-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 02 02

Seimą apjuos metalinių stulpelių tvora

Vadovybės apsaugos departamentas rengiasi stiprinti Seimo rūmų apsaugą – aplink pastatą planuoja pastatyti metalinių stulpelių tvorą, kad prie Seimo nebūtų galima privažiuoti transporto priemonėms. Departamento direktoriaus pavaduotojo teigimu, taip nuspręsta atsižvelgiant į pastarųjų metų išpuolius Europoje ir pasaulyje. Metaliniai stulpeliai jau stovi vyriausybės pastato prieigose, turėtų atsirasti ir prie Prezidentūros. Ministerijas taip saugoti kol kas nesirengiama.
Lietuvos herbas
Seimo rūmai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

2016 m. gruodį, kai sunkvežimis Berlyne rėžėsi į minią, žuvo 12 žmonių. Ir tai buvo ne vienintelis atvejis per pusmetį, kada išpuoliui pasirinktas sunkvežimis. Po šių ir kitų teroro išpuolių mūsų šalies vadovybės apsaugos departamentas vertino Prezidentūros, Vyriausybės ir Seimo pastatų rizikas. Nutarta juos modernizuoti. Aplink vyriausybės pastatą jau pastatyti metaliniai stulpeliai. Dabar eilė atėjo seimo rūmams.

„Nutarėme pasirūpinti ne tik Seimo apsauga, bet ir viešąja erdve, Nepriklausomybės aikšte, kur vyksta dažnai masiniai renginiai, mūsų šventės ir bus visas kvartalas apjuostas mechaninėmis apsaugos priemonėmis nuo transporto priemonių“, – pasakojo VAD direktoriaus pavaduotojas Valentinas Mackevičius.

Septintą kadenciją Seime dirbantis Gediminas Kirkilas abejoja, ar papildoma apsauga dabar reikalinga. Pasak jo, parlamentarai jaučiasi saugūs kaip niekada.

„Aš taip jaučiuosi saugiai, žinot, jeigu palyginti su 1991–1992 metais. 1992 m. mes apskritai laimėję rinkimus sunkiai patekom į Seimą, tai tuo metu tikrai buvo daug labiau įtempta situacija, lyginant su šiandiena“, – kalbėjo G.Kirkilas.

Konservatorių lyderis norą apsitverti sieja su dabartinės valdžios policiniu požiūriu į saugumą – užtverti ir uždrausti. Pasak Gabrieliaus Landsbergio, pinigus skiriamus stulpeliams, būtų galima išleisti naudingiau.

„Būtų galima pakalbėti apie vaikų kambarius, kad kanceliarijos darbuotojai po pamokų ar iš darželio pasiėmę galėtų vaikus atsivesti į Seimą, kol baigsis darbas, turint galvoje, kad posėdžiai užsitęsia ilgai. Manau, kad tai jautrus, socialiai atsakingas į šeimas orientuotas požiūris būtų labiau visuomenės suprantamas ir čia dirbantiems žmonėms būtų kur kas naudingesnis, negu apsitverti kuoliukais“, – svarstė Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas G.Landsbergis.

„Matyt tie kuoleliai prie Seimo skirti ne tik Seimo nariams apsaugoti, bet visų pirma žmonėms, kurie kartais susirenka prie Seimo į įvairius mitingus ir susibūrimus. Mes puikai žinome atvejus, kada Europoje yra momentų, kad į minią įvažiuoja įvairūs sunkvežimiai ar kitos transporto priemonės“, – sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė,

Tokių stulpelių aplink ministerijas artimiausiais metais neatsiras. Vadovybės apsaugos departamentas rūpinasi tik Prezidentūros, Seimo ir Vyriausybės apsauga. Patys ministrai sako, kad papildomos apsaugos jiems nereikia.

Panašiais stulpeliais, kurie pastatyti Vyriausybės prieigose, apjuosti Seimą ir Prezidentūrą planuojama per 3 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius