Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 06

Savivaldybių merai siūlo peržiūrėti skiepijimo prioritetus

Vakcinos yra, bet nėra, kam skiepytis? Susiklosčiusi situacija, kai gaunama „AstraZeneca“ vakcina galima skiepyti tik prioritetinių grupių narius, neramina savivaldybių merus. „Lietuvos tikslas yra kuo greičiau paskiepyti didžiąją dalį žmonių, o dabar padėtis tokia, kad „AstraZeneca“ vakcina prioritetinėms grupėms priklausantieji skiepijasi vangiai, o norinčiųjų ja skiepytis neleidžia“, – sako Trakų rajono merė Edita Rudelienė.
Edita Rudelienė
Edita Rudelienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak E.Rudelienės, Trakų rajono savivaldybė prieš ilgąjį Velykų savaitgalį gavo 800 dozių vakcinos „AstraZeneca“, tačiau laikantis Sveikatos apsaugos ministerijos nurodytų prioritetų sąrašo neįmanoma žmonių greitai ir operatyviai paskiepyti turima vakcina.

„Sutinku, kad suteikti prioritetus pagal amžiaus grupes ir sergantiesiems lėtinėmis ligomis yra labai svarbu. Tačiau realiai situacija tokia, kad mes skambiname pavieniams seneliams į kaimus, kurie mažai bendrauja ir dar yra nenusprendę, ar nori skiepytis, kiti atsisako. O yra tokių žmonių, verslų, kurie vakcinos laukia ir yra pasiruošę skiepytis nors rytoj, tačiau negali, nes nėra prioritetinių grupių sąraše. Raginu daugiau pasitikėti savivaldybėmis ir leisti joms veikti, nes būdami vietoje jų darbuotojai geriau mato situaciją, tiksliau ir greičiau gali atlikti vakcinaciją, kad nereikėtų šaldytuvuose laikyti stovinčių vakcinų“, – Trakų rajono merei antrina Plungės rajono savivaldybės vadovas Audrius Klišonis.

Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas įsitikinęs, kad siekiant pagreitinti skiepijimo procesą, būtina leisti laisviau skiepyti „AstraZeneca“ vakcina. „Jei norime, kad skiepijimo procesas vyktų greičiau, reikia praplėsti prioritetinių grupių, galinčių skiepytis „AstraZeneca“ vakcina sąrašą. Pavyzdžiui, kodėl negalėtume paskiepyti pradedančių darbą kultūros įstaigų darbuotojų?“ – klausia Tauragės savivaldybės vadovas.

E.Rudelienės teigimu, skiepus galėtų gauti seniūnai ir seniūnijų darbuotojai, kurie kasdien kontaktuoja su žmonėmis – vaikšto po kaimus ir kviečia senelius skiepytis. „Deja, gavau išaiškinimą, kad prie valstybei svarbias funkcijas atliekančių asmenų seniūnai nepriskiriami“, – sako Trakų rajono merė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šiandien po neformalaus ministrų kabineto pasitarimo informavo, kad šiuo metu yra nesunaudota apie 60 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius