Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 07

Saulius Skvernelis prašo paramos: jei neatlaikysime Velykų savaitgalio, lauks dar 22 karantino dienos

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį stojo į Seimo tribūną prašyti opozicijos paramos ir vienybės. Pasak jo, jei per Velykų savaitgalį piliečiai nesusilaikys nuo išvykų ir koronaviruso kreivė vėl šaus į viršų, teks susitaikyti su dar dešimt dienų karantino esamomis sąlygomis ir dar dvylika dienų išėjimui iš jo. Taigi – dar 22 dienomis gyvenimo ypatingomis sąlygomis.
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prašau jūsų pagalbos, kaip politikų, kaip autoritetų, šitam savaitgaliui. Jis yra kritinis. Mes jau fiksuojame praktiškai dešimtą dieną iš eilės stabilią situaciją, kas reiškia, kad karantino priemonės pasitvirtino.

Neturime eksponentinio augimo, turime procentinį mažėjimą nuo ištirtų žmonių, kurie šiuo virusu užsikrėtę. Jeigu mes šitą savaitgalį atlaikysime susikaupę, nejudėsime, nevažinėsime tarp miestų pas savo artimuosius, gimines, draugus, tikrai mes galime kalbėti ir tuos sprendimus priimsime kitą savaitę dėl tam tikrų veiklų atlaisvinimo, susijusių su mūsų ekonomika, su ypatingo saugumo priemonėmis.

Jeigu neatlaikysime, bus kitas augimo šuolis – dešimt dienų vėl sąlygų tokių pačių, kokios buvo, plius dar dvylika dienų išėjimui“, – teigė S.Skvernelis.

Anot jo, šį savaitgalį tikrai bus imamasi nestandartinių priemonių, tačiau jos esą būtinos.

Jeigu neatlaikysime, bus kitas augimo šuolis – dešimt dienų vėl sąlygų tokių pačių, kokios buvo, plius dar dvylika dienų išėjimui.

„Tikrai mūsų nuomonės skiriasi, bet šiandien, šiuo metu, mes tikrai galime susitelkti ir atsisakyti asmeninių ambicijų“, – kalbėjo jis.

Pasak premjero, dabar visi dirba nestandartinėje situacijoje, kurios niekas nesitikėjo.

„Prašykime Dievo, kad daugiau tai nepasikartotų“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo S.Skvernelis.

Anot jo, tokioje nestandartinėje situacijoje reikia ir netradicinių sprendimų.

„Tie sprendimai, kurie ir čia priimami, ir Vyriausybėje, jie nėra tobuli. Ir mes tikrai matome, kad ne apie viską pagalvojame. Gauname jūsų pasiūlymus, girdime ir šiandien, matyt, geriausias pavyzdys dėl rezidentų buvo. Aš tik noriu paprašyti, kadangi buvo pateikimas, bus balsavimas, palaikyti tuos įstatymų projektus, kurie tikrai šiandien nestandartinėje situacijoje reikalingi“, – kreipėsi S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis

Jis tikino nenorintis plėstis ir aiškinti, ar situacija yra valdoma gerai, ar blogai. Tai esą įvertins ekspertai ir analitikai.

„Šiandien reikia sunkių sprendimų. Dėl to aš tikrai net neabejoju, kad ta dialogo paieška, kuri buvo praėjusią savaitę, galiu padėkoti tiktai, nekalbant apie valdančiąsias frakcijas, tiek Gintautui Paluckui, tiek Viktorijai Čmilytei, tiek Gabrieliui Landsbergiui, kad buvo paieškos dialogo, galbūt po to šalto dušo. Aš manau, kad mes ir po jo išeiname visi stipresni“, – kalbėjo premjeras.

Galiu padėkoti tiktai, nekalbant apie valdančiąsias frakcijas, tiek Gintautui Paluckui, tiek Viktorijai Čmilytei, tiek Gabrieliui Landsbergiui, kad buvo paieškos dialogo, galbūt po to šalto dušo.

Pasak jo, diskusijų kyla dėl įvairių įstatymų.

„Pirmiausia daug kam nerimą kelia Civilinės saugos įstatymo pataisos ir ypač ta dalis, kuri susijusi su kainų reguliavimu. Mieli kolegos, mes kalbame apie tikrai nestandartinę situaciją. Niekas nekalba ir pačiame įstatyme sudėti saugikliai, turi būti paskelbta valstybės mastu ekstremali situacija arba nepaprastoji padėtis. Tai turi būti atlikta derinant su vartotojų teises ginančiomis institucijomis, Konkurencijos taryba, bet mes turime turėti ne vėzdą, bet įrankį sureaguoti tais atvejais, kai iš tikrųjų atsiranda noras pasipelnyti tokioje krizėje iš žmonių baimių, iš žmonių interesų ir lūkesčių“, – aiškino jis.

Taip pat S.Skvernelis prašė paremti baudų už karantino pažeidimus didinimą, nes yra žmonių, kurie nesupranta ir nesupras, kad turi laikytis taisyklių, nes antraip gali sąmoningai užkrėsti kitus žmones.

„Galbūt laisvės atėmimo sankcija turėtų suveikti atgrasančiai“, – kalbėjo premjeras.

Jis prašė paramos ir užtikrinant išmokas individualiai dirbantiems ir išleistiems į prastovas darbuotojams.

„Net jeigu matome, kad nėra šiandien tobula, priimkime įstatymus, leiskime išmokėti žmonėms iki Velykų tas reikalingas pajamas, o po to kalbėkime. Galbūt atleisti ieškokime variantų, kad per tuos dvejus metus nereikėtų išsimokėti. Čia jau mūsų apsisprendimas. Bet šiandien tų sprendimų tikrai reikia, nes pinigų laukia žmonės ir verslas. Dar kartą prašau jūsų susitelkimo, vienybės“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Tiesa, įstatymo, kuris numatytų telefonų ir kitų įrenginių sekimą karantino metu, premjeras savo kalboje nepaminėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius