Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 12 10

Seimas noriai priėmė prezidentės siūlomas mokytojų darbo apmokėjimo pataisas

Seime pristatytos prezidentės Dalios Grybauskaitės pataisos, kuriomis keičiama etatinio apmokėjimo tvarka. Taip pat siūloma rečiau keisti ugdymo programas bei sumažinti mokytojų darbo krūvį.
Prezidentė priėmė trijų paskirtų teisėjų priesaikas
Prezidentė priėmė trijų paskirtų teisėjų priesaikas / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Šiuos siūlymus pateikimo stadijoje palaikė 95 iš 100 užsiregistravusiųjų Seimo narių. Vienas parlamentaras buvo prieš, o keturi susilaikė.

Parlamente prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlomas mokytojų darbo apmokėjimo pataisas pateikusi šalies vadovės patarėja Rūta Kačkutė pabrėžė, kad „švietimo reforma buvo būtina“.

„Pedagogų etatinio apmokėjimo modelis yra reikalingas, bet jau pirmąjį mėnesį išryškėjo jo įgyvendinimo trūkumai“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo R.Kačkutė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Kačkutė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Kačkutė

„Delsiant priimti konkrečius sprendimus, buvo prieita prie supriešinimo, o galiausiai prie protesto formos“, – prezidentės nuomonę parlamentarams perteikė patarėja.

Ji pabrėžė, kad prezidentės siūlymai teikiami pasitarus su visomis suinteresuotomis pusėmis. Siūloma nustatyti aiškesnę mokytojų darbo apmokėjimo struktūrą, vietoje trijų, paliekant dvi kategorijas.

Didesnis dėmesys būtų suteikiamas tiesioginiam mokytojų darbui. Dėl atlyginimų koeficientų spręstų ne mokyklų direktoriai, o švietimo skyrių vadovai. Prezidentė siūlo ugdymo planus tvirtinti ketveriems metams, o ne dvejiems, kas, pasak jos patarėjos, leistų paskirstyti darbo krūvį.

Šiuo metu mokytojų veikla išskaidyta į vadinamąsias tris kišenes, t. y. kontaktines valandas (pamokas), nekontaktines valandas (pasirengimą pamokoms, darbų taisymą) ir darbą bendruomenei. Pagal dabartinę redakciją, veikla bendruomenei gali sudaryti iki pusės mokytojo etato.

Prezidentės pataisos taip pat nustato kitas proporcijas, kiek mokytojo etate sudaro pamokos, pasiruošimas pamokoms, mokinių darbų taisymas ir veikla bendruomenei.

Sulaukė konservatorių skeptiškumo

Mantas Adomėnas priminė, kad grupė Seimo narių dar vasarą prašė vetuoti etatinio apmokėjimo siūlymą, tačiau tuomet prezidentūra dėmesio neatkreipė. R.Kačkutė atsakė, kad etatinio apmokėjimo sistema atrodo tinkama visoms interesų grupėms, tačiau ją reikėtų tobulinti.

„Mūsų visų kaltė, kad mokytojai jaučiasi neišgirsti“, – Seimo nariams priminė prezidentės patarėja.

Konservatorius Edmundas Pupinis replikavo, kad taip ir lieka neaišku, kiek didėtų mokytojų atlyginimai, be to, jų reikalavimas buvo mažinti kontaktines savaitės darbo valandas.

„Buvo trys kišenėlės, o dabar vienas maišas ir trys kišenėlės“, – ironizavo E.Pupinis, retoriškai klausdamas, ar etatinio apmokėjimo sistema yra kažkieno asmeninė ambicija.

R.Kačkutė priminė, kad prezidentė paragino Vyriausybę imtis papildomo finansavimo klausimo ir rasti papildomų lėšų.

Valstietis Robertas Šarknickas teiravosi, kodėl norima keisti ugdymo planų sistemą. Jis pastebėjo, kad mokslo pasiekimai, technologijos reikalauja greitų švietimo turinio pokyčių.

„Gal įveskime su galimybe pagal rinką papildyti naujovėmis?“ – klausė jis. R.Kačkutė atsakė, kad švietimo sistemai žymiai labiau trūksta stabilumo ir ramybės, galėjimo planuoti ateitį.

Prezidentei dėkojo net ir Petras Gražulis, aiškindamas, kad „pataisos yra racionalios“. Čia pat jis įgėlė konservatoriams, kurie „niekada pozityviai nenori žiūrėti į problemas“.

Dėl pataisų bus balsuojama skubos tvarka, gruodžio 13 d. Jei bus priimtos, prezidentės pasiūlytos mokytojų darbo apmokėjimo pataisos bus taikomos jau nuo kitų metų rugsėjo mėnesio pirmosios dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius