-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 19

Saviti senolio patarimai padėjo: Kretingos žiemos sode pražydo citrinmedis

Kretingos žiemos sodo lankytojai gali pasidžiaugti žiedais pasidabinusiu citrinmedžiu ir pajusti nuo jų dvelkiantį citrinų kvapą. Šis augalas žiemos sode apsigyveno tik rudenį. Jį padovanojęs garbaus amžiaus senjoras su prižiūrėtojais pasidalijo negirdėtais patarimais. Viliamasi, kad jie padės pirmą kartą sode sunokinti citrinoms.
Citrinmedis
Pražydęs citrinmedis / J.Tertelienės nuotr.

Citrinmedį rudenį muziejui padovanojo garbaus amžiaus Egidijus Talmontas, gyvenantis Trakų rajone. 80 metų senjoras yra didis augalų mylėtojas, itin domisi orchidėjomis. Jo namuose apstu augalų, kurių jis nebepajėgia prižiūrėti, tad nusprendė patikėti Kretingos muziejui.

„Jis turi labai daug citrusinių augalų: ir citriną, ir greipfrutą, ir apelsiną. Pas jį tie vaisiai labai gerai dera. Spalio mėnesį, man viešint pas jį svečiuose, augalai buvo tiesiog aplipę citrinomis. Tai nulėmė ne išskirtinės sąlygos, o tai, kad jis visą laiką labai domėjosi šiais augalais“, – sakė Kretingos muziejaus Gamtos skyriaus vedėja Jurgita Tertelienė, ketinanti apsilankyti pas senjorą, kuris dovanų pažadėjo ir greipfrutų medį.

J.Tertelienės nuotr./Pražydęs citrinmedis skleidžia malonų kvapą.
J.Tertelienės nuotr./Pražydęs citrinmedis skleidžia malonų kvapą.

Citrinmedį muziejui perdavęs senjoras surašė ir du lapus patarimų, kaip jį prižiūrėti. Jis vis paskambina į muziejų ir teiraujasi, kaip auga jo dovanotas medis, pasidalija savo mintimis.

„Iki šiol su citrinmedžiais nebuvau susidūrusi, ieškojau medžiagos internete, įvairių straipsnių. Kai kas neatitinka, tačiau šis žmogus daug ką žino iš praktikos, nes tuo gyvena, o bandai ir pavyksta, – kalbėjo vedėja. – Niekur nebuvau radusi informacijos, jog citrusinių augalų negalima sukioti, o jis iškart tai pasakė.

Kai kalbėjau su kitais žmonėmis, iš tiesų, ne vienam taip buvo, jog nusipirkę po kiek laiko augalą apsuko ir visi lapai nukrito, augalas žuvo. Jei augalą nori pasukti, jį reikia sukti pamažu. Visą augalą pasukti galima tik per metus laiko, tai yra kas mėnesį galima pasukti vieną dvyliktąją, nes sugalvojus, kad lapai ne taip auga, kaip norisi ir reikia apsukti kita puse, augalui iškart stresas būna.“

Dar vienas senolio patarimas – persodinant citrusinius augalus įdėti geležies oksido, kuris lieka nuo kalvio priekalo. Šių augalų žemės, kitaip nei, pavyzdžiui, kaktusų, kurie auga užmiršti, negalima visiškai išdžiovinti, žemė turi būti drėgna.

Muziejuje auga ir dar vienas citrinmedis, tačiau jis nė karto nežydėjo ir vaisių nemezgė. Anot J.Tertelienės, jis taip pat dovanotas.

„Darbuotojos pasakojo, jog tuo metu, kai dovanojo, joms sakė, jog tai apelsinas, tačiau gerbiamas Talmontas man piešė lapus ir aiškino, kaip atskirti citriną, apelsiną ir greipfrutą, nes jie panašūs. Man regis, kad tai taip pat citrinmedis. Jį bandyta skiepyti 4–5 kartus, tačiau nė vienas skiepas neprigijo, dabar jis kone dviejų metrų, tačiau nė karto nežydėjo ir vaisių neužmezgė, matyt, jis užaugintas iš sėklytės, o tuomet augalas ne taip greitai dera“, – pasako Gamtos skyriaus vedėja.

Pats E.Talmontas medelių neskiepija, juos augina vegetatyviniu būdu, iš šakelių.

Šiuo metu Kretingos muziejaus žiemos sode žydi guzmanijos, puansetijos, bilbergijos, žiedus skleidžia strelicijos ir geltonžiedė kinrožė, visų žiedų nespėjo numesti kalėdiniai kaktusai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius