Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 10 /10:46

SAM įspėjo: Vilniuje gali tekti skelbti ekstremalią situaciją dėl netinkamai tvarkomų atliekų

Atliekų tvarkymu Vilniuje susirūpino ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienį išplatino pranešimą, kad NVSC kreipėsi į Vilniaus savivaldybę prašydamas kuo skubiau spręsti neišvežamų šiukšlių problemą. Po NVSC specialistų patikrinimų paaiškėjo, kad mieste netrukus gali tekti skelbti ekstremalią situaciją, keliančią pavojų sveikatai. Savivaldybė tai vadina politiniais žaidimais.
Surenkamos šiukšlės S.Dariaus ir S.Girėno g. kieme
Surenkamos šiukšlės S.Dariaus ir S.Girėno g. kieme / Luko Balandžio / 15min nuotr.

NVSC teigia daugiausia skundų yra gavusi iš Lazdynų, Karoliniškių ir Fabijoniškių mikrorajonų gyventojų.

Bijo užkrečiamų ligų

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio, SAM nerimą kelia tai, kad pastaruoju metu specialistai sulaukia vis daugiau skundų iš gyventojų dėl neišvežamų šiukšlių, sklindančio blogo kvapo ir netvarkingos aplinkos. Tačiau neišvežamų šiukšlių problema yra kur kas didesnė, nes tinkamai jų nesutvarkant ima daugintis užkrečiamąsias ligas sukeliantys mikroorganizmai.

„Panašu, kad situacija yra labai bloga ir atitinka ekstremalaus įvykio kriterijus, o jeigu dar tiksliau – tai yra biologinės kilmės įvykis, keliantis pavojų žmonių sveikatai. Tokio įvykio sprendimui būtinas kuo skubesnis koordinuotas tarpinstitucinis atsakas“, – sakė viceministras.

Nepraleido progos šia tema socialiniame tinkle „Facebook“ pasisakyti ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė taip pat akcentuoja, kad situacija, kuri gali turėti neigiamos įtakos visuomenės sveikatai, negali ilgiau tęstis.

„Pažymėtina, kad patikrintuose namuose gyvena daugiau kaip 500 gyventojų ir buitinių atliekų šalinimo sutrikimas trunka ilgiau nei 24 valandas. Situaciją taip pat komplikuoja šilti orai. Pasak direktorės, buitinėse atliekose yra daugybė pavojingų užkrečiamąsias ligas sukeliančių mikroorganizmų, kurie, esant šiltiems orams sparčiai dauginasi, todėl kelia tiesioginį pavojų gyventojų sveikatai tiek dėl tiesioginio kontakto, tiek gali būti pernešami ir platinami įvairių nariuotakojų, graužikų ir beglobių gyvūnų, kuriuos pritraukia susikaupusios atliekos“, – sako R.Lingienė.

Ragina sušaukti komisiją

Siekiant, kad Vilniaus mieste neišplistų užkrečiamosios ligos, būtina nedelsiant organizuoti susikaupusių buitinių atliekų išvežimą bei užterštų teritorijų ir pastatų bendro naudojimo patalpų bei inžinerinės įrangos (šiukšlių šalinimo vamzdynų ir konteinerių laikymo patalpų) valymą ir dezinfekciją.

NVSC Vilniaus departamentas kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorių, prašydamas kuo skubiau sušaukti Vilniaus miesto ekstremaliųjų sveikatai situacijų komisiją, kad būtų priimti operatyvūs sprendimai dėl priemonių buitinių atliekų šalinimo sutrikimams ir jų padariniams likviduoti.

Vilniaus savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ („VASA“) tikina, kad trukdžių nuo gegužės 1-osios paleistoje sistemoje esama dėl to, jog keitėsi vežėjai, iš keturių liko trys, todėl jie ne visada dar žino savo maršrutus. Taip pat esą gyventojai patys nepatikrina naujai parengtų grafikų ir laiku neišstumia konteinerių į gatvę.

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus patarėjo Aleksandro Zubriakovo teigimu, tokiais pareiškimas SAM nori sukelti politinę paniką. „Situacija su atliekų išvežimu yra sprendžiama, o jeigu SAM atstovų netenkina jų šiukšlių išvežimo grafikas, savivaldybė pasiruošusi jį koreguoti“, – sakė patarėjas.

Daugiau šia tema savivaldybė žada pasakyti planuojamoje trumpojoje spaudos konferencijoje po pietų.

Neveža antra savaitė

Į 15min ketvirtadienio rytą kreipėsi Vilniaus Naujininkų gatvės gyventojai, teigdami, kad ties S.Dariaus ir S.Girėno g. 5A, 5C, 5D namais esanti atliekų konteinerių aikštelė perpildyta. „Čia vienas šiukšlių neveža jau nuo balandžio 29 dienos. Pati nenešu net šiukšlių į tuos perpildytus konteinerius, bet ir balkone tuoj smirdėti pradės. Ir kanalizacija tiek mūsų, tiek gretimame name buvo užsikišusios vakar, galbūt žmonės meta daugiau atliekų į kanalizaciją, nes nėr kur išnešti“, – piktinosi viena čia gyvenanti moteris.

Jos teigimu, prisiskambinti į „VASA“ neįmanoma – nurodytu bendruoju telefonu niekas neatsiliepia. „Kalbinau kaimynus, kad visi skambintų, gal kam nors pavyks. Jau tikrai nebežinome, ką daryti“, – sakė Naujininkų gyventoja.

Kaip tik tuo metu, kai šalia šių namų lankėsi 15min fotografas Lukas Balandis, šiukšlės buvo renkamos. Tačiau vaizdas tikrai nebuvo malonus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Surenkamos šiukšlės S.Dariaus ir S.Girėno g. kieme
Luko Balandžio / 15min nuotr./Surenkamos šiukšlės S.Dariaus ir S.Girėno g. kieme

Su tuo, kad nevežamos šiukšlės, susidūrė ir Birbynių g. gyventojai. Individualių namų kvartalą irgi „puošia“ išstumti konteineriai. Kaip pasakojo čia gyvenanti Dalia, ji buvo pasirašiusi sutartį, kad jos konteineris buvo ištuštinamas vieną kartą per mėnesį, pirmą pirmadienį.

„Jokio pranešimo apie kokius nors pokyčius negavau, todėl ir šį pirmadienį išstūmiau konteinerį. Tą patį padarė ir kaimynai, tad jau keturios dienos tie konteineriai taip ir stovi gatvėse – nebežinau, ar jį pasiimti, ar vis dėlto atliekas kas nors kada nors išveš“, – pasakojo moteris.

Ji teigė nesuprantanti, kodėl pasikeitė visa sistema, o niekas nesugebėjo informuoti gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius