-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 17

Savivaldos rinkimų antrojo turo naktį – ekspertų analizė ir prognozės

Sekmadienį Lietuvoje vyko savivaldybių rinkimų antrasis turas – šia proga internete jau antrą tiesioginę transliaciją surengė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) ir Vilniaus politikos analizės instituto (VPAI) ekspertai, kurie rinkimų naktį analizuoja ne tik naujausius rezultatus, bet ir savivaldos ateities iššūkius.
Antrasis merų rinkimų turas Trakų rajone
Antrasis merų rinkimų turas Trakų rajone / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Diskusijose analitikai aptaria laimėjusius merus, komitetų sėkmę, jaunimą politikoje, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų miestų situaciją, gerovę regionuose, nepotizmo problematiką, merų kadencijų ribojimą ir daug kitų klausimų. Ekspertai dėmesį skiria ne tik išrinktiems politikams, bet ir juos renkantiems rinkėjams – kokį piliečio portretą atskleidžia šie rinkimai, kokie lūkesčiai formuojami merams ir ar dabartinė savivalda pajėgi juos patenkinti.

Politologas, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas prof. dr. Šarūnas Liekis teigia, jog pakartotinis rinkimų etapas taps kovos tarp asmenybių lauku. „Vilnius, Klaipėda, Varėna ir kitos vietovės taps asmenybių ir jų vizijų, skirtingų politinių kultūrų susidūrimu. Tačiau pagrindinės tendencijos išryškėjo pirmame etape, kuriame matėsi komitetų ir jų atstovų pranašumas ir, kita vertus, rinkėjų nusivylimas politinių partijų siūlomais sprendimais ir partinės oligarchizacijos tendencijomis“, – analizuoja prof. Š.Liekis.

Remio Scerbausko nuotr./Šarūnas Liekis
Remio Scerbausko nuotr./Šarūnas Liekis

„Pirmasis savivaldos rinkimų turas pateikė dalį atsakymų ir paskatino susimąstyti apie mūsų partinės sistemos būklę, piliečių aktyvumą balsuojant, galimą merų kadencijų ribojimą ir kitus aktualius klausimus. Tačiau dalis klausimų dar laukia atsakymų, kurie paaiškės antrajame ture. Laukdami, kuo baigsis kovos dėl mero posto ten, kur prireikė antrojo turo, žiūrovams pasiūlysime ne tik karščiausių rezultatų analizę, tačiau ir ekspertinį žvilgsnį į konkrečių miestų bei rajonų situaciją tam, kad taptų aiškiau, su kokiais iššūkiais susidurs naujai išrinkta savivalda“, – žadėjo VPAI Medijų analizės programos vadovas Donatas Puslys.

Renginyje diskutuoja VDU ir VPAI ekspertai: prof. dr. Lauras Bielinis, doc. dr. Jurga Bučaitė-Vilkė, Virginija Būdienė, Algis Davidavičius, prof. dr. Artūras Grebliauskas, doc. dr. Jūratė Imbrasaitė, dr. Ignas Kalpokas, prof. dr. Algis Krupavičius, prof. dr. Antanas Kulakauskas, doc. dr. Visvaldas Legkauskas, prof. dr. Šarūnas Liekis, prof. Audronė Nugaraitė, doc. dr. Andžej Pukšto, dr. Viktorija Starkauskienė, dr. Gintaras Šumskas, Vigilija Žiūraitė ir studentai Gertrūda Čepulytė bei Žygimantas Menčenkovas.

Diskusijos moderatoriai – VPAI Medijų analizės programos vadovas Donatas Puslys ir VDU Politologijos katedros lektorius Mindaugas Norkevičius.

Rinkimų nakties diskusija prasidėjo sekmadienį nuo 21 val. Jie tiesiogiai transliuojamami socialiniame tinkle „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius