-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 10 /15:54

Seimas atmetė V.Kanapinsko kandidatūrą į VTEK pirmininko postą

Antradienį Seime svarstyta Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko kandidatūra. Į šias pareigas siūlytas laikinasis komisijos vadovas Virginijus Kanapinskas, tačiau Seimo narių pasitikėjimo slaptame balsavime jis nesulaukė.
Virginijus Kanapinskas
Virginijus Kanapinskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimas nesutiko laikinojo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko Virginijaus Kanapinsko paskirti nuolatiniu vadovu.

Už jo kandidatūrą per slaptą balsavimą Seime buvo 43 parlamentarai, 44 balsavo prieš ir 22 Seimo nariai susilaikė.

V.Kanapinskas VTEK pirmininko pareigose laikinai pakeitė trauktis priverstą Romą Valentukevičių. Kritikos šis sulaukė, kai vienasmeniškai išaiškino, kad tuometinė Seimo narė Greta Kildišienė neprivalėjo deklaruoti, jog naudojasi mamos iš „Agrokoncerno“ nuomojamu automobiliu.

Šį klausimą vėliau iš naujo nagrinėjusi VTEK priėmė kitokį sprendimą ir pareiškė, kad nedeklaruodama, jog naudojasi partijos pirmininko Ramūno Karbauskio valdomo koncerno automobiliu, G.Kildišienė pažeidė įstatymą. Dar anksčiau R.Valentukevičius sulaukdavo priekaištų dėl institucijos politizavimo, jis kritikuotas dėl neįžvelgiamų politikų pažeidimų.

Tiesa, skandalu tapo ir V.Kanapinsko paskyrimas laikinuoju komisijos vadovu. VTEK nariams Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete sunkiai sekėsi paaiškinti, kas sušaukė neeilinį posėdį, kieno kabinete jis vyko ir kodėl jame viena iš narių dalyvavo telefonu.

Situaciją palygino su pėdkelnių reklama

Kalbėdamas Seimo posėdyje Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos lyderis Eugenijus Gentvilas teigė, kad jam V.Kanapinsko kandidatūra kelia abejonių.

„Jei Romo Valentukevičiaus teiginiai teisingi, tai ponas Kanapinskas vadovu tapo neteisėtai. Priešingu atveju, galime kalbėti apie pono Valentukevičiaus šmeižtą pono Kanapinsko atžvilgiu. Neaiškumas egzistuoja“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Kalbėdamas apie situaciją VTEK jis teigė, kad tokia situacija kitoje institucijoje priverstų pačią komisiją daryti išvadą, kad kažkas neteisėta. „Einu į slaptą balsavimą su visomis tomis abejonėmis“, – teigė E.Gentvilas, kuris pažymėjo, kad reikėjo pristabdyti teikimą, nes kol kas situacija neišaiškinta ir komitete.

„Kaip vienoje pėdkelnių reklamoje sakoma: neturi būti nė šešėlio abejonės“, – kalbą Seime užbaigė LRLS frakcijos vadovas.

Stebėjosi netvarka VTEK darbo reglamente

Tyrimą dėl VTEK situacijos komitete atlikęs Povilas Urbšys teigė, kad neeilinis posėdis komisijoje išties įvyko, bet įvyko spontaniškai. Be to, nebuvo padarytas jo garso įrašas, nors reglamentas to ir nereikalauja.

Jis pabrėžė, kad R.Valentukevičius išties pasirašė posėdžio protokolą, tačiau pasirašymo aplinkybės nėra aiškios.

„Ar pati komisija kelia sau tokius reikalavimus?“, – retoriškai klausė P.Urbšys, vardindamas įvairius trūkumus VTEK veiklos reglamente bei neatsižvelgimą į kitų institucijų, tokių kaip Specialiųjų tyrimų tarnyba, rekomendacijas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Urbšys

„Turime situaciją, kad laikinai einantis Virginijus Kanapinskas mums nei patvirtino, nei paneigė apie tas išvadas. Nors mes žinome, kad tas raštas buvo vizuotas Valentukevičiaus padalinių vadovams, tad mano nuomone nežinoti apie tai nebuvo galima“, – aiškino P.Urbšys.

„Darbo laiką organizuoja patys komisijos nariai“, – pastebėjo jis, pabrėždamas, kad tvyro laisvas laiko organizavimo modelis.

Seimo narys Naglis Puteikis pripažino nusivylęs, kad VTEK veikla nepasikeitė net ir atėjus naujam vadovui.

„Ar VTEK veikla yra advokatauti?“, – retoriškai klausė jis, piktindamasis, kad nėra sprendžiamas Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko ir jo žmonos interesų klausimas.

„VTEK'as surašė pažymą kaip advokato dokumentą, kuriuo Grubliauskas yra visais įmanomais būdais išsukinėjamas“, – piktinosi N.Puteikis.

„Dabartinis gerbėjas gal yra džiazo mėgėjas, Grubliausko gerbėjas ar liberalas dūšioje“, – svarstė N.Puteikis, ragindamas nebalsuoti už V.Kanapinsko kandidatūrą.

Seimo pirmininkas ragina rinktis „žmogų su stuburu“

Pats V.Kanapinskas pažymėjo, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas išaiškino, jog jis komisijai vadovauja teisėtai, o abejonės dėl neeilinio posėdžio metu priimtų sprendimų yra nepagrįstos.

Man vadovaujant komisija nustatė keturis kartus daugiau pažeidimų, – sakė V.Kanapinskas.

„Teismas rėmėsi komisijos protokolu, perdavimo-priėmimo aktu, juridinių asmenų registro išrašu“, – tikino laikinasis VTEK pirmininkas.

„Man vadovaujant komisija nustatė keturis kartus daugiau pažeidimų“, – sakė V.Kanapinskas. „Mokymų visų įstaigų vadovams surengėme septynis kartus daugiau“, – pridėjo jis.

Kandidatūrą siūlantis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis taip pat gynė V.Kanapinską, sakydamas, kad teismo išaiškinimas galioja.

„Neturėjome pastabų. Galbūt yra nuoskaudų dėl tam tikrų tyrimų“, – svarstė V.Pranckietis, apibendrindamas V.Kanapinsko darbą VTEK. „Tas žmogus pademonstravo savo stuburą“, – teigė Seimo pirmininkas.

„Norėčiau, kad jis būtų pastatomas į tą vietą ir jam būtų suteikta galimybė dirbti, kaip jis dirbo visus metus“, – sakė V.Pranckietis, ragindamas pritarti V.Kanapinsko kandidatūrai.

Dėl naujojo VTEK vadovo Seime buvo sprendžiama slaptu balsavimu.

Po V.Kanapinsko atmetimo Seimo pirmininkas V.Pranckietis pareiškė, kad laikinajam VTEK vadovui nesulaukus palaikymo Seime, nauju kandidatu į šį postą gali tapti 68-erių metų teisininkas, vyriausias komisijos narys Saulius Katuoka.

V.Pranckietis: „Pasiūliau vieną iš penkių – tokių, kurie yra“

„Pasiūliau vieną iš penkių – tokių, kurie yra. Nes yra penki, ir iš jų vieną turiu teikti. Tai dabar turėsiu teikti ką nors kitą pasidomėti tais žmonėmis, kurie yra. Pažiūrėsime, kad būtų labiau priimtinas visam Seimui, kad slaptu balsavimu priimtų“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas stebėjosi, kad šešėlis mestas prieš pat balsavimą, nors V. Kanapinskas jau metus vadovauja komisijai, taip pat jis nuogąstavo, kad sukompromituotos gali būti ir kitos kandidatūros.

„Tos abejonės atsirado tik dabar, šiuo metu, kai jau vyko skyrimo procesas, ir aš nežinau, jei tieksiu kitą žmogų, ką tada norės kažkas pasakyti, iškyla tokių dalykų įdomių“, – kalbėjo V. Pranckietis.

VTEK komisiją sudaro penki nariai, vienas jų skiriamas pirmininku. Be V. Kanapinsko, komisijoje dar yra Saulius Katuoka, Dalia Paulauskaitė, Edmundas Sakalauskas, Antanas Šenavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius