Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 20 /11:32

Santaros klinikose nuo COVID-19 gydoma dešimt vaikų: mažiausiam vos 11 mėnesių

Vaikų, sergančių COVID-19 infekcija, nemažėja. Santaros klinikų Vaikų ligoninėje šiuo metu gydoma 10 vaikų – nuo kūdikių iki paauglių. Visi jie neskiepyti, tačiau tik du būtų galėję pasiskiepyti pagal savo amžių, visi kiti yra iki 12 metų amžiaus. Suaugusiųjų gydymas irgi plečiamas visame Vilniaus regione.

Užkrečia tėvai ir vyresni broliai, sesės

Santaros klinikų Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja dr. Inga Ivaškevičienė spaudos konferencijoje sakė, kad šiuo metu šioje ligoninėje gydomi vaikai COVID-19 infekcija užsikrėtė daugiausia nuo sergančių tėvų.

„Yra tokių šeimų, kuriose tėvai pasiskiepiję, bet vaikai serga. Dažniausiai tais atvejais jaunesniuosius užkrečia ugdymo įstaigas lankantys broliai ir seserys. Bet bendrai paėmus dominuoja neskiepytų šeimų sergantys vaikai“, – sakė gydytoja.

Ji teigė, jeigu atsirastų poreikis plėsti vaikų COVID-19 skyrių, tokia galimybė būtų: „Situacija yra įtempta ir reikalaujanti nuolatinės mūsų priežiūros, įsikišimo ir koordinavimo, bet nėra kažkokia kritinė ar išskirtinė kalbant apie vaikus.“

Bet bendrai paėmus dominuoja neskiepytų šeimų sergantys vaikai.

Jei galima – ragina skiepyti

I.Ivaškevičienė teigė, kad patarimai tėvams tie patys nuolat – pirmiausia, svarbus amžius: „Jeigu kalbame apie vaikus nuo 12 metų, tai vienintelė efektyvi specifinė priemonė būtų skiepai, raginame naudotis šia galimybe, kaip mes vadiname, net privilegija, ir skiepytis šiais skiepais.

Jeigu yra jaunesni vaikai – tai visos likusio priemonės: kaukių dėvėjimas, rankų higiena, patalpų vėdinimas, nekontaktavimas su sergančiais.

Su tuo gyvename jau antrus metus. Kažkokių specifinių, stebuklingų priemonių, kad kas nors padės – vitaminai ar žuvų taukai, ir nesirgs, nėra. Šiai infekcijai imlūs yra absoliučiai visi.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Santariškių Vaikų ligoninė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Santariškių Vaikų ligoninė

Sunkiai serga ir dėl kitų ligų

Vienas vaikas gydomas reanimacijoje – tai yra nedidelis vaikas, turintis lydinčių ligų. I.Ivaškevičienės teigimu, negalima pamiršti, kad vaikai gali sirgti tikrai sunkiai, ypač turintys gretutinių ligų.

Dar vienam vaikui būtinas deguonis.

Kažkokių specifinių, stebuklingų priemonių, kad kas nors padės – vitaminai ar žuvų taukai, ir nesirgs, nėra. Šiai infekcijai imlūs yra absoliučiai visi.

I.Ivaškevičienės teigimu, pastebima, kad sergama šeimomis.

„Pikas yra dabar ir dar turbūt ne pabaiga, drįsčiau prognozuoti pagal bendrą epidemiologinę situaciją. Turbūt per visą pandemijos laikotarpį nebuvo tiek daug vaikų, kiek dabar. Intensyvios terapijos skyriuje vienu metu buvo gydyta apie 5 proc. vaikų.

Noriu pabrėžti, kad vaikai, kitaip nei suaugusieji, nėra tie, kuriems dažnai reikia intensyvios terapijos“, – teigė Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja.

Pastarosios savaitės mažųjų pacientų amžius yra nuo 11 mėnesių iki 16 metų. Tačiau per visą šios infekcijos gydymo laiką yra gydyti ir naujagimiai.

Į ligoninę atvežamų vaikų būklės būna skirtingos, tačiau dažniausiai visi jie karščiuoja, turi išreikštų kvėpavimo takų pažeidimo požymių.

„Pavasarį, žiemą, kai vaikai nėjo į kolektyvus, vaikų sergamumo skaičiai buvo mažesni. Bet dabar jie didžiausi per visą pandemijos istoriją“, – teigė I.Ivaškevičienė.

Vilniaus regione, spalio 20-osios duomenimis, ligoninėse gydoma 540 pacientų, 53 paguldyti į reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrius.

Trečiadienį paskelbta apie rekordinį pastaruoju metu užsikrėtusiųjų skaičių – nustatyta 3331 naujas atvejis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius