-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 12 18

SAM primena: kaip taisyklingai dėvėti medicinines veido kaukes

Siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina saugoti savo ir aplinkinių sveikatą. Be to, kad reikėtų laikytis saugaus atstumo nuo kitų, vengti kontaktų, nuolat plauti rankas, labai svarbu tinkamai ir saugiai dėvėti veido apsauginę priemonę. Ministerija pabrėžia svarbiausius dalykus, kurių negalima pamiršti prieš užsidedant, nešiojant ir nusiėmus medicininę veido kaukę, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kaukė
Kaukė / BENU nuotr.

Visų pirma, labai svarbu prieš užsidedant kaukę labai kruopščiai nusiplauti rankas su muilu. Nesant galimybei – rankas reikėtų dezinfekuoti.

Pasiėmus naują kaukę, reikia patikrinti, ar kaukė tvarkinga – nėra skylių, tvirtai laikosi raišteliai. Negalima dėvėti pažeistos ar drėgnos kaukės.

SAM vizualas/Kaip tinkamai dėvėti kaukę
SAM vizualas/Kaip tinkamai dėvėti kaukę

Kaukės spalvota pusė turi būti išorėje. Metalinę dalį ar standų sulenkimą reikia priglausti prie nosies bei įsitikinti, kad gerai prigludo. Kaukė turi dengti burną, nosį ir smakrą. Negalima nešioti kaukės, kuri nepriglunda prie veido ar nedengia nosies.

Negalima nusiimti kaukės, kai kalbama su kitais amenimis. Išimtys taikomos, kai asmuo geria arba valgo.

Asmenys raginami vengti kaukę liesti rankomis – užsidedant ir nusiimat kaukę, jei įmanoma, reikia laikyti tik už raištelių. Taip pat rekomenduojama neglausti kaukės prie aprangos.

Be to, negalima panaudotos kaukės palikti ten, kur ją gali pasiekti kiti asmenys. Nusiėmus veido apsaugą, ją reikėtų tuoj pat išmesti į šiukšliadėžę prieš tai ją įdėjus į atskirus du maišelius.

Negalima tos pačios vienkartinės kaukės naudoti antrą kartą. Taip pat vienkartinė medicininė kaukė turi būti keičiama kas 4 valandas arba jai sudrėkus.

Nusiėmus kaukę rekomenduojama nusiplauti rankas.

Primenama, kad vyresniems nei 6 metų asmenims visose viešose uždarose ir atvirose vietose privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, kurios priglunda ir visiškai dengia nosį bei burną. Išimtys yra taikomos asmenims, kurie sportuoja, varžybose dalyvaujantiems sportininkams. Taip pat gyventojams, turintiems neįgalumą, kurie dėl savo sveikatos būklės negali dėvėti kaukių. Jiems rekomenduojama nešioti veido skydelį.

Be to, gyventojai raginami nepamiršti, jog be kaukių dėvėjimo labai svarbu laikytis saugaus atstumo nuo kitų asmenų, vengti kontaktų, dezinfekuoti arba valyti dažnai liečiamus paviršius. Taip pat nepamiršti reguliariai vėdinti uždaras patalpas, kuriose leidžiamas laikas.

Ministerija primena, jog sugriežtinus karantiną, nereikėtų palikti savo gyvenamosios vietos be svarbios priežasties, išskyrus vykimą į darbą (jei negalima dirbti nuotoliniu būdu), taip pat nuvykimą iki maisto parduotuvės, išėjimą pasivaikščioti atviroje erdvėje ar kitais išimtiniais atvejais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius