TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 02 21

Saulius Skvernelis: alkoholio prieinamumo mažinimo priemonės bus įgyvendinamos šiemet

Premjeras Saulius Skvernelis sako, jog diskusijų nekeliančios ir efektyvios alkoholio prieinamumo mažinimo priemonės bus pradėtos įgyvendinti dar šiemet, o pagal pasiektus rezultatus bus sprendžiama, ar reikės dar griežtesnių sprendimų.
Alkoholio skyrius
Alkoholio skyrius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes turime imtis priemonių, kurios nebūtų diskutuotinos, tai prekybos vietų mažinimas, nes jų turime per daug – apie 19 tūkstančių. Licencijų branginimo ir jų galbūt įsigijimo kitokiu būdu pertvarkymas. Prekybos laiko trumpinimo ir įsigijimo amžiaus didinimas. Protingų atstumų nustatymas. Atskirų alkoholinių gėrimų, kurių kitaip kaip surogatais nebūtų galima pavadinti, išėmimas iš apyvartos ar akcizų didinimas“, – interviu LRT radijui sakė S.Skvernelis.

Anot jo, šios priemonės turėtų būti įgyvendinamos 2017 metais, o vėliau bus sprendžiama, ar reikia griežtesnių alkoholio prieinamumo mažinimo priemonių.

„Įvedus šias priemones mes turime matyti pokytį, kaip tai atsiliepė alkoholio prieinamumo mažinimui ir kaip tai atsiliepė mūsų visuomenės sveikatai ir socialiniai padėčiai ir jeigu tų kriterijų nepasieksime, tai reikės galvoti apie griežtesnes priemones, jeigu pasieksime, tai manau to ir pakaks“, – kalbėjo premjeras.

Pasak S.Skvernelio, alkoholio vartojimas lemia sveikatos ir socialines problemos visuomenėje, todėl būtina mažinti jo prieinamumą.

„Turime šalyje problemą su per dideliu alkoholio vartojimu. Tai lemia sveikatos ir socialines problemas visuomenėje, todėl tos priemonės bus įgyvendinamos, bet gali būti įgyvendinamos tik priemonės, kurios yra racionalios, pagrįstos, duodančios efektą ir gali būti radikalios bei kardinalios, duodančios efektą iškart“, – tvirtino premjeras.

Šiuo metu Seimui yra pateikti du įstatymų paketai – jie numato steigti specializuotas alkoholio prekybos parduotuves, vėlinti amžių, nuo kurio galima pradėti vartoti svaigalus, ir ankstinti laiką, kada draudžiama parduoti alkoholį.

Siūloma steigti specializuotas alkoholio parduotuves, kurios turėtų būti visiškai izoliuotos nuo gyvenamųjų ar kitų patalpų, nesusijusių su prekyba. Siūloma arba leisti parduotuvėse išlaikyti alkoholio skyrius ir parduoti juose tik silpnuosius gėrimus, arba visai juos uždrausti. Savivaldybių taryboms būtų suteikta teisė nustatyti vietas ar teritorijas, kur būtų draudžiama prekiauti alkoholiu. Projektuose numatytas ir alkoholio reklamos draudimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius