, tikrai atrodo, kad nieko nebuvo, nėra ir grėsmės nėra. Yra grėsmė. Saugokimės visi, kad nereikėtų naudoti tų priemonių, kurios būtų tikrai sunkiai pakeliamos Lietuvai“, – teigė S.Skvernelis.

Teismas sulaukė pirmojo verslo skundo dėl to, kad Vyriausybė neva viršijo įgaliojimus įvedama karantiną. S.Skvernelio teigimu, ar buvo kokių pažeidimų, atsakys teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius