Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 24 /16:59

SAM siūlo kiek anksčiau nuo COVID-19 skiepyti švietimo įstaigų darbuotojus, pardavėjus, ligonius, grupę „The Roop“

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo praplėsti skiepijamų asmenų sąrašą, į kurį siūloma įtraukti lėtinėmis ligomis sergančius asmenis, švietimo įstaigų darbuotojus, abiturientus, taip pat – Lietuvai užsienio konkursuose atstovaujančius kultūros bei meno atstovus, sportininkus. Ministerijos siūlyme – ir mažmeninės prekybos įstaigų darbuotojai, kuriems kasdien tenka kontaktuoti su kitais žmonėmis.
„The Roop“
„The Roop“ / E.Blaževič nuotr.

Trečiadienio Vyriausybės pasitarime sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatė numatomus pokyčius skiepijant prioritetines gyventojų grupes.

Dėl gyventojų skiepijimo prioritetų turės nuspręsti pats ministras.

Premjerė Ingrida Šimonytė pasitarime sakė, kad masinė vakcinacija vis dar nėra labai arti. Ji neatmetė, kad ateityje vakcinuojamųjų prioriteto sąrašas gali būti ir vėl koreguojamas.

SAM skaičiavimu, asmenų, kurie naujai papildys prioritetinių grupių sąrašą, yra apie 540 tūkst.

Siūlo skiepyti visus, dirbančius mokyklose

SAM pasiūlė į anksčiau vakcinuojamų asmenų sąrašą įtraukti žmones, dirbančius arba teikiančius paslaugas švietimo įstaigose, tarp jų – ir teikiančius valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas ir turinčius tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su mokiniais ar studentais ir (arba) būnantys patalpose, kuriose lankosi mokiniai ar studentai, asmenis, švietimo įstaigose vykdančius savanorišką veiklą ne trumpiau kaip 16 val. per ne daugiau kaip 14 dienų iš eilės.

„Juos siūloma įtraukti siekiant užtikrinti, kad visi švietimo įstaigose ir kituose švietimo teikėjuose dirbantys ar juose paslaugas teikiantys asmenys būtų paskiepyti ir taip būtų pasiruošta visą ugdymą artimiausiu metu pradėti vykdyti nenuotoliniu būdu“, – siūlymą motyvuoja SAM.

Siūlo skiepyti trenerius, abiturientus

Taip pat į sąrašą siūloma įtraukti trenerius, mokinius, kurie mokosi vidurinio ugdymo programos baigiamojoje klasėje, asmenis, studijuojančius pagal sveikatos mokslų studijų krypčių programas ir dalyvaujančius klinikinių įgūdžių užsiėmimuose arba atliekančius klinikinę praktiką asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir vaistinėse.

Juos įtraukti siūloma todėl, kad jiems mokymo programose numatyta pareiga atlikti praktiką ir atitinkamas disciplinas mokytis ne tik auditorijose, bet ir asmens sveikatos priežiūros įstaigose, bendraujant su pacientais, bei vaistinėse, bendraujant su klientais.

Taip pat siūloma vakcinuoti asmenis, vykstančius dirbti į Lietuvos diplomatines ir konsulines įstaigas užsienio valstybėse, taip pat – asmenis, vykstančius atstovauti Lietuvai aukšto meistriškumo sporto varžybose, dalyvauti karių mokymuose ar pratybose užsienio valstybėse.

Į prioritetinių grupių sąrašą siūlomi meno atstovai

Kultūros ministerijos prašymu bus paskiepyti „Eurovizijos dainų konkurse 2021“ Lietuvai atstovausiantys grupės „The Roop“ nariai, ją aptarnaujantis personalas ir Lietuvos radijo ir televizijos viešinimo grupė.

E.Blaževič nuotr./„The Roop“
E.Blaževič nuotr./„The Roop“

Taip pat siūloma skiepyti asmenis, kurie atstovaus Lietuvai Venecijos architektūros bienalėje.

Mažmeninės prekybos įmonių darbuotojai skiepo sulaukti gali greičiau

Taip pat į prioritetinę grupę siūloma įtraukti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojus, užtikrinančius karantino režimo priemonių laikymosi kontrolę, turinčiais tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su kitais asmenimis, nuolatinės pradinės privalomosios tarnybos karo tarnybos kariais ir juos aptarnaujančiu personalu.

Siūloma kaip prioritetinę grupę skiepyti visus bet kokios srities darbuotojus, vykdančius darbo funkcijas ir kontaktuojančius su kitais asmenimis, kai funkcijų negalima vykdyti nuotoliniu būdu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centre

Į šią grupę įtraukti šiuo metu gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdančių asmenų prioritetinėje grupėje esančius darbuotojus, dirbančius mažmeninės prekybos įmonėse, kurie kontaktuoja su klientais: kasininkai, salės darbuotojai, apsaugos darbuotojai.

Taip pat – darbuotojus, dirbančius maisto tvarkymo subjektuose, tiesiogiai susijusius su maisto produktų gaminimu; kitus gyvybiškai svarbias valstybės ir visuomenės funkcijas, išskyrus bendrąsias, vykdančius darbuotojų, kontaktuojančius su kitais asmenimis, kai funkcijų negalima vykdyti nuotoliniu būdu.

Tiesa, viešojo maitinimo įstaigų darbuotojų į sąrašą SAM įtraukti nesiūlo.

SAM siūlo, kad šioms grupėms priskirtus asmenis išskirstyti į grupes pagal amžių, siekiant, kad pirmiausia būtų skiepijami šiai grupei priklausantys vyresni asmenys, kuriems rizika sirgti COVID-19 liga sunkiai, yra didesnė.

Sąrašą siūloma papildyti asmenimis, sergančiais įvairiomis ligomis:

  • asmenis, sergančius nervų ir raumenų sistemos ligomis (uždegiminė polineuropatija, kitos polineuropatijos, generalizuota miastenija, pirminės raumenų ligos, kitos miopatijos, mioneuralinių jungčių ir raumenų sutrikimai sergant kitomis ligomis) ir patiriantys kvėpavimo sutrikimus.
  • asmenis, kuriems diagnozuotos imunodeficitinės būklės dėl hiposplenizmo, asplenijos po procedūros, blužnies atrofijos, išskyrus įgimtą aspleniją, kiti patikslinti imunodeficitai.
  • asmenis, sergančius onkologine liga, kuriems po aktyvaus gydymo ir (ar) ligos remisijos praėjo daugiau nei 24 mėn., bet ne daugiau nei 60 mėn.
  • organo (-ų) ar audinio (-ių) transplantacijos laukiantys recipientus.
  • asmenis, kuriems yra nustatytas nesavarankiškumo lygis ir nuolatinės slaugos poreikis arba nuolatinės priežiūros I lygio poreikis, specialiųjų poreikių lygis, juos slaugantys šeimos nariai;
  • asmenis, kuriems teismas paskyrė namuose slaugyti sunkiai sergantį asmenį; vaikus iki 18 metų, kuriems nustatytas nesavarankiškumo lygis ir sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis, prižiūrinčius tėvus (įtėvius) ar globėjus;
  • sunkiomis ligomis (galutinės stadijos lėtine inkstų liga, kuriems taikoma nuolatinė pakaitinė inkstų terapija (hemodializė ar peritoninė dializė); kuriems atliktos organų arba kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos; piktybinėmis kraujo ligomis, kai tęsiamas chemoterapinis, imunoterapinis ar taikinių piktybinių kraujo ligų gydymas arba kuriems toks gydymas baigtas ne seniau kaip prieš 24 mėn.; imunodeficito ligos su antikūnų gamybos defektu, kai taikoma pakaitinė terapija imunoglobulinais) sergančius vaikus prižiūrinčius tėvus 3 (įtėvius) ar globėjus.

A.Bilotaitė prašo skiepyti pareigūnus

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė dar kartą kreipėsi į Vyriausybę prašydama pareigūnus skiepyti kuo greičiau, papildant prioritetinių grupių sąrašą.

„Epidemiologinė situacija dar labai sudėtinga ir pareigūnų pagalbos užtikrinant karantino priemones dar tikrai reikės. Mano nuomone, privalome pasirūpinti tais, kurie šios kovos metu yra priešakinėse pozicijose ir rizikuoja savo sveikata bei gyvybėmis tikrąja to žodžio prasme saugodami mus visus nuo pandemijos plitimo“, – feisbuke rašo ministrė.

Kauno apskrities policijos nuotr./Kauno apskrities policijos reidas
Kauno apskrities policijos nuotr./Kauno apskrities policijos reidas

Jos teigimu, daug kur lieka nepanaudotos „AstraZeneca“ vakcinos, o savivaldybėms suteikta galimybė paskirstyti likusias vakcinos dozes tiems, kuriems labiausiai reikia.

„Todėl vakar kreipiausi ir į šalies savivaldybes prašydama likusiomis vakcinomis paskiepyti vietos pareigūnus“, – pabrėžė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius