2021 04 28

Seimas kartu su Lenkijos parlamentu minės Gegužės 3-iosios Konstitucijos sukaktį

Seimas kartu su Lenkijos parlamentu minės Gegužės 3-iosios Konstitucijos sukaktį: pirmadienį šaukiamas specialus posėdis.
Kazimiero Voiniakovskio paveikslas „Gegužės 3-iosios Konstitucijos priėmimas“
Kazimiero Voiniakovskio paveikslas „Gegužės 3-iosios Konstitucijos priėmimas“ / „Facebook“/ „Lietuvos Respublikos Seimas“ nuotr.

Seimo valdybos sprendimu sušauktame nenumatytame posėdyje pirmadienį įvyks bendras nuotolinis šventinis Lietuvos ir Lenkijos parlamentų minėjimas ir 2021 metų Abiejų Tautų apdovanojimo ceremonija.

Renginio dalyvius pasveikins Lenkijos Seimo maršalka Elzbieta Witek ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kalbas sakys tuo metu Lenkijoje būsiantis prezidentas Gitanas Nausėda ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Minėjime Lenkijos Senato maršalka Tomaszas Grodzkis ir Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen perskaitys šios sukakties proga parlamentų priimtas identiškas rezoliucijas.

Lietuvos Seimo ir Lenkijos Seimo ir Senato narių asamblėjos skiriamo Abiejų Tautų apdovanojimo ceremonijoje šiais jubiliejiniais metais bus pasveikinti keturi laureatai. Lietuvos Seimo delegacija asamblėjoje 2021 metų apdovanojimą nusprendė skirti rašytojai Kristinai Sabaliauskaitei ir vertėjui Eduardui Piurko.

Abiejų Tautų apdovanojimas skiriamas asmenims ar jų grupėms, kurių veikla ir darbai reikšmingai prisidėjo kuriant ir gilinant abiejų tautų bendradarbiavimą. Šis apdovanojimas anksčiau skirtas tokioms asmenybės kaip Česlovui Milošui, Tomui Venclovai, Alfredui Bumblauskui ir kt. Pirmą kartą jis buvo skirtas 1999 metais.

1791 metais gegužės 3-iąją priimta Abiejų Tautų Respublikos Konstitucija buvo pirmasis toks rašytinis dokumentas Europoje. Lenkijoje gegužės 3-oji yra svarbi valstybinė šventė, tuo metu Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius