-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 12

Saulius Skvernelis: Romų visuomenės centro dalininkai yra susiję su narkotikų platinimu

Pirmadienį pasitarimą dėl romų taboro sušaukęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis pareiškė, kad Romų visuomenės centras anaiptol nepadeda daryti tvarkos tabore. Pasak ministro, šią paslaugą reikėtų pirkti iš kieno nors kito, nes šio centro dalininkai susiję su narkotikų platinimu.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

S.Skvernelis po susitikimo su įvairių žinybų atstovais teigė, kad į Romų visuomenės centrą investuojama nemažai lėšų, tačiau rezultato nėra.

Dar keisčiau, kad dalininkas šio centro yra viena iš bendruomenių, kurios lyderiai yra susiję tiesiogiai, arba per artimus asmenis, su narkotikų platinimu tabore.

„Dar keisčiau, kad dalininkas šio centro yra viena iš bendruomenių, kurios lyderiai yra susiję tiesiogiai, arba per artimus asmenis, su narkotikų platinimu tabore. Turime ieškoti sprendimo. Jeigu jis turi ateitį, nors aš labai abejoju, turi būti kiti dalininkai, o dar geriau, kad šią paslaugą teiktų viešojo konkurso būdu kita bendruomenė, nesusijusi su taboru, arba nebūtinai romų bendruomenės atstovai“, – kalbėjo ministras.

Nemaža dalis romų, nuteisiamų už disponavimą narkotinėmis medžiagomis, net ir dideliu mastu, dažnai paleidžiami lygtinai.

„Jie atlieka tik simbolinę bausmę, todėl yra siūlymas keisti Baudžiamojo kodekso straipsnius, kad nebūtų galima taikyti lygtinio paleidimo“, – pridūrė ministras.

Jo teigimu, apmaudu, kad metus dideles pastangas, bylų rezultatas nuvilia – vietoje dešimties metų už grotų, nuteistieji į laisvę išeina po pusantrų ar dvejų.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Reidas čigonų tabore
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Reidas čigonų tabore

Pasak S.Skvernelio taboro neturi likti kaip socialinio ir kriminalinio reiškinio, tačiau nemaža dalis šiuo metu vykdomų programų yra nukreiptos ne ten, kur reikia.

Ministro žiniomis, per penkerius pastaruosius metus taboro gyventojų skaičius susitraukė 25 proc., nelegalių statybų sumažėjo perpus.

Šiemet iš nelegalių statinių planuojama iškelti 3–5 šeimas ir juos nugriauti – tai įpareigojo teismo sprendimai.

Šiemet iš nelegalių statinių planuojama iškelti 3–5 šeimas ir juos nugriauti – tai įpareigojo teismo sprendimai.

S.Skvernelis gerai atsiliepė apie Vilniaus miesto savivaldybės veiksmus, kuriais siekiama įtraukti romų vaikus į mokslus ir popamokinę veiklą  bei stengtis, kad jie netaptų narkotikų platintojais. Nors spaudimas iš suaugusiųjų vaikams yra didelis.

Išnaikinti narkotikų taškų nesitikima

Policija ir Viešojo saugumo tarnyba nuo rugpjūčio vykdo romų taboro blokavimą, tai ketinama tęsti iki metų galo.

Iki dabar policija sulaikė 1700 vartotojų ir per 100 prekeivių.

„Policija dabar orientuojasi į narkotikų kanalų blokavimą ir prekybos užkardymą. Tačiau kad tai išnyktų kaip reiškinys, prielaidų nelabai yra“, – optimizmo nerodė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edvardas Šileris
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edvardas Šileris

Sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė pabrėžė, kad prievarta narkomanų neišgydysi.

Ji teigė, kad neretas atvejis, kai į Vilniaus priklausomybės ligų centrą atėję ir gydytis pasiryžę žmonės iš jo po kelių dienų pabėga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius