-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 07 /17:30

Seimas vieningai sutarė: medikai, įskaitant rezidentus, gaus priedus už kovą su COVID-19

Sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, įskaitant gydytojus rezidentus, už darbą pavojingomis sąlygomis karantino metu gaus priedus. Tokį sprendimą, „už“ balsavus 120 tautos atstovų, antradienį priėmė Seimas. Po tokio vieningo sprendimo parlamento salėje nuskambėjo plojimai. Tiesa, prieš savaitę sutarimo dėl paskatų medikams valdantiesiems ir opozicijai rasti nepavyko.
Neeilinis Seimo posėdis
Neeilinis Seimo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po svarstymo Seimo Sveikatos reikalų komitete pataisos dėl priedų medikams šiek tiek pakito – jų gali tikėtis ir rezidentai. Tuo pasidžiaugė konservatorius Antanas Matulas, nors bendrai pateiktą įstatymo projektą vadino „priedų mažinimo“ projektu.

„Štai Šiauliai. Visiems medikams, dirbantiems židinyje, moka 100 proc. vidutinės algos dydžio priemoką. Mes gi siūlom šiandien įstatymo projekte – nuo 60 iki 100 proc. pastovios [algos] dalies, kuri sudarytų 50–60 proc. tik didėjimą. Visiems kitiems darbuotojams Šiauliai pakėlė atlyginimą nuo 20 iki 50 proc., priklausomai, kur dirba, su kokia rizika susiduria. Mes apie tai visai šiandien nešnekam“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo parlamentaras ir pateikė daugiau panašių kitų miestų pavyzdžių. Ir visgi ragino kolegas pritarti pataisoms.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas

„Duok Dieve, kad šiandien rastas tam tikras sutarimas po diskusijų, ir siūlau šitą įstatymo projektą, nors jis nėra tobulas, priimti“, – ragino A.Matulas.

Savo ruožtu Seimo „socialdarbietis“ Antanas Vinkus prisiminė, kaip praėjusį kartą balsavimas dėl priedų medikams žlugo.

„Tikiu, kad visi labai išgyvename nepavykus praėjusią savaitę išspręsti gydytojo atlyginimo padidinimo klausimo. Tikiu, kad visi jiems norėjome tik gero, bet suvienyti jėgų, norų, tikslų ir galimybių, mums kolegos, nepavyko. [...] Manau, kad visi supratome įvykusį nesusipratimą ir šiandien turime galimybę padėtį ištaisyti“, – teigė jis.

Manau, kad visi supratome įvykusį nesusipratimą ir šiandien turime galimybę padėtį ištaisyti.

Seimo priimtos Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos leis pavojingomis sąlygomis karantino metu dirbančių medikų, kartu ir rezidentų, atlyginimų koeficientus didinti nuo 60 iki 100 procentų.

Biudžetinių įstaigų darbuotojams turėtų kilti pastoviosios dalies koeficientai, o viešųjų įstaigų darbuotojams – mėnesinė alga. Ji kiltų atsižvelgiant į konkretaus sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojo vykdomų funkcijų pobūdį, sudėtingumą ir atsakomybės lygį, darbo krūvį ir veiklos mastą.

Pavojingomis sąlygomis dirbantiems medikams algos turėtų būti perskaičiuojamos nuo karantino pradžios – kovo 16 dienos.

Priėmus įstatymo projektą, konservatoriaus Jurgio Razmos įsitikinimu, „liko neapibrėžtumas, ar gaus priedus pagalbines paslaugas teikiantys darbuotojai, kurie irgi tiesiogiai susiduria su infekuotais ligoniais“.

„Matysim, aišku, čia priklauso nuo Vyriausybės, koks bus tas darbuotojų ir jiems skirtų priedų sąrašas“, – svarstė politikas.

Priklauso nuo Vyriausybės, koks bus tas darbuotojų ir jiems skirtų priedų sąrašas.

Konservatorius Justas Džiugelis siūlė taisyti įstatymo projektą taip, kad priedus prie algų gautų ne tik paslaugas karantino metu organizuojantys darbuotojai, bet ir tie, kurie dalyvauja jas teikiant. Tačiau Seimas, argumentuodamas, kad šis siūlymas perteklinis, J.Džiugelio pataisai nepritarė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas ir Rasa Budbergytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas ir Rasa Budbergytė

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis, buvęs Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo vadovas Vytautas Bakas teigė, kad antradienį parlamentas padarė tik pusę darbo – esą didesnių priedų nusipelnė ir policijos pareigūnai, ir pasieniečiai.

„Pamatykime visus, kurie yra priešakinėse linijose, nes šiandien padarėm pusę darbo. Bet padarykim ir antrą“, – kreipdamasis į salėje esantį premjerą kalbėjo V.Bakas.

Nesusipratimas dėl priedų rezidentams

Siūlymą dėl medikų priedų Seimui pateikė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė ir „valstietis“ Darius Kaminskas.

Svarstant pataisas pateikimo stadijoje rytinio Seimo posėdžio metu kilo diskusija dėl priedų rezidentams – projekto autorė pareiškė, kad rezidentų šis projektas neapima, o posėdyje dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis kalbėjo priešingai – apima ne tik rezidentus, bet ir techninius darbuotojus – visus, kurie dirba židinyje.

Seimas projektui po pateikimo pritarė. Palaikymą išreiškė 126 Seimo nariai, balsavusių „prieš“ ir susilaikiusiųjų nebuvo.

„Noriu paprašyti palaikyti tuos įstatymų projektus, kurie nestandartinėje situacijoje reikalingi“, – Seime kalbėjo premjeras.

VIDEO: Seimo posėdis

Parlamentarė A.Kubilienė teigė, kad įstatymu numatyta suma, kuria karantino metu draudžiamas medikas, jeigu jis susirgtų.

„Mūsų pozicija nesikeičia, mes už tai, kad priedai negali būti vienodi. Šiuo metu daugelis gydytojų dirba nuotoliniu būdu – tai yra ne tas pats, kai kai kurie gydytojai dirba su kaukėmis, trimis chalatais. Manau, kad turėtų skirtis jų procentas. Atsižvelgiau į gerbiamos Irenos Degutienės pasiūlymą ir papildžiau nuostata, kad pavojingumo lygius nustatytų Vyriausybė“, – kalbėjo ji.

Rezidentams priedų nebus?

Konservatorė Ingrida Šimonytė klausė, ar formuluotė projekte apima žmones, kurie nėra medikai, bet gali būti infekcinių skyrių valytojai, vairuotojai, taip pat – medikai rezidentai.

A.Kubilienė sakė, kad rezidentai į tai nepakliūna, nes jų darbo užmokestis yra ne iš PSDF.

„Kokie specialistai paklius, bus sudaryta darbo grupė ir atsakys į šį klausimą“, – sakė ji. Apie valytojas ir kitus infekcinių skyrių darbuotojus „valstietė“ apskritai nepasisakė.

Posėdyje dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad projektas apima visus sveikatos įstaigų darbuotojus.

„Rezidentai finansuojami iš biudžeto, bet čia mes kalbame ne apie finansavimo šaltinį“, – kodėl taip yra, paaiškino jis.

S.Skvernelis sakė manantis, kad nėra grėsmės nei rezidentams, nei techniniams darbuotojams – papildomas finansavimas esą apima viską.

Antradienį konservatorius Mykolas Majauskas įregistravo pasiūlymą į projektą aiškiai įrašyti gydytojus rezidentus. Pasiūlymui pritarė projektą per pietų pertrauką svarstęs Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo posėdis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo posėdis

Parlamentarė Dovilė Šakalienė paprašė A.Kubilienės išvardinti, kam bus skirti priedai. Ji pabrėžė, kad yra atvejų, kai medikai užsikrėtė ne infekcinių ligų skyriuose.

„Mes turime skubų posėdį po šio plenarinio posėdžio, turime keletą minčių atsižvelgiant į Teisės departamento pastabas. Čia kalbama apie specialistus, kurie algas gauna iš PSDF, turiu projektą, kaip komitetas pataisys, kad kiti gautų iš Vyriausybės nustatytų lėšų“, – jai atsakė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė.

Parlamentaras Remigijus Žemaitaitis taip pat pastebėjo, kad projektas neapima aptarnaujančio personalo. Jis atkreipė dėmesį, kad įstatymo projektas neapima žmonių, kurie dirba gydymo įstaigose pagal atskiras sutartis.

„Tada ir policininkams, visi dirba nuotoliniu būdu, kiti eina į darbą... Šiuo įstatymu mes skiriame priedus tiems, kurie dirba infekcijos židiniuose“, – kalbėjo A.Kubilienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė

Anot Seimo narės, ne infekcinių ligų skyriuose dirbantys medikai neturėtų kontaktuoti su sergančiaisiais – tokie ligoniai esą į infekcinių ligų skyrius turėtų būti gabenami taip, kad nekeltų rizikos kitiems.

Toliau svarstyti šį projektą Seimas ketina antradienį po pietų.

Kiek reikės lėšų – iniciatoriai nežino

Projekto iniciatoriai rašo, kad darbo užmokesčio didinimui reikės Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir valstybės bei savivaldybių biudžetų lėšų, kurių tikslaus poreikio šiuo metu nustatyti neįmanoma.

Praėjusią savaitę norėta įteisinti 50-100 proc. priedus medikams, tačiau parlamentarams susipykus, balsavimas žlugo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius