Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 04

Saugumo šefas apie neraminančius procesus: įvardijo grėsmę, prieš kurią reikės atsilaikyti

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis sakė, kad jį neramina ekonominės ir energetinės problemos, laukiančios dar kelerius metus. Jis tai mato kaip grėsmę, prieš kurią reikės atsilaikyti, reikės susitelkimo. Saugumo šefas įspėjo, kad dėl to bus psichologinis spaudimas ir iš išorės, tad ragino nepasiduoti propagandai.
Pareigūnai vilkintys apsaugine apranga griauna ant žemės riaušių dalyvį laikantį rankose trispalvę vėliavą
Riaušės prie Seimo 2021 metų rugpjūtį / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie tris, jo akimis, didžiausias grėsmes vidaus politikoje per artimiausius penkerius metus D.Jauniškio buvo pasiteirauta šeštadienį diskusijų festivalio „Būtent!“ renginyje „Tėvynei ir tiesai: Lietuvos žvalgyba apie atsaką tradicinėms grėsmėms ir naujiems iššūkiams“.

Jis sakė, kad žvalgybos pareigūnai paprastai nelabai linkę kalbėti apie vidaus politiką, ypač – kai tai susiję su politiniais sprendimais.

Tačiau VSD vadovas pasakė savo nuomonę apie procesus, kurie jį neramina.

Pirmiausia jis įvardijo ekonomines ir energetines problemas, laukiančias dar keletą metų į priekį.

Jis tai mato kaip grėsmę, prieš kurią reikės atsilaikyti, reikės susitelkimo.

Diskusijose ar pokalbiuose su draugais, pažįstamais, kurie pradeda kalbėti, kad, pavyzdžiui, turės išjungti sūkurinę vonią, D.Jauniškis teigė primenantis 90-uosius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Jauniškis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Jauniškis

„Aš atsimenu buvau grįžęs tik po sovietinės kariuomenės – 1991 metai, kai atjungė mums ir šildymą, ir naftą, ir benziną, ir taip toliau. Ir išgyvenome. Ir išgyvenome labai gerai iš tikrųjų – ir dešras toliau valgėme, ir į Lenkiją važinėjome, ir viskas buvo gerai, – prisiminė jis.

– (...) Sakau, vėlgi kartais tiesiog mums reikėtų savo psichologijai nepasiduoti ir visada yra išeičių, kaip geriau gyventi iš principo ir apeiti tam tikrus sunkumus.“

Dėl to VSD vadovas aiškino, kad atsižvelgtų į visuomenėje kylančius nepasitenkinimus.

Jis perspėjo, kad bus psichologinis spaudimas iš išorės, kas stebėta ir istorijoje dėl sankcionuotų rusiškų prekių tranzito į Kaliningradą.

„Politiniai pareiškimai ir Aliaksandras Lukašenka jau dabar, kaip matote, plauna mums smegenis kaip Baltarusijoje yra geriau. Pažiūrėkite, yra ir nemažai važinėjančių vis dėlto nusipirkti pigesnio benzino. Ten nuvažiavusiems žmonėms daroma įtaka ir bandomi užverbuoti, jiems plaunamos smegenys ir jie yra psichologiškai visaip veikiami“, – nurodė jis.

Kartu D.Jauniškis ragino nepasiduoti propagandai, nenutrūkti, o susitelkti ir išgyventi šį periodą.

„Aš tik primenu, kad praeitų metų rugsėjo mėnesį mes turėjome riaušes prie Seimo, kurios buvo irgi inspiruotos, sakykime taip, tų žmonių, kurie yra, labai atvirai sakau, praplauti Kremliaus propagandos daugumoje atvejų“, – kalbėjo jis.

Nenumatė nelegalios migracijos krizės

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo dvi kritinės situacijos – nelegali migracija per Baltarusiją ir riaušės prie Seimo.

Ar nebuvome užklupti netikėtai? Ar žvalgyba suveikė?

Kalbėdamas, kaip įvertintų VSD veiklą šiame kontekste, D.Jauniškis teigė, kad tikrai ne dešimtuku.

„Riaušių atveju, sakyčiau, 9 su puse, nes turėjome tą informaciją, tendencijos buvo matomos ir buvo informuoti visi sprendimų priėmėjai šituo klausimu.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Migrantai Kybartų užsieniečių registracijos centre
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Migrantai Kybartų užsieniečių registracijos centre

Migracija augo palaipsniui iš principo. Turiu pripažinti, nenumatėme šito dalyko ir tikrai negalvojome, kad A.Lukašenka panaudos šitą įrankį. Beje, nieko naujo čia neišrado, nes 2015 metais, aš tik priminsiu, panašus atvejis buvo panaudotas Rusijoje prieš Norvegiją ir prieš Suomiją tarp kitko.

Tai, aš manau, buvo tiesiog nusikopijuotas modelis taip bandant priversti Lietuvą keliais atšliaužti, atsiprašyti ir nuimti Europos Sąjungos sankcijas. Na, nepavyko. Aš manau, kad Lietuva susitvarkė su šituo“, – sakė VSD vadovas.

Žinojo, kad karas bus

D.Jauniškis pasisakė ir apie karą Ukrainoje.

JAV žvalgybai skelbus, kad Rusija pradės karinius veiksmus prieš kaimyninę šalį, bet kai kuriems Vakarų sąjungininkams tuo abejojus, mūsų saugumo šefas tikino, kad VSD laikėsi pozicijos, kad karas vis dėlto bus.

Jis minėjo apie vieną straipsnį, kuriame pasakota apie NATO šalių žvalgybos institucijų atstovų susitikimą.

AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karas Ukrainoje
AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karas Ukrainoje

„Ir tada buvo amerikiečių pateikta visa informacija, kad karas yra neišvengiamas ir jie mato visas indikacijas, kad Rusija puls ir plačiu mastu puls.

Taip, ji (JAV Nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines – 15min) tame straipsnyje lygiai taip pat atskleidė tą pačią tiesą, kad daugelio šalių žvalgybos buvo skeptiškos. Nes netikėjo šita informacija ir, jų vertinimu, buvo, kad bus eilinis Rusijos pagąsdinimas ir Rusija po kurio laiko vėl atsitrauks“, – pasakojo jis.

Pasak VSD vadovo, A.Haines buvo pasakyta, jog tuo metu amerikiečius palaikė tiktai britai ir Baltijos šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius