-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 29 /17:57

Saulius Skvernelis abejoja, ar jo Vyriausybei bus leista daryti reformas, Ramūnas Karbauskis ragina jį nurimti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako premjero Sauliaus Skvernelio viešai išsakyta abejonė dėl tolimesnių Vyriausybės galimybių vykdyti reformas yra nulemta jo amžiaus ir politinio nepatyrimo.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Saulius labai emocingas žmogus. Tos emocijos kartais...Na, jis jaunesnis už mane. Tos emocijos kartais ne padeda, o trukdo, tai, tikiuosi, kad mes su laiku išmoksime jas kontroliuoti. Galbūt tai, kad mažiau metų jis politikoje tas emocijas iššaukia, nes čia nematau jokių problemų“, – teigė R.Karbauskis.

Iš tiesų R.Karbauskis yra vos daugiau nei pusmečiu vyresnis už S.Skvernelį. Jis gimęs 1969 gruodžio 5 dieną, o S.Skvernelis 1970-ųjų liepos 23-iąją.

Emocijomis R.Karbauskis pavadino S.Skvernelio trečiadienį išreikštą abejonę, ar LVŽS deklaruota pokyčių idėja nebuvo tik gražus ir viliojantis rinkiminis šūkis.

VIDEO: Pusmečiu vyresnis Ramūnas Karbauskis Sauliaus Skvernelio pyktį laiko amžiaus ir politinės nepatirties rezultatu

Prašė R.Karbauskio paramos, bet negavo

Premjeras prieš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos posėdį pasakojo, kad dar antradienį prašė Ramūno Karbauskio užkirsti kelią Seimo Švietimo ir mokslo komiteto siekiui spręsti dėl Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) susijungimo. Anot premjero, komitetas galėjo palaukti, ką nuspręs Švietimo ir mokslo ministerijos darbo grupė. Tačiau S.Skverneliui beliko pripažinti, kad R.Karbauskis jo neišgirdo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Saulius labai emocingas žmogus. Tos emocijos kartais... Na, jis jaunesnis už mane. Tos emocijos kartais ne padeda, o trukdo, – sakė R.Karbauskis.

„Vakar kalbėjausi su partijos pirmininku ilgai ir bandžiau argumentais dar kartą parodyti, kad šio sprendimo tiesiog nedarytų. (...) Buvo pasirinktas toks kelias, kuris yra priimtas. Komiteto yra pritarta“, – teigė S.Skvernelis.

R.Karbauskis neneigė, kad šiuo klausimu jo ir premjero nuomonės nesutampa. Be to, jis teigė, kad VDU ir LEU susijungimą palaiko ne tik komitetas, o „daugiau negu pusė Seimo“.

„Aš nemanau, kad tai reikia daryti. Pateikimas planuojamas šio įstatymo projekto. Po pateikimo jam bus, matyt, Seime pritarta balsų dauguma, o toliau yra procedūros“, – aiškino R.Karbauskis.

Jis tikino, kad Seimas dėl VDU ir LEU susijungimo tikrai nebalsuos anksčiau nei baigs darbą Vyriausybės suburta darbo grupė. Be to, dėl VDU ir LEU jungimosi taip pat bus prašoma Vyriausybės išvados, todėl R.Karbauskis čia nemato jokių problemų, išskyrus S.Skvernelio emocijas.

„Galbūt sureaguota, kad kažkas teikia iniciatyvą. Seimo nariai turi tokią teisę ir aš iš tikrųjų išgirdęs apie reakciją iš pradžių nesupratau, į ką yra tokia reakcija“, – aiškino jis.

Ne pirmas kartas, kai reikia įtikinėti savus

Tačiau S.Skvernelis dar puikiai pamena, kad visai neseniai jam taip pat audringai teko savo frakciją įtikinėti ir dėl urėdijų reformos, kuriai Seimas kol kas yra pritaręs tik po pateikimo.

Todėl jis kartoja abejojantis, ar su šia frakcija bus įmanoma Vyriausybei vykdyti suplanuotas reformas.

„Nebūčiau apskritai dabar tikras, ar apskritai kokios nors pertvarkos yra įmanomos“, – trečiadienį Seime sakė S.Skvernelis.

„Pagalvokite, ateina tas laikas, kai Vyriausybė pateiks projektą dėl mokesčių. Ir palies irgi ne vieną suinteresuotą asmenį“, – užsiminė jis.

Klausiamas, ką darys, jei ir tuomet iš frakcijos išgirs „ne“, S.Skvernelis prakalbo apie Vyriausybės darbo pabaigą.

„Jeigu frakcija sako „ne“ ir Vyriausybė negali dirbti toliau, tai tegul gal ir nebedirba“, – prabilo S.Skvernelis.

Nebūčiau apskritai dabar tikras, ar apskritai kokios nors pertvarkos yra įmanomos, – sakė S.Skvernelis.

Pasak jo, Vyriausybė kol kas aukštojo mokslo reformai turi paramą iš verslo, savivaldybių, visuomenės, studentų. S.Skvernelio teigimu, reformą palaiko ir stipresni silpnųjų universitetų fakultetai.

R.Karbauskis atšauna, kad frakcija dėl Miškų įstatymo galiausiai balsavo labai vieningai.

„Dabar skaudintis dėl to, kad atsirado kita nuomonė viena ar kita... Bet frakcija balsavo vieningai. Ir ji balsuos iki galo vieningai šiuo klausimu. Ir daugeliu kitų klausimų ji balsuos vieningai. Galbūt tas retesnis buvimas frakcijoje šiek tiek tą tokį vieningumo jausmą atšaldo ir pradeda kitaip atrodyti“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Vis dėlto jis pripažino, kad dėl aukštojo mokslo reformos vieningai „valstiečiai“ greičiausiai nebalsuos, nors pridūrė, kad kol kas net nėra aišku, apie kokią reformą bus kalbama.

„Mes galime nepalaikyti, jeigu kuris nors siūlymas yra nederintas su mūsų frakcija. Pavyzdžiui, kokio dabar siūlymo nepalaiko? Įvardinkite siūlymą. Čia nėra siūlymas. Yra dviejų universitetų jungimosi dokumentai. Pagal įstatymus Seimas turi juos svarstyti. Jokio kito siūlymo nėra. Palaukti? Jei šis įstatymas ir praeis pateikimą, tai nebus priimtas anksčiau negu mes turėsime Vyriausybės siūlymus dėl aukštojo mokslo reformos“, – kalbėjo R.Karbauskis.

„Mes tebesame absoliučiai vieningi“, – apie LVŽS frakciją Seime kartojo jis.

E.Jovaiša kaltas nesijaučia

S.Skvernelis dar tikino kaip Seimo narys prašysiantis ne tik Vyriausybės išvados VDU ir LEU jungimąsi numatančiam projektui, bet ir skųsiantis Etikos ir procedūrų komisijai Švietimo ir mokslo komiteto pirmininką Eugenijų Jovaišą, kuris esą buldozeriu stumia savo buvusios darbovietės išlikimo klausimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša

E.Jovaiša yra buvęs LEU Istorijos fakulteto dekanas, Edukologijos universitete, kai šis dar vadinosi Vilniaus pedagoginiu institutu, jis įsidarbino dar 1977 metais.

Todėl S.Skvernelis mano, kad jis galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus.

Tačiau Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas nesijaučia nei supainiojęs interesus, nei kaišiojantis pagalius į ratus savo partijos suformuotai Vyriausybei.

„Aš nenoriu komentuoti premjero pasisakymų, bet aš dariau tą darbą, kurį turiu daryti. Aš jo tiesiog negaliu nedaryti, nes tas projektas buvo užfiksuotas dar praėjusioje kadencijoje, čia yra ne naujiena. Mes privalome, kaip steigėjas, kuris sprendžia universitetų likimą, svarstyti. Šiandien yra padarytas pirmas žingsnis į pateikimą“, – teigė E.Jovaiša.

Pasak jo, universitetams teisę patiems spręsti dėl savo ateities numato Konstitucija, todėl reforma turi būti daroma atsižvelgiant į jų norus.

„Aš jaučiuosi nepadaręs ko nors tokio, kas būtų pelnyta Etikos komisijos dėmesio“, – teigė jis.

R.Karbauskis, atrodo, taip pat nemano, kad E.Jovaiša ką nors padarė blogai. Pasak jo, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė taip pat prieš tapdama ministre yra ne kartą pasisakiusi dėl aukštojo mokslo reformos ir dariusi tai daug anksčiau nei šis klausimas pradėtas svarstyti Vyriausybėje.

„Galime šnekėti tada, kas kokiems interesams atstovauja ir panašiai, bet aš manau, kad per daug emocijų, jos turi atslūgti“, – teigė R.Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius