Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 17

Seimas nuo baudų gelbsti suvenyrus su sovietų simbolika pardavinėjančius asmenis

Pernai teismui nubaudus Pilies gatvės prekeivę už prekybą sovietų simboliai, Seimas ėmėsi taisyti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK), kad ateityje nenukentėtų kiti prekiautojai.
Prekyba Pilies gatvėje
Prekyba Pilies gatvėje / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Antradienį už ATPK pataisą po pateikimo balsavo 40 parlamentarų, prieš buvo 4, susilaikė 19.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė siūlo vietoj žodžio "antikvarinė" kodekse įrašyti žodžius „kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais“.

Pagal pataisos projektą sovietinę ir nacių simboliką būtų galima naudoti muziejuose, visuomenę informuojant apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais.

Už tai nebūtų baudžiami ir asmenys, naudojantys oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, taip pat Antrojo pasaulinio karo dalyviai, vilkintys savo uniformą.

Pernai liepą Seimui uždraudus viešai naudoti sovietų ir nacių simbolius buvo numatyta ir administracinė atsakomybė už tai. „Projektu buvo siekiama sumažinti nacistinės ir komunistinės bei panašios simbolikos viešą naudojimą, susilpninti neigiamą tokia simbolika besinaudojančių organizacijų įtaką, o tuo pačiu ir teigiamai įtakoti kriminogeninę situaciją Lietuvoje“ aiškinamajame rašte teigia V.Aleknaitė Abramikienė.

Tačiau vadovaudamasi Seimo priimtomis pataisomis pernai rugpjūčio pradžioje sostinės policija iš Pilies gatvės prekiavusios vilnietės Galinos Lavrenčiuk konfiskavo dirbinius su sovietine simbolika: kareiviškos pilotės, diržai, žiemines ir karininko kepurės, sovietinių karinių dalinių emblemos ir kita.

Jai buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas.

Rudenį Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas moteriai skyrė minimalią 500 litų baudą ir konfiskavo paimtus daiktus.

Vyriausiasis administracinis teismas patvirtino, kad moters turėti daiktai yra priskiriami nacistinei ir komunistinei simbolikai, o jų naudojimą viešai įstatymų leidėjai ir siekė uždrausti.

Tuo metu konservatorė projekto aiškinamajame rašte tvirtina, kad įgyvendinant įstatymą policija ir teismas kitaip negu įstatymo leidėjas interpretavo antikvarinės prekybos sąvoką. Anot jos, įstatymas turėtų apimti ir sendaikčius.

„Po pokalbių su gatvės prekiautojais nuspręsta, jog reikėtų sąvokas patikslinti, įtraukiant į įstatymą kolekcionavimo, antikvariato bei sendaikčių sąvokas“, –  teigė V.Aleknaitė Abramikienė.


Po policijos vizito praėjusią vasarą siūlyti daiktus su sovietine simbolika liovėsi ir kiti Pilies gatvės Vilniuje prekeiviai.

Pernai liepą įsigaliojęs įstatymas numato, kad nacistinė ir sovietinė simbolika negali būti naudojama ir platinama susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose. Naudoti šią simboliką galima tik muziejuose, taip pat švietimo, mokslo, meno, antikvarinės prekybos tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius