-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 07

Seimas imasi naminės degtinės legalizavimo

Seimas spręs, ar nuo 2022 metų liepos Lietuvoje liberalizuoti ne stipresnių kaip 65 laipsnių naminių alkoholinių gėrimų gamybą.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Samanės bei kitų tradicinių gėrimų gamybos siūloma leisti imtis kaimo turizmo sodybų savininkams ūkininkams.

Tokias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas antradienį Seime priėmė svarstyti. Už tai, kad jos būtų svarstomos balsavo 53 Seimo nariai, prieš buvo 14, o susilaikė 17. Toliau pataisas Seimas svarstys 2022-ųjų pavasarį, gavęs Vyriausybės išvadą.

Pakeitimus registravo 21-as įvairioms valdančiųjų ir opozicinėms frakcijoms priklausantis parlamentaras.

Teigiama, kad legalizavus naminukę būtų galima surinkti mokesčių į biudžetą, kartu tai padidintų turistų, kurie atvyktų ragauti istorinio paveldo, srautą.

Pakeitimais siūloma leisti gaminti alkoholio produktus ūkininkams, kurie teikia kaimo turizmo paslaugas, yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, o jų ūkiai yra oficialiai įregistruoti.

Tik tokiose kaimo turizmo sodybose galės veikti namų gamybos alkoholinių gėrimų įranga ir poilsiautojai turės galimybę stebėti šių gėrimų gamybos procesą bei jų ragauti.

Šie gėrimai būtų vartojami ir parduodami tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Jie galėtų pagaminti ne daugiau kaip 1 tūkst. litrų ne stipresnių kaip 65 laipsnių alkoholinių gėrimų.

Analogiškas siūlymas Seimo komitetuose buvo svarstomas 2018 metų pabaigoje. Tada buvo tvirtinama, kad jeigu ūkininkas per metus degustacijai ir pardavimui pagamintų tą leidžiamą kiekį degtinės, jos kasdien per degustacijas būtų išgerta arba parduota apie 3 litrai.

Jeigu šįkart Seimas pritartų naminukės legalizavimui, jos gamybos ir apskaitos, prekybos ir vartojimo taisykles, saugos ir kokybės rodiklius, technologijos reikalavimus, kontrolės tvarką nustatytų Vyriausybė.

Pataisų Aiškinamajame rašte pabrėžiama, kad įteisinus naminės degtinės gamybą, atsirastų galimybė perdirbti šalyje užaugintus perteklinius rugius ir uogas, medų, būtų sukuriama daugiau darbo vietų kaimo turizmo sodybose.

Pataisų iniciatoriai sako, kad dėl neįteisintos naminės degtinės gamybos blogėja kriminogeninė situacija. Jų duomenimis, pernai už naminukės gamybą policija įvairias bausmes skyrė 138 žmonėms.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18 laipsnių, o alaus – iki 9,5 laipsnių stiprumo.

Seimas pataisas dėl naminės degtinės legalizavimo svarsto daugiau negu dešimtmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius