TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 25 /07:30

Šalčininkų rajone vyks kariuomenės ir pasieniečių pratybos

Šalčininkų rajone, vadinamojoje Dieveniškių kilpoje, penktadienį vyks kariuomenės ir pasieniečių pratybos pagal priedangos plano scenarijus „Priedanga – 2023“.
Apsilankymas modulinių namelių stovyklavietėje Medininkuose
Pasienietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) organizuojamose taktinėse pratybose pasieniečiai ir kariuomenė treniruosis veikti pagal scenarijus, numatytus atnaujintame valstybės sienos apsaugos priedangos plane.

VSAT teigimu, pratybose kaip stebėtojai dalyvaus Lenkijos, Latvijos ir Estijos vidaus reikalų sistemų pareigūnai.

Naujoms grėsmėms adaptuotam planui Vyriausybė pritarė liepos pradžioje.

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, esant aukštam grėsmės lygiui atnaujintas priedangos planas užtikrins operatyvų pajėgų pastiprinimą Lietuvos pasienyje ir tam nereikės papildomo tarpinstitucinio derinimo.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė yra sakiusi, jog pratybų metu planuojama treniruotis veikti pagal du scenarijus. Pirmas jų susijęs su neteisėta migracija, „jeigu būtų kažkokios nestandartinės situacijos“.

Ministrė taip pat minėjo, jog bus treniruojamasi, kokių veiksmų būtų imamasi „tam tikros karinės hibridinės grėsmės“ prie valstybės sienos atveju.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad vienas iš pratybų scenarijų susijęs su mažos grupės bandymu prasiskverbti į Lietuvos teritoriją.

„Vienas iš galimų provokacijos scenarijų, kai didesnė grupė agresyviai nusiteikusių migrantų atvyksta į Lietuvos teritoriją, agresyviai reaguoja į pareigūnų reikalavimus, pasipriešina jiems“, – penktadienį LRT radijui sakė R.Liubajevas.

Tuo metu Lietuvos kariuomenės gynybos štabo viršininkas generolas majoras Mindaugas Steponavičius LRT radijui sakė, kad svarbiausias kariuomenės siekis – pratybose „pasitikrinti mūsų sąveikumą su Valstybės sienos apsaugos tarnyba.“

Lietuvos ir Lenkijos duomenimis, Baltarusijoje šiuo metu yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių, dalis jų – arti Lietuvos ir Lenkijos sienų. Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas tvirtina, kad samdinių skaičius gali siekti ir iki 4,5 tūkstančio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius