-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 10 09 /12:19

Šeduvoje atidengtas monumentas čia gyvenusiems žydams

Šeduvoje penktadienį atidengtas monumentas čia gyvenusiems žydams. Iškilmėse dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir kiti bendruomenės nariai bei užsienio svečiai.
Šeduvoje penktadienį atidengtas monumentas čia gyvenusiems žydams
Šeduvoje penktadienį atidengtas monumentas čia gyvenusiems žydams / Vyriausybės spaudos tarnybos nuotr.

„Šeduva gali didžiuotis ypač ilga žydų tautos istorija, prasidėjusia dar XV-ame amžiuje. Žydai čia gyveno, kūrė, vertėsi prekyba, žydų bendruomenė Šeduvoje visais laikais didelį dėmesį skyrė kultūrai ir aktyviam visuomeniniam gyvenimui“ – renginyje sakė premjeras A.Butkevičius. 

Vyriausybės spaudos pranešime rašoma, jog Vyriausybės vadovas pabrėžė – niekad neblėstanti atmintis yra mūsų įsipareigojimas žuvusiems ir nukankintiems. „Holokaustas – tai visų mūsų skausmas, mūsų tragedija. Tai mūsų įsipareigojimas, kad ateityje daugiau niekada neiškiltų pavojus žmogiškumui“, – sakė ministras pirmininkas. 

Holokaustas – tai visų mūsų skausmas, mūsų tragedija. Tai mūsų įsipareigojimas, kad ateityje daugiau niekada neiškiltų pavojus žmogiškumui.

Premjero teigimu, šis monumentas ne tik padės atminti Šeduvos žydus, bet ir taps paskata kitiems miestams ir miesteliams sutvarkyti ir įamžinti istorines vietas ir taip pagerbti Lietuvoje gyvenusias ir mūsų šalies labui dirbusias kitas tautas. 

Vyriausybės vadovas padėkojo Šeduvos žydų memorialiniam fondui už gražius ir prasmingus darbus. 

Lankydamasis Šeduvoje, ministras pirmininkas A.Butkevičius taip pat apžiūrėjo sutvarkytas žydų kapines, aplankė Liaudiškių miške esančius monumentus masinių žudynių aukoms atminti. 

BNS praneša, kad Žvejų gatvėje esančios senosios kapinės buvo apleistos: nemažai paminklų nuvirtę, užžėlę žole, krūmokšniais. Už privačias lėšas ten iškirsti krūmynai, nukasta velėna, atstatyta originali akmenų tvora, o likę senosios tvoros fragmentai – restauruoti. Kadangi kapinių teritorijoje rasta daug antkapinių paminklų nuolaužų, jos sudėtos į į Dovydo žvaigždės formos skulptūrinę kompoziciją.

Žydų atminimo įamžinimu Šeduvoje rūpinasi Šeduvos žydų memorialinis fondas.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Šeduvoje žydai sudarė beveik du trečdalius iš 3 tūkst. miestelio gyventojų, per karą buvo išžudyta beveik visa vietos žydų bendruomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius