Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 13

Sapiegų parkas uždarytas automobiliams: vieni skundžiasi, kiti – patenkinti

Buvusioje Sapiegos ligoninėje įsikūręs IT technologijų ir startuolių centras „Vilnius Tech Park“ savo įkurtuves planuoja po kelių dienų. Tačiau šioje teritorijoje Vilniaus Antakalnyje jau šis tas pasikeitė – į parką įvažiuoti automobiliu pašaliniams draudžiama. Vietos čia palikta tik mėgėjams vaikščioti pėsčiomis, tėvams su vaikais vežimėliuose, dviratininkams.
Sapiegų rūmų parko vartai
Sapiegų rūmų parko vartai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nusprendus, kad buvusios ligoninės patalpos Sapiegų parke atiteks „Vilnius Tech Park“ kūrėjams, daug kalbėta ir apie čia esančio išskirtinio parko atnaujinimą. Kol pastatuose dienas leido ligoniai, parkas buvo uždaras vilniečiams, bet žadėta jį sutvarkyti ir atverti lankytojams.

Yra nepatenkintų

Dabar čia jau gali vaikščioti, važinėti dviračiu bet kas. Pasirodo, tai nėra visiškai tai, ko tikėjosi bent jau dalis žmonių. Štai 15min skaitytojas Žanas F. tvirtina nesuprantąs, kodėl į parko teritoriją negalima įvažiuoti automobiliu.

„Įvažiavimas į teritoriją tapo tik su leidimais (nuo 8val. iki 18val.), naktį galima važiuoti be apribojimu. Tai viešas objektas ar kažkieno nuosavybė? Jei viešas ir į teritoriją draudžiama įvažiuoti, tai kokius leidimus turi ten patenkantis transportas? Jokiu ribojančių eismą kelio ženklų nėra, išskyrus ženklą Gyvenamoji zona“, – teigė Žanas F.

Vis dėlto pasipiktinimas, kad po parką negalima važinėti automobiliu visiems, kas tik to užsimano, atrodo gana keistas. Ypač kai čia traukia žmonės pėsčiomis, tėvai su mažais vaikais, dviratininkai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sapiegų rūmų parko vartai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sapiegų rūmų parko vartai

Tik aptarnaujantis transportas

Pasak „Vilnius Tech Park“ komunikacijos vadovės Monikos Poškaitytės, įvažiavimas į parką automobiliais pradėtas riboti norint apsaugoti patį parką bei jame laisvalaikį leidžiančius vilniečius nuo netvarkingų vairuotojų. „Pabrėžiu, kad pėstiesiems, dviračiams, vežimėliams ir pan. parkas yra ir išliks atviras. Prie kiekvieno pastato yra įrengti dviračių stovai, kuriais gali naudotis visi, atvykstantys į parką. Savo svečius taip pat skatiname atvykti viešuoju transportu, dviračiais ar „Uber“, – teigė M.Poškaitytė.

Tuo metu iš parką jau spėjusių pamėgti antakalniečių sulaukėme priekaištų dėl automobilių parke, – sakė M.Poškaitytė.

Anot „Vilnius Tech Park“ atstovės, kai čia buvo Sapiegos ligoninė, parkas apskritai buvo uždarytas. Jai išsikrausčius besikuriantis IT technologijų ir startuolių centras pėstiesiems atvėrė visus vartus, taip pat centro lėšomis buvo įrengtas tiesus praėjimas į parką nuo L.Sapiegos stotelės. Juo esą mielai naudojasi Antakalnio gyventojai – mamos su vaikais, sportuojantys, augintinius vedžiojantys žmonės, darželių, mokyklų grupės ir t.t.

„Pradėję statybos darbus parke turėjome nemažai transporto, kuris, deja, buvo būtinas ir būtinai turėjo privažiuoti prie pastatų. Tuo metu iš parką jau spėjusių pamėgti antakalniečių sulaukėme priekaištų dėl automobilių parke. Visiškai sutinkame, kad parkas nėra ir neturi tapti stovėjimo aikštele, todėl mūsų apsauga pradėjo drausminti ne vietoje automobilius statančius, parke dirbančius darbininkus bei parko svečius. Tačiau vienam apsaugos darbuotojui kokybiškai sukontroliuoti nedrausmingus vairuotojus 8 ha parke nėra galimybių“, – sprendimą įrengti užkardą aiškino M.Poškaitytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sapiegų rūmų parko vartai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sapiegų rūmų parko vartai

„Vilnius Tech Park“ atstovai tvirtina vos pradėję kurtis vilniečiams žadėję, kad baigiant remonto darbus parke liks vis mažiau automobilių, tad dabar į teritoriją įleidžiamas tik aptarnaujantis transportas (atvežami baldai, siuntos, maistas kavinei ir pan.), darbininkai su būtina technika, įranga ar statybos priemonėmis ir pan. Taip pat yra sutarta su Antakalnio seniūnija, kad į parką galėtų įvažiuoti nurodyti jų darbuotojai.

Vienam apsaugos darbuotojui sukontroliuoti nedrausmingus vairuotojus 8 ha parke nėra galimybių, – sakė M.Poškaitytė.

„Tikimės, kad parkas ir toliau populiarės tarp vilniečių. Nors paties parko Vilniaus miesto savivaldybė nėra išnuomojusi „Vilnius Tech Park“, aktyviai bendradarbiaujame ir toliau sieksime bendradarbiauti su savivaldybe, kad parkas pirmiausia būtų jaukus ir draugiškas pėstiesiems, dviratininkams, mamos su vežimėliais bei mokinių grupėms“, – žadėjo M.Poškaitytė.

Atsidarys netrukus

„Vilnius Tech Park“ prieš kelias savaites paskelbė, kad vos per metus iš esmės atnaujinus XIX a. statytus Sapiegos ligoninės pastatus ir pritaikius juos moderniems poreikiams, lapkričio 16 d. Vilniuje oficialiai duris atvers didžiausias startuolių parkas Baltijos ir Skandinavijos šalyse.

Daugiau nei 9 tūkst. kv. m ploto „Vilnius Tech Park“ išsiteks startuolių, rizikos kapitalo fondų, akseleratorių biurai, bendradarbystės bei konferencijų erdvės.

Šiuo metu startuoliams ir paslaugas jiems teikiančioms kompanijoms išnuomota jau daugiau nei 70 proc. pastatų, dalis jų jau spėjo įsikelti ir pradėti darbą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilnius Tech Park
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilnius Tech Park

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius