Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 24

Seimas kopinės medų, turės ir vyriausiąjį bitininką

Seimo narių iniciatyva ant parlamento rūmų stogo, kaip planuojama, netrukus turėtų būti pastatyti aviliai ir dūgzti bitės. Žadama, kad kopinėjamas medus gali tapti ir Seimo reprezentacine dovana arba tiesiog skanėstu, kuriuo vaišinami svečiai. Bitės kadais dūzgė ir valstybės vadovų kvartale Turniškėse – pareigas ėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė prie rezidencijos turėjo kelis avilius. Rašyta, kad aviliai buvo ir ant Prezidentūros, Vilniaus miesto savivaldybės pastatų stogų.
Susitikimo akimirka
Bitininkai/Asociatyvi nuotrauka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo kanceliarija sulaukė kelių iniciatyvų pastatyti avilius ant parlamento rūmų stogo. Viena jų buvo gauta iš koncerno „SBA grupė“ atstovų, kita – iš Seimo narių grupės.

Anot Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro vedėjos Justės Radzevičiūtės-Laugalienės, buvo surinkta informacija iš atsakingų institucijų dėl galimybių, reikalingų leidimų, plotų nuomos, asmenų saugumo ir panašiai.

„Kliūčių tokiai iniciatyvai Seimo kanceliarija nemato, jeigu bus užtikrinti visi gyvūnų gerovės ir saugumo reikalavimai. Taip pat rengiama vidinė tvarka šiai veiklai reglamentuoti“, – sakė ji.

Kaip pasakojo vienas idėjos iniciatorių Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas bitininkyste užsiimantis Gintautas Paluckas, į parlamento valdybą dėl leidimo pastatyti avilius ant Seimo rūmų stogo kreiptasi dar pernai.

„Praėjusiais metais leidimą gavome, bet pernai nebespėjome pavasarį to klausimo išspręsti. O vėliau visi bitininkai su savo bitėmis buvo užsiėmę – žiemojimui nėra prasmės bičių avilių statyti ant stogo. Išleidi savo bites, susitvarkai ir leidi žiemoti.

Bet dabar atėjo pavasaris ir grįžome prie tos pačios minties. Tuo labiau, kad čia pasitaikė proga, nes yra ardomas buvęs Bitininkystes instituto bitynas ir aukcione išparduodamos bičių šeimos. Tai aš planuoju simboliškai dalyvauti aukcione, nupirksiu bičių šeimų, kiek pavyks, ir užkelsime ant Seimo“, – aiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nepriklausomybės aikštė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nepriklausomybės aikštė

Jeigu aukcione nepavyktų įsigyti bičių šeimų, G.Paluckas žadėjo, kad iš savo laikomų bičių suformuos šeimeles ir užkels avilius ant Seimo rūmų stogo.

Su parlamento kanceliarija esą dar turi būti suderinti techninio pobūdžio klausimai, kur pastatyti avilius ir panašiai.

Bus Seimo medaus

Pasak G.Palucko, dėl avilių ant viešųjų pastatų stogų nesame baisūs inovatoriai.

Jis minėjo, kad jų yra Paryžiuje ant Nacionalinės Asamblėjos pastato stogo.

Vadinamoji miesto bitininkystė plėtojama ir Lenkijoje – kaimyninės šalies Seimas turi savo bityną.

SBA grupės nuotr./Ant verslo centrų stogų įkurdinti bičių aviliai
SBA grupės nuotr./Ant verslo centrų stogų įkurdinti bičių aviliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius