-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 06

Seimas nesuspėjo rasti pamainos M.Maldeikiui: kol kas Briuselyje neturės atstovo

Šiomis dienomis baigėsi Seimo nuolatinio atstovo Europos Sąjungoje (ES) Mato Maldeikio ketverių metų kadencija ir jis sugrįžo dirbti į parlamento kanceliariją. Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas tikisi, kad naujas atstovas bus paskirtas vasario mėnesį.
Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo atstovas ES padeda stiprinti ir plėtoti parlamento bei Bendrijos institucijų bendradarbiavimą, teikia informaciją ES institucijoms apie Seimo veiklą, reguliariai informuoja Seimą apie ES institucijų veiklą.

Šio pareigūno kadencija – treji metai. Tiesa, ji gali būti pratęsta iki vienų metų. M.Maldeikis Briuselyje dirbo ketverius metus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis

Pagal įstatymą, Seimo nuolatinis atstovas ES skiriamas parlamento kanclerio sprendimu, Seimo valdybos teikimu, užsienio reikalų ministro rašytiniu pritarimu.

Atstovo kandidatūrą, suderinęs su Seimo Užsienio reikalų komitetu ir atsižvelgdamas į svarstymo parlamento Europos reikalų komitete (ERK) rezultatus, Seimo valdybai pristato šio komiteto pirmininkas.

Tačiau Seime kol kas nepasirūpinta surasti, kas Briuselyje pakeis kadenciją baigusį M.Maldeikį.

Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad užtrukta, nes norima pakeisti įstatymą.

Mano, kad susitvarkė

Kaip informavo Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyrius, Seimo nuolatinio atstovo ES kadenciją baigęs M.Maldeikis grįžo į Lietuvą. Jis priėmė pasiūlymą dirbti Seimo kanclerio biure.

„Tiesiog aš grįžau, dėl to, kad tai yra mano darbo vieta. Aš bet kokiu atveju dirbu Seimo kanceliarijoje. Tuo metu ten dirbdamas aš buvau Seimo kanceliarijos darbuotojas. Tai aš tiesiog grįžau į ten, iš kur išvažiavau. Grįžau į Seimo kanceliariją, o kaip bus ateityje, matysime. Kol kas dar nesu priėmęs galutinių sprendimų, žiūriu visokius variantus“, – sakė jis.

Grįžau į Seimo kanceliariją, o kaip bus ateityje, matysime.

Klausiamas, ar kurį laiką Seimui neturint nuolatinio atstovo ES nesutriks darbas, M.Maldeikis pabrėžė, kad gali pasakyti tik asmeninę nuomonę.

Jo manymu, jeigu Seimo nuolatinio atstovo ES nebus trumpą laiką, tarkime, iki mėnesio, tai nieko baisaus. Tačiau su paskyrimu esą nederėtų uždelsti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjunga
AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjunga

„Lietuva turėtų ten turėti atstovą, nes yra informacija, tam tikri dalykai, ryšiai, kuriuos reikėtų plėtoti, ir ten turėtų būti žmogus, kuris tai darytų. Ilgiau užtempti, nemanyčiau, kad tai turėtų būti gerai“, – pažymėjo kadenciją baigęs Seimo nuolatinis atstovas ES.

Nepaisant to, kad per ketverius jo darbo Briuselyje metus buvo visko, pavyzdžiui, reikalai, susiję su „Brexit'u“, M.Maldeikis mano, kad jam pavyko užtikrinti sklandų Seimo tarpparlamentinį bendradarbiavimą su kitais parlamentais, Europos Parlamentu (EP), Europos Komisija, gauti visą informaciją.

„Aš manau, kad Seimo nariai, kurie lankydavosi Briuselyje, būdavo patenkinti suteikiama paslauga ir buvimu ten. Tai, aš manau, kad mano svarbiausias pasiekimas yra tai, kad užtikrinau efektyvų ir gerą Seimo kanceliarijos darbą aptarnaujant Seimo narius. Kas, manau, ir yra svarbiausias kanceliarijos darbas“, – kalbėjo M.Maldeikis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo posėdis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo posėdis

Svarbios pareigos

Seimo vicepirmininko ir parlamento ERK vadovo G.Kirkilo teigimu, pamaina M.Maldeikiui nerasta, nes taisomas Seimo nuolatinio atstovo Europos Sąjungoje įstatymas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

„Pabaigsime taisyti įstatymą – ten yra visokių pasenusių dalykų, toks gana formalus pataisymas, bus pataisyta ir tada bus skelbiamas konkursas“, – aiškino jis.

Bus pataisytas įstatymas ir tada bus skelbiamas konkursas.

G.Kirkilas mano, kad klausimas dėl naujo Seimo nuolatinio atstovo ES turėtų būti išspręstas per vasario mėnesį.

Jis tikisi, kad įstatymo pataisas parlamente pavyks priimti sausio 14 dieną, pratęstos Seimo rudens sesijos metu.

Pasak G.Kirkilo, vienas variantų ieškant naujo Seimo nuolatinio atstovo ES – siūlyti patarėją iš parlamento ERK.

„Šito atstovo darbas daugiausia ir yra su ERK. Mums, aišku, svarbu, kad būtų ryšys su ERK“, – pabrėžė parlamento vicepirmininkas.

15min nuotr./Viktoras Pranckietis
15min nuotr./Viktoras Pranckietis

2015 metų pabaigoje atranką į Seimo nuolatinius atstovus ES M.Maldeikis laimėjo būdamas ERK biuro patarėju.

G.Kirkilas gyrė M.Maldeikį. Anot jo, atstovaudamas Seimui europinėse institucijose jis dirbo gerai ir labai aktyviai, net daugiau nei jam priklausė.

„Jo pareigos yra įvairios. Pirmiausia – vizitai EP į įvairias konferencijas ir taip toliau. Toliau – pirmininkavimų (ES Tarybai – red.past.) metu jis taip pat dalyvauja kartu su mumis ir padeda mums. Sakysime, dabar Suomijoje buvo, dalyvavome kartu“, – kelis Seimo nuolatinio atstovo ES veiklos barus vardijo parlamento ERK pirmininkas.

Jo pareigos yra įvairios. Pirmiausia – vizitai Europos Parlamente į įvairias konferencijas ir taip toliau.

Kaip svarbiausią klausimą europinėje darbotvarkėje šiuo metu G.Kirkilas nurodė svarstymus dėl būsimosios ES finansinės perspektyvos.

Keturi atstovai

Pirmą kartą Seimas atstovą į Briuselį paskyrė 2003 metų pradžioje, kai Lietuva dar nebuvo ES nare.

Tąsyk paskirtos Rūtos Bunevičiūtės pareigos buvo Seimo atstovė EP.

„Scanpix“/AP nuotr./Europos Parlamentas
„Scanpix“/AP nuotr./Europos Parlamentas

2006–2008 metais Seimo atstove ES buvo Loreta Raulinaitytė. Ją pakeitė ir iki 2015 metų pabaigos šias pareigas ėjo Živilė Pavilonytė.

2016 metų sausio 3 dieną Seimo nuolatiniu atstovu ES tapo M.Maldeikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius