Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 26 /13:16

SAM siūlo keisti odontologų licencijavimo tvarką

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo odontologų licencijavimą vykdyti per Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą (VASPVT).
Į Lietuvą atvykę užsieniečiai vis dažniau užsuka pas odontologus
SAM siūlo keisti odontologų licencijavimo tvarką / 123rf.com nuotr.

Šiuo metu odontologai licencijas gauna per Odontologų rūmus – tarpinę organizaciją, ji ne tik išduoda veiklos leidimus, tačiau ir už paslaugas surinktas lėšas panaudoja savo reikmėms.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, sveikatos priežiūros sektoriuje tik odontologų veiklos licencijavimas yra išskirtinis.

„Nežinau, ar nebūtų per skambu, jei dabar nusistovėjusią tvarką pavadinčiau legaliu lupikavimu, bet minčių tikrai kyla įvairių. Tai yra reali netvarkos išraiška, todėl ne tik Sveikatos apsaugos ministerijos, bet ir Konstitucinio Teismo bei pačios odontologų bendruomenės manymu, tokia praktika yra ydinga, socialiai neteisinga ir turi baigtis“, – pirmadienį per spaudos konferenciją teigė A.Veryga.

Tokiam SAM siūlymui pritaria ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė. Anot jos, dabartinė tvarka kelia klausimų dėl skaidrumo, funkcijų dubliavimo, surenkamų lėšų panaudojimo tikslingumo bei perteklinės biurokratijos.

„Turi tapti Odontologų rūmų nariu, sumokėti stojimo, o vėliau ir narystės mokestį, jis panaudojamas rūmų veiklai įgyvendinti, ir tik tada gali pradėti vykdyti veiklą. To nėra jokioje kitoje sveikatos priežiūros srityje“, – sakė A.Kubilienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė

Šiuo metu odontologai už licencijas moka Odontologų rūmams, jie patys nustato rinkliavos dydį ir lėšų panaudojimo paskirtį.

„Priėmus licencijavimo pakeitimus, odontologams atsirastų daugiau aiškumo, mažėtų administracinė našta, nebeliktų perteklinio dokumentų teikimo, pagerėtų paslaugų kokybė pacientams, nes Akreditavimo tarnyba vykdytų visapusišką šių paslaugų priežiūrą, taip pat gerėtų šių paslaugų prieinamumas, nes jos galėtų būti teikiamos ir ne įsidarbinus, o įsteigus mažąją bendriją ar individualią įmonę-gydymo įstaigą. Tokios galimybės iki šiol nebuvo, o poreikis juntamas jau seniai“, – sakė Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alvydas Šeikus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alvydas Šeikus

Odontologų rūmų tarybos pirmininko Alvydo Šeikaus duomenimis, už odontologų licencijas per metus gaunama apie 12 tūkst. eurų, tačiau liūto dalį asociacijos biudžeto sudaro nario mokestis, iš jo įstaiga vykdo veiklą.

„Mes iš valstybės negauname nė vieno pinigo, išsilaikome iš savo narių, vykdome valstybės deleguotas funkcijas. Nario mokestis odontologui – 58 eurai, higienistui – 17 eurų, padėjėjui – 14 ir dantų technikui – 43 eurai per metus. Bet mes iš to gyvename ir žurnalą leidžiame, ir puslapį tvarkome, negali be pinigų išgyventi“, – BNS sakė Odontologų rūmų tarybos pirmininkas.

Pasak A.Šeikaus, dėl tokio SAM siūlymo teks atleisti penkis darbuotojus.

Jis teigė, kad toks siūlymas odontologų paslaugų neatpigins.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokamomis pirminės odontologijos paslaugomis kasmet naudojasi apie 700 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius