Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 11

Sauliaus Skvernelio patarėjai skirtingai supranta premjero poziciją dėl atliekų deginimo

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas teigia, kad Vyriausybės vadovas visuomet buvo nusiteikęs prieš atliekų deginimo jėgaines. Tačiau kitas jo patarėjas Tomas Beržinskas teigia priešingai – premjeras nėra nusistatęs prieš minėtus projektus.
Skirmantas Malinauskas, Saulius Skvernelis, Tomas Beržinskas, Linas Kukuraitis ir Lukas Savickas
Skirmantas Malinauskas (pirmas iš kairės), Tomas Beržinskas (antras iš dešinės) ir Saulius Skvernelis (pirmas iš dešinės) / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„[Premjeras] pats gyvena šalia šiukšlių deginimo gamyklos ir nuosekliai visą laiką buvo prieš“, – sakė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas, pirmadienį kalbėjęs LRT radijo laidoje „60 minučių“.

Ten buvo diskutuojama apie 15min atliekamą žurnalistinį tyrimą dėl verslo įtakos politikams.

Tyrimo centre – politikų sprendimai dėl valstybės įmonės „Lietuvos energija“ statomų Vilniaus ir Kauno kogeneracinių jėgainių, kuriose bus deginamos atliekos ir taip gaminama šiluma bei elektra.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

Žurnalistinis tyrimas parodė, jog Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politikai, skleidžiantys abejones dėl šių projektų, remiasi suinteresuotos verslo grupės „Danpower Baltic“ argumentais ir jų apmokėtomis studijomis. Be to, premjero poziciją kritikuojantys valstybės pareigūnai turi problemų dėl savo karjerų.

Po šitų publikacijų, kai jų buvo tiek daug, aš galvoju: kaip valdyt tuos dalykus? Nes buvo klausimai nuo Skvernelio namo iki ko tiktai nori, – kalbėjo Skirmantas Malinauskas. – Bet aš iš tikrųjų sakau: aš pereisiu per visus. Aš ėjau į „Lietuvos energiją“, aš sakau: sėskim prie vieno stalo, išsiaiškinkim, kur yra problema.

Laidoje kalbėjęs patarėjas S.Malinauskas pabrėžė, jog įmonė „Danpower Baltic“ nedarė jokios įtakos premjero pozicijai dėl valstybinių kogeneracinių jėgainių. Jis tvirtino, kad S.Skvernelis visada pasisakė prieš šiuos projektus. Tačiau prieš kelias savaites kitas premjero patarėjas T.Beržinskas teigė priešingai.

LRT radijo laidoje dalyvavęs Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius pabrėžė: susiklosčiusią padėtį komplikuoja tai, jog politikai ne atsako į iškeltus klausimus, bet kelia alternatyvias versijas ir diskusijas.

„Aš nemanau, kad viskas gali baigtis paprastai, nes šiandien kolegų žurnalistų keliamas pagrindinis klausimas – kiek skaidrūs politiniai sprendimai?“ – LRT kalbėjo D.Radzevičius.

Premjero pozicija „labiau išreikšta“

Premjero patarėjas S.Malinauskas pirmadienį kalbėjo, kad „valstiečių“ partija ir konkrečiai S.Skvernelis nuo pradžių buvo prieš valstybės statomas Vilniaus ir Kauno kogeneracines jėgaines – tai buvo akcentuota ir per Seimo rinkimų kampaniją.

„Tai buvo rinkimų pažadas, – sakė S.Malinauskas. – Ir šiandien yra situacija tokia, kai jisai (S.Skvernelis, – 15min) sako: taip, iš tikrųjų, vien dėl to, kad nekiltų tokio triukšmo, kuris kilo dabar, aš galbūt per daug tylėjau, bet šiandien, kai aš matau, kad tas triukšmas kyla, aš ne tylėsiu, o labai aiškiai deklaruosiu: taip, mes esame prieš šiuos projektus, kurie šiuo metu yra vykdomi.“

S.Malinauskas pabrėžė, kad pats premjeras gyvena šalia būsimų deginimo jėgainių ir buvo prieš projektus kaip ir kiti vietos gyventojai.

„Ta pozicija niekada nesikeitė. Anksčiau ji buvo švelnesnė, dabar ji tikrai labiau išreikšta, nes visa tai išėjo į viešumą“, – aiškino S.Malinauskas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Tomas Beržinskas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Tomas Beržinskas

Tačiau iš tikrųjų viešojoje erdvėje Vyriausybė komunikavo kitą poziciją – esą premjeras nėra prieš šiuos projektus. Pavyzdžiui, tai birželio 27 dieną raštu pateiktuose atsakymuose 15min teigė premjero patarėjas T.Beržinskas.

„Pakartosiu tai, ką premjeras jau ne kartą yra sakęs viešai: jis nėra nusistatęs prieš kogeneracines atliekų deginimo jėgaines, tačiau projektai neturi būti įgyvendinami bet kokia kaina, užmerkiant akis prieš bet kokias šiandienos aktualijas“, – rašoma oficialiame atsakyme.

Politikai bando valdyti viešą informaciją

Radijo laidoje S.Malinauskas taip pat pasakojo, jog į viešumą iškilus šiai istorijai, pats perėjo visus susijusius dalyvius.

„Po šitų prasidėjusių publikacijų, kai jų buvo tiek daug, aš galvoju: kaip valdyt tuos dalykus? Nes buvo klausimai nuo Skvernelio namo iki ko tiktai nori, – kalbėjo S.Malinauskas. – Bet aš iš tikrųjų sakau: aš pereisiu per visus. Aš ėjau į „Lietuvos energiją“, aš sakau: sėskim prie vieno stalo, išsiaiškinkim, kur yra problema. „Lietuvos energija“ sako: mes nematom jokių didelių problemų ar grėsmių, mums didžiausia problema, kad mes matom viešąją erdvę, kuri smūgiuoja per šituos projektus, dėl to, kad mes turime kalbėtis su savo partneriais užsienyje.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Radzevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Radzevičius

Į tai sureagavo Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas D.Radzevičius. Radijo laidoje jis sakė, kad šiuo atveju valstybės institucijos labiau nori ne pateikti aiškius atsakymus į žurnalistų klausimus, bet valdyti informaciją viešojoje erdvėje ir į košę paversti politikams nepalankią informaciją.

„Būtent jie (politikai, – 15min) padarė košę, užuot aiškiai atsakę, kas vyksta energetikos sektoriuje. Kodėl strateginiai objektai nevystomi, o paraleliai vyksta kažkokie keisti procesai“, – kalbėjo D.Radzevičius.

Premjero patarėjas S.Malinauskas atsakė kreipdamasis į Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininką: „Košę jis ir daro. Nežinau, ar tai yra košė mąstyme, ar košė faktų nežinojime.“

D.Radzevičius pabrėžė, kad iškilusi istorija nėra 15min ir Vyriausybės santykių aiškinimasis.

„Aš matau, kad kolegos visų pirma kelia labai svarbius rimtus klausimus, susijusius su energetikos sektoriumi ir politikų vaidmeniu, – kalbėjo D.Radzevičius. – Šiandien neatsakoma į tuos klausimus, kurie yra keliami, o iškeliamos visai kitos versijos, kiti klausimai.“

Jis pabrėžė, kad Lietuvoje reikėtų kalbėti ne apie verslo įtaką politikams, bet apie politikų pasidavimą tai įtakai.

„Jisai (S.Malinauskas, – 15min) iškelia klausimą žurnalistams: o tai įrodykit, kad premjeras kyšį paėmė, ar dar kažką. Žurnalistai to neteigia. Politikai kartais gali dirbti vienai ar kitai verslo grupei, jų interesams atstovauti ir be jokio kyšio. Tiesiog dėl kokių nors interesų“, – svarstė D.Radzevičius.

VIDEO: „Valstiečių“ abejonės dėl šimtamilijonių valstybės projektų: remiasi ne institucijų, o verslininkų žodžiais
VIDEO: Premjeras apie pažįstamus verslininkus „Danpower“ valdyme: man, atvirai pasakius, nei šilta, nei šalta
VIDEO: 15min studijoje – pokalbis apie verslo įtaką politikams dėl strateginių valstybės projektų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius