-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09

Sąlytį turėję asmenys NVSC informaciją galės pateikti elektroniniu būdu

Nuo šiol asmenys, kurie turėjo sąlytį su sergančiais koronavirusine infekcija (COVID-19), arba lankėsi susirgusiųjų nurodytose buvimo vietose, savo duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams galės pateikti elektoriniu būdu.
Mobilus koronaviruso patikros punktas
Mobilus koronaviruso patikros punktas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pateikę duomenis, žmonės sulauks NVSC specialistų, atliksiančių individualų rizikos vertinimą, skambučio, trečiadienį praneš centras.

Pasak NVSC, tokią tvarką nuspręsta taikyti, nes ne visais atvejais užsikrėtusieji koronavirusu nurodo visus asmenis, su kuriais bendravo, todėl NVSC specialistai apie tokius sąlytį galimai turėjusius žmones išvis nežino ir negali jų identifikuoti.

Galimybė duomenis pateikti elektroniniu būdu leis greičiau identifikuoti ir informuoti, kokių priemonių asmenys turėtų imtis, teigia centras.

Tikimasi, kad tai taip pat leis daugiau žmonių prisiskambinti į centro karštąją liniją, kur sulaukiama daug skambučių dėl galimo sąlyčio.

Anketą galima rasti NVSC interneto svetainėje, ten taip pat skelbiami ir susirgusiųjų maršrutai.

Turėjusiu sąlytį laikomas asmuo, kuris bendravo su užsikrėtusiuoju koronavirusu tris dienas iki tol, kol asmeniui pasireiškė simptomai arba dvi savaites po simptomų atsiradimo bendravęs žmogus.

Jei žmogus bendravo su sergančiuoju, kuriam koronavirusui būdingi simptomai nepasireiškė, tokiu atveju sąlytį turėjusiu laikomas žmogus, kontaktavęs 72 val. iki tepinėlio sergančiajam, kuris buvo teigiamas, paėmimo ir 14 dienų po tepinėlio paėmimo.

Kitaip tariant, yra vertinama, ar žmogus su sergančiuoju bendravo tuo metu, kai, remiantis moksliniais įrodymais, žmogus kėlė riziką kitam, tai yra – galėjo užkrėsti.

Taip pat svarbu įvertinti, kokį sąlytį žmogus turėjo: aiškinamasi, ar sąlytis buvo didelės ar mažos rizikos, t.y. kokiu atstumu, kiek laiko bendrauta, ar naudotasi asmens apsaugos priemonėmis ir kita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius