Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 19

Seimas atidėjo klausimą dėl pataisų, kurios palengvintų kelią į parlamentą

Pataisų, kurias priėmus politikams būtų taikomas mažesnis slenkstis patekti į parlamentą ir atgauti rinkimų užstatą, svarstymas atidėtas iki kito posėdžio. Pertraukos frakcijos vardu paprašė konservatorius Jurgis Razma.
Seimas sprendžia, ar pritarti Sauliaus Skvernelio kandidatūrai į premjerus
Seimas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Kadangi paskutiniu metu dėl šio projekto pasipylė nauji siūlymai dėl barjero mažinimo, tikrai, manau, reikia giliau išstudijuoti jų galimas pasekmes. Aš frakcijos vardu prašau pertraukos iki kito posėdžio“, – kalbėjo jis.

J.Razmos prašymą palaikė 36 parlamentarai, 37 balsavo „prieš“, 17 balsuodami susilaikė.

Palaikančiųjų balsų užteko skelbti pertraukai.

Dabar partijos į mandatus parlamente pretenduoja, kai daugiamandatėje apygardoje sulaukia 5 proc. rinkėjų palaikymo, koalicijos – 7 proc.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Liberalas Simonas Gentvilas partijoms kartelę pasiūlė nuleisti iki 4 proc., o koalicijoms – iki 6. Esą tokios ribos būtų demokratiškesnės, naudingos mažoms partijoms, o Seimo rinkimų tvarka, lyginant ją su savivaldos rinkimų, suvienodėtų.

Be to, gindamas mažų partijų interesus, S.Gentvilas taip pat paragino nuo 3 iki 2 proc. mažinti ribą, kurią pasiekus grąžinamas rinkimų užstatas.

Seimas po pateikimo tokioms pataisoms pritarė. Klausimui pasiekus komitetus, „valstiečių“ frakcijos narys Naglis Puteikis pasiūlė dar labiau lengvinti kelią į parlamentą – leisti mandatų gauti partijoms, per rinkimus sulaukusioms 3 proc. rinkėjų palaikymo, koalicijoms, pelniusioms 5 proc. gyventojų paramą.

Tokį patį siūlymą registravo ir valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, bet vėliau atsiėmė.

Sprendžiant iš pastarųjų dienų reitingų, S.Gentvilo registruotos pataisos naudingiausios jo paties atstovaujamam Liberalų sąjūdžiui, partijai „Tvarka ir teisingumas“ bei „socialdarbiečiams“, anksčiau rašė 15min.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Naglis Puteikis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Naglis Puteikis

Jei 4 ir 6 proc. patekimo į Seimą kartelės būtų galiojusios 2016-aisiais, be mandatų nebūtų likusi Antikorupcinė N.Puteikio ir K.Krivicko koalicija ir Darbo partija. O užstatą, galiojant 2 proc. jo grąžinimo ribai, būtų atgavusi Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai).

Konservatoriai Kęstutis Masiulis ir Vilija Aleknaitė-Abramikienė pataisas anksčiau kritikavo, nes jos, anot politikų, pritaikytos konkrečiai situacijai galvojant apie artėjančius Seimo rinkimus ir būsimą koaliciją. Taip pat – į Seimą esą atneš daugiau fragmentacijos.

Projektą dėl kartelių į Seimą ir užstato parlamentarai svarstys artėjantį ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius