Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 01

Sausąjį įstatymą apeina išvakarėse

Nors rugsėjo 1-ąją alkoholinių gėrimų parduotuvėse neįsigysi, šiandien pašėlti planuojantys moksleiviai svaigalais apsirūpino jau vakar. Tačiau statistika rodo, kad pirmąją mokslo metų dieną taurelę kilnoja mažiau nepilnamečių nei tada, kai minėto draudimo nebuvo.
Nepilnamečiai geria alų
Nepilnamečiai geria alų / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Alkoholis

Išvengti „sausos" Mokslo ir žinių dienos labiausiai trokšta maištingiausiais laikomi penkiolikmečiai. Vyresniems jaunuoliams alkoholio įsigijimo apribojimai atrodo priimtini, jie esą sutinka švęsti blaiviai.

Su draudimu apsiprato

Dabartinis vienuoliktokas Ignas 2007 metų rugsėjo 1-ąją paminėjo su buteliu rankoje, nes taip norėjo pareikšti nepasitenkinimą draudimu tądien prekiauti alkoholiu. Tačiau šiandien jis nesistengs apeiti ribojimų. „Prieš porą metų alkoholio pirkome iš anksto. Taip protestavome prieš draudimą. Bet šįkart gerti neplanuoju. Nebent kas nors pasiūlytų alaus", – tikino jis.

Bilietus į šiandien vyksiantį didelį koncertą Vingio parke įsigiję du pirmo kurso studentai taip pat aiškino neketinantys „prisisprogti". „Juk nebūtina per kiekvienas linksmybes gerti", – aiškino pirmakursis Mantas. Renginį, kuriame laukiama iki 10 tūkst. žiūrovų, organizuojančios Vilniaus universiteto Studentų atstovybės prezidentė Monika Sičiūnaitė tvirtino, kad Vingio parko teritorija skelbiama blaivybės zona. „Bus siūloma tik nealkoholinio alaus", – teigė ji.

Ne visiems priimtina

Norėdamas patikrinti moksleivių požiūrį į sausąją rugsėjo 1-ąją, LŽ žurnalistas anonimiškai užmezgė diskusiją populiariame jaunimo forume siūlydamas pasvarstyti, kaip linksmai atšvęsti mokslo metų pradžią apeinant minėtą draudimą.

Keturiolikmetė Ieva iš Plungės tikino, kad „jų mokykloje net penktos klasės mokiniai rugsėjo 1-ąją eina gerti". Jos bendraamžė iš Šiaulių Gabrielė papasakojo, kad jos mokykloje „kai kurie susibūrė ir eis švęsti rugsėjo 2 dieną, nes be alkoholio neįdomu". Ji pati tikino prie tokios „chebros" neprisidėsianti.

Jei švęsti – tai švęsti

Dalis sostinės centre LŽ kalbintų jaunuolių negali susitaikyti su linksmybėmis be svaigalų. Profesinės mokyklos antrakursis Mindaugas aiškino alkoholinių gėrimų Mokslo ir žinių dienai švęsti pasirūpinsiąs prieš apribojimo laiką. „Alkoholio perkame išvakarėse. Reikėtų kaip nors paminėti rugsėjo 1-ąją, juk tai tradicija", – sakė vakar LŽ kalbintas nepilnametis.

Kita pakalbinta nepilnametė, nenorėjusi atskleisti savo vardo, pasirodė esanti apsukresnė – vakar apie pietus ji aiškino jau pasirūpinusi linksmybių „amunicija". „Turiu vyresnių pažįstamų, kurie ir nuperka. Tačiau gersime su bendraamžiais. Švęsime kur nors nuošaliau, lauke", – atskleidė rugsėjo 1-osios išgertuvių planą devintokė.

Jos bendraamžė Aistė svarstė: ar alkoholiu apsirūpinti iš anksto, ar linksmybes atidėti rugsėjo 2-ajai. „Žinoma, švęsime, o kaip kitaip? Nusipirkti yra įvairių būdų. Jeigu švęsti – tai rimtai", – neslėpė devintos klasės moksleivė.

Draudimai apeinami

Šiandien Vingio parke jaunuomenę linksminsiantis kolektyvo „G&G sindikatas" lyderis Gabrielius Liaudanskas, labiau žinomas kaip Svaras, piktinosi, kad valstybė su vaikų girtavimu kovoja draudimais. „Man juokingi visi tie dalykai, nes pirmiausia reikia dirbti su žmonėmis", – sakė atlikėjas.

Tiek jis, tiek sostinės Senamiesčio vidurinės mokyklos istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojas Žilvinas Radavičius pabrėžė, kad ketinantys svaigintis moksleiviai taip ir padarys, nepaisydami jokių draudimų. „Per ekskursijas gerti irgi negalima, bet jie svaigalus maišo su limonadu. Kad ir kaip būtų, esu tikras, jog rugsėjo 1-osios draudimas daro teigiamą poveikį moksleivių sąmoningumo raidai. Padoriai elgdamiesi mokiniai rodys pavyzdį ir kitiems", – vylėsi mokytojas.

Blaivybės puoselėtojas Vasilijus Čepelovas atkreipė dėmesį, kad draudžiant prekybą alkoholiu neišvengiamai atsiras dalis asmenų, kuriems nepavyks jo įsigyti net ir panorėjus tai padaryti.

Statistika guodžia

Kad draudimai turi poveikį, byloja ir skaičiai. Užpernai rugsėjo 1-ąją paskelbus „sausa", policija šią dieną sulaiko keliskart mažiau apsvaigusių nepilnamečių. Pavyzdžiui, 2005 metais Kaune prasidėjus mokslo metams į policiją pakliuvo 170 girtų nepilnamečių, 2006-aisiais – 47, pernai – 21.

2006 metais rugsėjo 1 dieną Vilniuje policijai įkliuvo 18 neblaivių nepilnamečių, užpernai ir pernai – vos po du. Medikai pastarųjų metų rugsėjo 1-osios dienomis taip pat sulaukė mažiau alkoholiu apsinuodijusių paauglių.

Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos direktorius Česlovas Balsys teigė, kad inspektoriai rugsėjo 1-ąją dirba įprastu režimu, kaip ir įprastomis dienomis. „Tačiau pagal savo metodiką galime bet kada patikrinti, ar įmonė prekiavo draudžiamomis prekėmis", – LŽ sakė Č.Balsys. Anot jo, pernai tarnyba užfiksavo per 30 draudimo prekiauti svaigalais rugsėjo 1-ąją pažeidimų.

Pasak Viešosios policijos valdybos viršininko Renato Požėlos, rugsėjo 1-ąją pareigūnai aktyviau patruliuos masinio susibūrimo vietose. Šįmet draudimas prekiauti alkoholiu kiek sušvelnintas, svaigiaisiais gėrimais leidžiama prekiauti kavinėse ir restoranuose. Tik ar visos šios įstaigos laikysis draudimo pardavinėti alkoholį nepilnamečiams?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius