Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 12

Seimas nepritaria Vyriausybės norui ambasadose turėti gynybos patarėjus

Seimas antradienį nepritarė, kad Lietuvos diplomatinėse atstovybėse dirbtų gynybos patarėjai. Už Vyriausybės teikiamą projektą balsavo 47 parlamentarai, susilaikė 59. Projektas grąžintas tobulinti.
Lietuvos ambasada Šveicarijos sostinėje Berne
Lietuvos ambasada Šveicarijos sostinėje Berne / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Projektą pristatęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad įstatymo pakeitimas būtinas, norint geriau atstovauti Lietuvos interesams užsienyje. Anot jo, įvedus specialiųjų patarėjų pareigybę būtų galimybė gynybos atašė pakelti diplomatinį statusą, jie galėtų gauti daugiau informacijos.

„Pakelsime statusą, jis turės daugiau galimybių veikti“, – tvirtino ministras.

Krašto apsaugos ministerija anksčiau teigė, kad atsižvelgiant į geopolitinę situaciją, gynybos patarėjus ketinama skirti diplomatinėse atstovybėse Ukrainoje ir Jungtinėse Valstijose.

Tuo metu dalis parlamentarų iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Darbo partijos frakcijų tame įžvelgė kuriamas naujas privilegijas ir svarstė, kad iki šiol buvo apsieita be tokių pareigybių.

L.Linkevičius teikė Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisą, kuri įtvirtintų specialiuosius patarėjus. Jie apibrėžiami kaip „valstybės tarnautojai, laikinai perkelti dirbti į Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę, padedantys įgyvendinti Lietuvos Respublikos užsienio politiką“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Linkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Linkevičius

Parlamentarai neatsižvelgė į užsienio reikalų ministro patikinimus, kad papildomų etatų nebus steigiama, o gynybos patarėjus finansuos Krašto apsaugos ministerija.

„Šiuo metu gynybos atašė paskyrimo valstybėse vykdomos ir dvišalį karinį bendradarbiavimą stiprinančios funkcijos neapima visų galimų dvišalio karinio bendradarbiavimo sričių, kurios tampa itin aktualios, atsižvelgiant į šiandieninę geopolitinę situaciją, – teigta projekto aiškinamajame rašte. – Gynybos atašė pareigybė visada skiriama kariškiui, kuris atlieka karinio atstovavimo užsienio valstybėje funkciją. Krašto apsaugos sistemos valstybės tarnautojas atliktų bendradarbiavimo gynybos politikos srityje funkciją: dalyvautų dvišalėse konsultacijose saugumo ir gynybos klausimais, rinktų ir analizuotų informaciją gynybos politikos klausimais valstybėje, kurioje reziduoja, patartų gynybos politikos klausimais ambasadoriui, Užsienio reikalų ministerijai.“

Buvęs užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis tvirtino pirmą kartą girdįs apie tokias pareigybes ir siūlė užsienio reikalų bei krašto apsaugos ministrams ateiti į Seimo komitetus ir pristatyti idėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius