Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 08 /15:39

Saulius Skvernelis į Turniškes nesikels

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį pranešė, kad nusprendė nesikelti į rezidenciją Turniškėse ir lieka gyventi Vilniaus rajone, Smiglių kaime. Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktorius Rymantas Mockevičius tikina, kad užtikrinant Vyriausybės vadovo apsaugą jo namuose, papildomų investicijų nereikės.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ne, į rezidenciją Turniškėse nesikelsiu. Liksiu gyventi ten, kur gyvenu šiandien. Esama saugumo situacija man leidžia priimti tokį sprendimą. Visiškai pasitikiu profesionalais, Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnais, kurie puikiai atlieka savo darbą. Jei VAD matys ir pasakys, kad situacija keičiasi, kad reikalingi kitokie sprendimai – bus kitokie“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė S.Skvernelis.

Jis sako, jog tapęs premjeru nenori izoliuotis ir stengiasi, kiek įmanoma, „gyventi kaip eilinis normalus žmogus“, lankytis įvairiuose renginiuose, sporto varžybose, kine, teatre, bendrauti su kaimynais, bendruomene.

S.Skvernelio nuomone, premjero rezidenciją Turniškėse bus galima naudoti reprezentacijai, diplomatiniams priėmimams ir panašiems renginiams.

„Nenoriu ir neketinu izoliuotis. Ir galiausiai: na, nesijaučiu aš nusipelnęs tos 600 kvadratinių metrų ploto rezidencijos Turniškėse, nors tu ką“, – rašo jis.

VAD vadovas: premjero apsaugai namuose papildomų išlaidų nereikės

S.Skverneliui nusprendus nesikelti į rezidenciją Turniškėse, Vadovybės apsaugos departamentui (VAD) nereikės papildomų investicijų užtikrinant Vyriausybės vadovo apsaugą jo namuose, tikina VAD direktorius Rymantas Mockevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius

„Postą mes turime, įrangą turime, kainuos tik tie paruošiamieji darbai – montavimas pastatymas. Mes atnaujinome savo įrangą, tuo pačiu turime ir mobilius postus, kuriuos pervežame, pastatome – kol gyvena, dirbame ten“, – sakė R.Mockevičius.

Anot jo, mobilus postas „yra tikrai ne auksinis“, nupirktas kartu su kitomis priemonėmis dar iki S.Skverneliui tampant Vyriausybės vadovu – šiuo metu konteinerinio tipo priestatas dar nėra atgabentas prie premjero nuosavo namo Vilniaus rajone, bet artimiausiu metu, sulaukus palankesnių orų, statybos darbai prasidės. Šiuo metu apsaugai, anot R.Mockevičiaus, taip pat nekyla problemų dirbant.

R.Mockevičius pripažino, kad saugomame valstybės vadovų rezidencijų komplekse pareigūnams būtų visiškai nereikėję rūpintis patalpomis, vis dėlto jis tikino, kad premjerui likus savuose namuose nereikės daugiau pareigūnų, negu būtų reikėję Turniškėse.

Jis sako, kad kraustytis į Turniškes premjerui būtų rekomenduota tik tuomet, jei būtų gauta informacijos apie grėsmę jo saugumui.

„Kol kas viskas mus tenkina ir mes ten dirbsime“, – patikino VAD direktorius.

Teisės aktai numato galimybę suteikti valstybinę rezidenciją šalies vadovams, bet tai nėra prievolė. VAD direktorius priminė, kad ir anksčiau ne visi šalies vadovai keldavosi į Turniškes, pavyzdžiui, Rolandas Paksas – tiek premjero, tiek ir prezidento pareigose.

Tiesa, būdamas prezidentu jis kraustytis į rezidenciją planavo, tačiau nespėjo įvykus jo apkaltai. Kraustytis iš buto M.K.Čiurlionio gatvėje nenorėjo ir praėjusią kadenciją Vyriausybei vadovavęs Algirdas Butkevičius, tačiau po VAD rekomendacijų tai padarė.

Šis pastatas Turniškėse su pertraukomis buvo remontuojamas maždaug septynerius metus – nuo 2007 iki 2014-ųjų, darbai atsiėjo beveik 1,56 mln. eurų, dar beveik 70 tūkst. eurų kainavo baldai. Pertraukos lėmė tai, kad kai kuriuos darbus teko daryti kelis kartus, nes sustabdžius statybas nenaudojamos patalpos buvo paveiktos lietaus, drėgmės. Tuometiniai premjerai – socialdemokratas Gediminas Kirkilas, konservatorius Andrius Kubilius gyveno saugomame bute greta saugomo Turniškių komplekso.

Vyriausybės kanceliarija BNS informavo, kad išlaikyti premjero rezidenciją 2016 metais, kuomet ten gyveno A.Butkevičius, kainavo apie 11 tūkst. eurų. Tikimasi, kad tuščio pastato išlaikymas atsieis kiek pigiau.

„Įvertinus šių metų pirmojo ketvirčio rezidencijos išlaikymo išlaidas, kuomet rezidencija yra neapgyvendinta, planuojama per metus sutaupyti apie 4 tūkst. eurų“, – nurodo kanceliarija.

Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis tvirtina, kad paaiškėjus, jog S.Skvernelis į Turniškes nesikraustys, rezidencija greičiausiai bus pritaikyta užsienio valstybių atstovų vizitams, deryboms.

„Iš tikrųjų, įmanoma panaudoti, tarkime, dabar, jei atvyksta užsienio delegacija, vadovaujama aukšto asmens, Vyriausybės vadovo – neretai tenka dvišalėms deryboms, susitikimams nuomotis sales. Jei premjeras tikrai nesikelia, be abejo, galima panaudoti ir panaudosime tų pačių delegacijų sutikimui“, – BNS sakė A.Mačiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius