Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 17

Savivaldybės galės uždrausti spaudos kioskams prekiauti svaigalais

Reaguodamas į iniciatyvas pardavinėti alų ir sidrą spaudos kioskuose Seimas atidavė savivaldybėms teisę neišduoti kai kuriems kioskams licencijų prekiauti alkoholiu.
Spauda
Spauda / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ši socialdemokratės Birutės Vėsaitės pateikta Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa svarstyta ypatingos skubos būdu ir priimta per dieną. Politikė aiškino, kad idėja patobulinti įstatymą kilo, kai kioskų tinklą valdanti bendrovė „Lietuvos spauda“ paprašė išduoti licenciją prekiauti lengvaisiais alkoholiniais gėrimais. Vilniaus miesto savivaldybė jau leido „Lietuvos spaudai“  41-ame sostinėje esančiame kioske prekiauti svaigiaisiais gėrimais, turinčiais iki 8,5 proc. alkoholio tūrio. Savivaldybė teigia, kad nėra pagrindo drausti alkoholio prekybą spaudos kioskuose, nes jie turi tokias pačias teises kaip kiti kioskai.

To betrūko, kad dar knygynuose būtų pradėtas pardavinėti alkoholis.„Spaudos kioskai Vilniuje ir Kaune pareiškė pageidavimą parduoti alkoholinius gėrimus, tai yra alų. <...> To betrūko, kad dar knygynuose būtų pradėtas pardavinėti alkoholis“,  – pristatydama pataisą kalbėjo B.Vėsaitė. Ji pabrėžė, kad Lietuvos teisės aktuose nėra tokio termino kaip „spaudos kioskas“, o pagal Konkurencijos įstatymą vienam kioskui suteikus kokią nors teisę reikia ją suteikti ir kitam. Todėl vienintelis būdas apriboti prekybą alkoholiu juose – suteikti savivaldai teisę spręsti, kuriems kioskams duoti licenciją, kuriems – ne.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys prieš balsavimą sakė susilaikysiąs, mat nėra tikras, ar tai nebus smūgis smulkiesiems verslininkams.

Tuo tarpu konservatorius-krikdemas Edmundas Pupinis akcentavo, kad spaudos kioskai išdėstyti patogiai pasiekiamose vietose tam, jog „žmonės skaitytų spaudinius, domėtųsi situacija Lietuvoje ir pasaulyje, o ne stovėtų už kioskų ir gertų“.

Galiausiai Seimas priėmė įstatymo pataisą 59 Seimo nariams balsavus už ir 17-ai susilaikius. Prieš nebalsavo nė vienas politikas. Remdamosi pataisa ir atsižvelgdamos į prekybos alkoholiniais gėrimais vietą, gyventojų, bendrijų, bendruomenių ar jų atstovų, visuomeninių organizacijų ar kitų institucijų raštu pareikštą nuomonę, policijos komisariatų pasiūlymus savivaldybių tarybos turi teisę riboti laiką, kuriuo leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, taip pat turi teisę neišduoti licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius