Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 04 25

Seimas atmetė konservatorių siūlymą privalomai nuo tymų skiepyti vaikus: „Jūs nusispjovėte“

Seimo konservatoriai į ketvirtadienio plenarinio posėdžio darbotvarkę prašė įtraukti Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų projektą, pagal kurį vaikai, ugdomi švietimo įstaigoje pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, turėtų būti privalomai skiepijami nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės, išskyrus atvejus, kai imunoprofilaktika vaikui negali būti taikoma dėl jautrumo veikliosioms medžiagoms ir sunkaus humoralinio ar ląstelinio (pirminio ar įgyto) imuninės sistemos nepakankamumo. Tačiau Seimo narių daugumos balsais šiai iniciatyvai nebuvo pritarta.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal konservatorių siūlytas įstatymo pataisą imunoprofilaktika būtų privaloma ir tiems suaugusiems asmenims, kurie dirba su vaikų kolektyvais, sveikatos priežiūros ir švietimo įstaigose, taip pat asmenims, dirbantiems uždaruose kolektyvuose, kariams.

Tačiau savo balsais Seimo narių dauguma nusprendė šią iniciatyvą blokuoti.

„Nepritarta. Nutarimas nepriimtas“, – po balsavimo konstatavo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Nutarimo pakeitimą siūliusi Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pasinaudojo replikos po balsavimo teise.

Tikimės, kad nesulauksime situacijos, kokia yra Ukrainoje. Jūsų sąžinei

„Gerbiami kolegos, man telieka apgailestauti, kad jūs nenorite net diskusijos apie tai, kaip padidinti skiepų apimtis Lietuvoje, kaip galėtume užtikrinti pažeidžiamųjų – vaikų, besilaukiančių moterų, žmonių, sergančių onkologinėmis ligomis – sveikatą.

Jūs nusispjaunate į tą situaciją, kuri šiandien yra Lietuvoje ir pasaulyje, kur siaučia didžiuliai užkrečiamųjų ligų ir tymų protrūkiai. Jūs nusispjaunate į visuomenės teisę būti saugia ir sveika, į tuos žmones, kurie tiki mokslu pagrįstais įrodymais. Labai gaila.

Tikimės, kad nesulauksime situacijos, kokia yra Ukrainoje, kur viskas irgi prasidėjo nuo nežymių skaičių, o šiandien turime ir mirčių, ir kitų sunkių pasekmių atvejų. Jūsų sąžinei“, – apgailestavimo dėl balsavimo rezultatų neslėpė parlamentarė.

Už nutarimo pateikimą balsavo 34, prieš – 7, susilaikė – 28 Seimo nariai.

Užsakė apklausą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų užsakymu bendrovė „Vilmorus“ balandžio 4–13 dienomis atliko reprezentatyvią gyventojų apklausą.

Iš 1000 apklaustųjų, 79 proc. pasisakė sutinkantys, kad vaikai būtų privalomai skiepijami nuo tymų ir kitų pavojingų ligų. 8 proc. teigė tam prieštaraujantys, o 12 proc. apklaustųjų neturėjo nuomonės.

Į klausimą, ar sutiktumėte, kad neskiepyti vaikai neturėtų lankyti vaikų darželių, teigiamai atsakė 49 proc. apklaustųjų. 18 proc. buvo prieš, 32 proc. atsakė nežinantys ar neturintys nuomonės.

Balandžio 25 dienos duomenimis, Lietuvoje šiemet registruoti 538 tymų atvejai. Iš jų tymais sirgo 130 vaikų ir 408 suaugusieji. Daugiausiai atvejų registruota Kauno apskrityje – 307, Vilniaus apskrityje – 128.

Socdemų iniciatyvą atmetė

Reaguodami į tymų infekcijos protrūkį, kiek anksčiau Seimo socialdemokratai norėjo registruoti įstatymo pataisas, kurios numato, kad skiepai vaikams iki 16 metų nuo poliomielito, tymų ir raudonukės būtų privalomi.

Pagal socialdemokratų siūlymus, nepilnamečio paciento iki 16 metų atstovas pagal įstatymą privalų užtikrinti, kad šis, nesant kontraindikacijų, būtų paskiepytas nuo poliomielito, tymų, raudonukės. O skiepijimą paskyręs gydytojas informaciją apie tuos, kurie atsisako skiepytis, turėtų perduoti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir teritoriniam valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos skyriui.

Tačiau Seimo narių daugumos sprendimu irgi nebuvo pritarta net pataisų pateikimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius