Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 08

Šaiposi iš lietuvių pasyvumo protestuojant, bet neatskiria Lietuvos nuo Latvijos

Feisbuke dalinamasi nuotrauka, pašiepiančia palyginti menką Lietuvos gyventojų aktyvumą reiškiant nepasitenkinimą augančiais mokesčiais. Tačiau įrašo autoriai, panašu, nežino kas su kuo lyginama, o Lietuvą iliustruoja Latvijos vaizdais.
Protestas. Mes kaltinam!
2018 m. Vilniuje vykusio protesto „Mes kaltinam!“ akimirkos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pastarosiomis dienomis socialiniame tinkle dalinamasi paveikslėliu, kuriame neva 9 valstybių gyventojų protestai prieš valdžią. Vokietijos, Sirijos, Vengrijos, Venesuelos, Irano, Prancūzijos, Tailando ir Ispanijos gatvėse – tūkstančiai.

15min nuotr./Melagingas įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Melagingas įrašas socialiniame tinkle

Tuo metu paskutiniame paveikslėlyje prie pastato vos viena palapinė. Tai esą Lietuva. Į mūsų akiratį patekusiame įraše teigiama, kad protestuojama prieš augančius mokesčius.

Nors paveikslėlis feisbuke pasirodė praėjusiais metais, į socialinio tinklo vartotojų akiratį medžiaga sugrįžo šių metų kovą. Vien ketvirtadienį įrašu pasidalinta per 3 tūkst. kartų.

Sumaišė su kaimynais

„Google“ paveikslėlių paieška leido nesunkiai rasti, kad tokiu pat nuotraukų rinkiniu praėjusiais metais buvo aktyviai dalinamasi Latvijoje. Tačiau paskutinėje nuotraukoje pažymėta ne Lietuva, o būtent Latvija.

„Google Maps“ nuotr./Latvijos vyriausybės pastatas
„Google Maps“ nuotr./Latvijos vyriausybės pastatas

Tikriausiai tai neturėtų stebinti, nes paskutinėje nuotraukoje matomas Latvijos vyriausybės pastatas. Taigi Lietuvos gyventojų pasyvumu stebimasi šį iliustruojant Rygoje stovinčių pastatų vaizdais.

2019 m. vasarį feisbuke nuotrauką skelbė Erika Rudash ir tūkstančiai kitų Latvijos socialinių vartotojų. Vienišoje palapinėje prieš kaimynės valstybės vyriausybės rūmus – bado akciją skelbęs Ainars Kadišs.

Ne visi – prieš

Latvijos ir Lietuvos supainiojimas ne vienintelis nenuoseklumas skelbiamoje nuotraukoje. Pavyzdžiui ne visose nuotraukose matomi žmonės protestuoja prieš valdžią.

Pavyzdžiui, nuotraukoje iš Vokietijos – akimirkos iš 2018 m. vykusio koncerto, smerkiančio rasizmą šalyje. Minias susirinkti kvietė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, todėl protestu prieš valdžią tai laikyti sudėtinga.

Nuotraukoje iš Vengrijos – Budapešte vykusi „taikos eisena“, organizuojama 10 metų šalį valdančios „Fidesz“ partijos. Eisenoje daugiausia vietinę valdžią palaikantys žmonės.

Nuotraukose pateikiami protestai Sirijoje, Venesueloje, Irane, Prancūzijoje, Tailande ir Ispanijoje išties nukreipti prieš vietinę valdžią.

Vis dėlto visų protestų tikslai itin skirtingi. Sirijoje, Venesueloje, Irane ir Tailande protestuojama prieš autoritarinių režimų politiką. Nuotraukoje iš Ispanijos matomos vėliavos sufleruoja, kad protestuojama dėl Katalonijos nepriklausomybės.

Vienintelė nuotrauka, kurioje galimai protestuojama prieš mokesčių politiką – iš Prancūzijoje vykusių „geltonųjų liemenių“ protestų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius