Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 20 /11:53

Seimas kol kas dirbs įprastai, pirmadienį – masinis parlamentarų tyrimas

Nors COVID-19 įsisuko į Seimą, kitą savaitę suplanuoti Seimo posėdžiai įvyks, parlamentarai juose dalyvaus. Visgi planuojama imtis prevencinių saugumo priemonių.
Seime vyksta LR Vyriausybės valanda
Seime / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Greičiausiai antradienį ir ketvirtadienį dirbsime taip, kaip yra pasitvirtinta darbotvarkėje. Kol kas fiziškai“, – penktadienį po Seimo valdybos pasitarimo 15min komentavo Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

Galimybė išsitirti visiems

COVID-19 užsikrėtusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen po pasitarimo surengė nuotolinę spaudos konferenciją. Jos metu politikė pranešė, jog pirmadienį prie Seimo atsiras mobilus punktas, kuriame bus galimybė visiems parlamentarams išsitirti dėl COVID-19.

„Pirmadienį bus sudaryta galimybė prie Seimo rūmų testus atlikti visiems Seimo nariams tam, kad užsikrėtusieji Seimo nariai, tie, kurie nejaučia simptomų, nebūtų Seimo salėje“, – kalbėjo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Saudargas

TAIP PAT SKAITYKITE: Kambarys, baras ir klasė: kaip koronavirusas platinamas oru

P.Saudargas teigė, jog pirmadienį įvyks Seimo valdybos posėdis, o jo metu planuojama priimti sprendimus dėl saugesnio parlamentarų darbo Seime.

Kaip Seimo darbas galėtų vykti toliau, P.Saudargas išdėstė feisbuke: ketinama reguliariai, kas savaitę testuoti Seimo narius ir Seimo kanceliarijos darbuotojus, taip pat – nustatyti kitokias darbo sąlygas Seime ir Seimo posėdžių salėje.

Planuojama sudaryti sąlygas tol, kol posėdžiai vyks realiai, o ne nuotoliniu būdu, testuotis bent kartą per savaitę.

„Planuojama sudaryti sąlygas tol, kol posėdžiai vyks realiai, o ne nuotoliniu būdu, testuotis bent kartą per savaitę (penktadienį ar/ir pirmadienį), kad iki posėdžio visi turėtų atsakymus.

Taip pat sutarėme aiškiai apsibrėžti papildomą ir griežtesnį algoritmą, kaip elgtis esantiems Seime, posėdžių salėje – kam reikia izoliuotis, o kam ne, jei paaiškėja apie asmens užsikrėtimą (šalia, per 1 kėdę, priešais, už sėdėjo ir t.t.)“, – feisbuke rašė P.Saudargas.

Svarsto naudoti pertvaras

Pasak jo, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai penktadienį planuoja apžiūrėti Seimo posėdžių salę, vertinti atstumus ir rizikas, o Seimo kanceliarijos paprašyta įvertinti galimybes šioje salėje įrengti pertvaras tarp sėdėjimo vietų.

Seimo nariams turėtų būti rekomenduota nevaikščioti, nesibūriuoti.

„Taip pat reikalingas aiškus valdybos nurodymas, kad visi neplenariniai posėdžiai vyksta tik nuotoliniu būdu: komitetai, frakcijos, Seniūnų sueiga, Valdyba ir t.t.“, – teigė P.Saudargas.

Jo įsitikinimu, ilgainiui Seimas turėtų pereiti prie nuotolinio darbo.

„Kaip užtikrinti Seimo darbo nepertraukiamumą? Akivaizdu, kad privalu susitelkti į nuotolinio darbo modelio paieškas.

Reikėtų kuo greičiau pateikti techninius ir teisinius sprendimus. Priėmus sprendimus, gal net iškart kreiptis į Konstitucinį teismą dėl konstitucingumo. Nes teisinių reikalų yra rimtesnių nei techninių“, – pastebėjo Seimo vicepirmininkas.

Jis, remdamasis Konstitucinio Teismo išaiškinimais, teigė, jog Seimo narių balsavimas elektroninėms priemonėmis turi būti toks, jog nekiltų abejonių dėl balsuojančiojo tapatybės. Tai yra, parlamentaras turi turėti galimybes dalyvauti ir balsuoti valią išreiškiant balsu su įjungta kamera, spausti su piršto antspaudu ir panašiai.

Slaptas balsavimas apskritai nuotoliniu būdu įmanomas dar sudėtingiau.

„Slaptas balsavimas apskritai nuotoliniu būdu įmanomas dar sudėtingiau“, – pridūrė P.Saudargas.

Trys keliai

Kita problema, anot jo, techninė, bet ją esą galima išspręsti.

„Yra keli keliai, kuriuos išdiskutavome posėdžio metu:

– naudotis „Microsoft“ sistemos įrankiais, kuriuos reikėtų pritaikyti specialiai LR Seimui. Su jų nuotolinio darbo sistema dirba Latvijos Saeima. Klausimas – kiek tai kainuoja ir kaip greitai tai gali padaryti.

– už pagrindą imti (pirkti, nuomotis, laukti padovanojimo?) Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžiams naudojamą sistemą, ją tobulinant ir tinkamai pritaikant Seimo posėdžiams.

Vilniaus m. tarybos nariai, prisijungę el. priemonėmis (el. bankininkystė ar kt.) sistemoje, gali balsuoti, yra galimybė įtraukti posėdžio eigoje kylančius siūlymus. Eiliškumas kalbėti, argumentų išsakymas už/prieš galėtų būtų papildytas per vaizdo sistemą.

Vienintelis klausimas – ar Seimo narys, besijungiantis per bankininkystę, tikrai yra jau pilnai autentifikuojamas, ar nebūtinai. Tam būtinas ir vaizdo įrašas bei su kiekvieno įjungtomis kameromis posėdžių metu“, – vardijo P.Saudargas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdis

Jis darė prielaidą, kad Vilniaus miesto savivaldybės turimos sistemos naudojimas būtų pigiausias variantas: „Savivaldybė balsavimo įrankį greičiausiai galėtų duoti naudoti / dovanoti, tereikėtų jį pritaikyti, galbūt net sistemą diegę žmonės galėtų diegti papildomus funkcionalumus, administruojant sistemą, jei Seime nebūtų techninių pajėgumų, galinčių tai daryti.“

Trečias variantas, kurį esą pasiūlė Seimo Informacinių technologijų departamentas, – dabartinę Seimo plenarinėje posėdžių salėje esančią sistemą padaryti prieinamą Seimo narių kompiuteriuose dirbant ir nuotoliniu būdu.

„Šioje sistemoje yra išpildomos visos statutinės procedūros (užsirašymai kalbėti, klausti ir t.t.)“, – pridūrė P.Saudargas.

Valdantieji pasiūlė keisti Seimo statutą ir įteisinti galimybę Seimui dirbti nuotoliniu būdu, tačiau, „valstiečiams“ paprašius pertraukos, projektas įstrigo.

Pagal projektą, paskelbus ekstremaliąją situaciją ar karantiną Seimo pirmininko nurodymu turėtų būti užtikrinta galimybė parlamentarams prisijungti prie Seimo posėdžio nuotoliniu būdu.

Valdantieji pabrėžė, kad priėmus pataisas Seimas tik iš dalies dirbtų nuotoliniu būdu, tai yra, taip politikai galėtų diskutuoti, bet balsavimas vis tiek turėtų vykti posėdžių salėje.

Spartins darbo grupės veiklą

„Mūsų frakcijos vakar pateikta Statuto pataisa dalinai sprendžia dalyvavimo diskusijose klausimą, kai Seimo nariai gali dalyvauti nuotoliniu būdu, tačiau nesprendžia balsavimo. Balsavimas turėtų būti vis tiek gyvas, bet bent jau tada būtų galima jį suspausti į trumpą laiką ir mažiau salėje prabūti“, – valdančiųjų iniciatyvą pakomentavo P.Saudargas.

Jis taip pat teigė pasiūlęs išplėsti Seimo darbo grupę, nagrinėjusią nuotolinio Seimo darbo galimybes. Į šią grupę, politiko matymu, turėtų būti deleguoti atstovai iš Vilniaus miesto savivaldybės, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto, Seimo valdybos. Grupė, anot jo, turėtų dirbti sparčiau.

„Kad kuo greičiau turėtume sprendimų projektus“, – teigė P.Saudargas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Paulius Saudargas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Paulius Saudargas

„Sutarėme pirmadienį rinktis į valdybos posėdį ir jau tvirtinti sprendimus dėl saugesnio fizinio Parlamento darbo ir dėl spartesnės sprendimų paieškos dėl nuotolinio darbo įteisinimo“, – įrašą feisbuke užbaigė P.Saudargas.

Galimybes pereiti prie nuotolinio darbo parlamentarai ėmė nagrinėti po to, kai keli jų užsikrėtė COVID-19, kai kam teko izoliuotis.

Atsižvelgdamas į situaciją, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasiūlė Seimui laikinai, bent dviem savaitėms stabdyti darbą, tačiau kitą savaitę jame numatyti svarbūs balsavimai tvirtinant naują ministrą pirmininką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius