-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 06 /11:42

Seimas nusprendė, kad Mindaugas Bastys vertas apkaltos

Antradienį Seimo nariai pritarė specialiosios tyrimo komisijos, kuri siūlo pradėti apkaltą socialdemokratui Mindaugui Basčiui, išvadoms. Parlamentarai nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl apkaltos procedūros pradžios. Posėdyje mūru už M.Bastį stojo partijos bendražygiai, o socialdemokratai su konservatoriais dalijosi kaltinimais dėl ryšių su Rusija.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Balsuojant dėl komisijos išvadų po svarstymo, jas vieningai palaikė liberalai, konservatoriai, mišrios Seimo narių grupės atstovai, didžioji dalis „valstiečių“, tiesa, 1 „valstietis“ susilaikė.

12 socialdemokratų balsavo prieš, 6 socdemai susilaikė: Juozas Bernatonis, Rasa Budbergytė, Valentinas Bukauskas, Petras Čimbaras, Gediminas Kirkilas ir Antanas Vinkus.

Prieš balsavo vienas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas, 4 susilaikė, 2 balsavo už.

Balsuojant susilaikė visi posėdyje dalyvavę „tvarkiečiai“.

M.Bastys: bet koks sprendimas tenkins

Tyrimo komisijos išvadas Seimui pristačiusi komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė pabrėžė, kad M.Bastys atsisakė pateikti savo paaiškinimus komisijai.

M.Bastys antradienį nusprendė pasisakyti.

Jis pabrėžė, kad komisija neturėjo vertinti jo veiksmų, padarytų ankstesnę kadenciją.

M.Bastys teigė, kad jo bendravimas su Piotru Vojeika buvo epizodinio pobūdžio, o, nežinant bendravimo turinio negalima daryti tokių išvadų, kokias padarė specialioji komisija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys

M.Bastys aiškino, kad Seimas naujų faktų nenustatė, o rėmėsi tik Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiaga.

„Nemanau, kad Seimo pirmininko „Rosatom“ delegacijos priėmimas laikytina Konstitucijos sulaužymu ar veiksmais priešiškais Lietuvos nepriklausomybei. Atmetus politinę fantaziją, nemanau, kad padariau veiksmus, kurie kenktų Lietuvai, darytų žalą mano rinkėjams, o apkaltos komisijos išvadą laikau nepagrįsta ir tendencinga“, – sakė M.Bastys.

„Jūs priimsite sprendimą, koks jis bebūtų jis mane tenkins“, – kalbą užbaigė jis.

M.Basčio bendražygiai surėmė pečius

Socialdemokratai posėdyje aršiai gynė savo bendražygį. Šios partijos atstovas Artūras Skardžius A.Širinskienei kandžiai dėkojo už titaniškai atliktą darbą, už Konstitucijos suvokimą, Seimo nario pareigų ir teisių interpretavimą.

„Turbūt bus naujas žingsnis Lietuvos Konstitucinėje sąrangoje, įvardinant kokias teises ir pareigas turi Seimo narys“, – bandė ironizuoti jis.

Gindamas partijos kolegą A.Skardžius ėmė pulti konservatorius ir priminė, kad konservatorės Rasos Juknevičienės brolio įmonė užsiima automobilių gabenimu traukiniais per Rusiją, be to, yra partijos rėmėjų sąrašuose. Tuo metu, anot jo, šiame Seime puolamas parlamentaras, kurio ryšiai su Rusija esą tik numanomi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius

R.Juknevičienė atsakė, kad tokios nesąmonės ir šmeižtas jos nesustabdys.

A.Skardžius vėliau priminė pakaunės įvykius ir pareiškė, kad konservatorių partija yra pripažinta organizacija, turinti teroristinės organizacijos bruožų.

A.Skardžiaus pasisakymas yra įrodymas, jog negalima taip greitai nutraukti alkoholio vartojimo.

Reaguodamas į tai buvęs konservatorių lyderis Andrius Kubilius kreipėsi į „valstiečius“ ir Ramūną Karbauskį, teigdamas, kad A.Skardžiaus pasisakymas yra įrodymas, jog negalima taip greitai nutraukti alkoholio vartojimo.

„Matote, kas darosi“, – sakė jis.

Socialdemokratas Juozas Olekas aiškino, kad pagal įstatymus žmogus gali neliudyti prieš save, o dabar esą komisija nusprendė, kad jis pažeidė Konstituciją, nes neliudijo komisijai.

„Manau, kad tai neatitinka tikrovės“, – sakė jis.

J.Oleko teigimu, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui M.Bastys pateikė paaiškinimus, todėl esą negalima sakyti, kad jis visai nieko nepaaiškino.

Komisija nusprendė, kad socialdemokratas šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai pernai spalį pildydamas klausimyną dėl leidimo dirbti su slapta informacija „nuslėpė savo ryšius su (buvusiu KGB darbuotoju) Piotru Vojeika.“

„Mes ne vienas galėjome suklysti, pildydami tas anketas“, – sakė J.Olekas.

Socialdemokratas samprotavo, kad galbūt negalima su Lietuvoje veikiančių įmonių akcininkais kalbėtis, nes tai gali būti vertinama kaip veikimas prieš Lietuvą.

„Taip drabstytis purvais ant kolegos, kuris gal ne visai korektiškai kai kuriais atvejais elgėsi... Bet trypti žmogų, pasakant, kad mes jį vadintume išdaviku. Palaukime KT atsakymo“, – aiškino jis.

„Išklausęs J.Oleko turiu apgailestauti, kad socialdemokratai, apsimesdami, kad jie nesupranta kas yra nagrinėjama, tikisi, jog ką nors įtikins“, – posėdyje sakė konservatorius A.Kubilius.

Tuo metu Julius Sabatauskas aiškino, kad kreipiantis į KT turi būti nurodyti konkretūs veiksmai, kaip buvo pažeista Konstitucija, reikia pagrįsti ir įrodyti, kad Konstitucija pažeista šiurkščiai. Šiuo atveju tai esą neišpildyta.

Buvęs partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius aiškino, kad konservatoriai pamiršo 2010 metus, kai tuometis partijos lyderis esą pažadėjo pirkti elektros energiją iš Baltarusijos.

„Faktai konservatoriams negalioja? O kažkas su kažkuo susitiko ir iškart apkalta“, – aiškino jis.

„Valstietis“ Vytautas Bakas pareiškė, kad socialdemokratai toliau klimpsta ten, kur dabar kapanojasi M.Bastys. Konservatorius Kęstutis Masiulis piktinosi, jog socialdemokratai bando gintis tepdami kitus.

„Išleido J.Sabatauską į tribūną, kuris burbuliavo, burbuliavo ir nieko nesupratau. Manau, kad didesni autoritetai sėdi KT, jie objektyvūs ir autoritetingi, jie ir nuspręs, pažeista ar nepažeista. Vėl užsirašėte kalbėti, vėl mūru stosite. Jūs gi darėte pasikeitimą vadovo. Keista. Jūs norite, kad visiems kliūtų šita gėda neteisėto bendravimo su Rusija? Kam to reikia?“, – klausė konservatorius.

A.Skardžius aiškino, kad tai yra gėda visam parlamentui. „Dėl būsimų numanomų veikų mes atimame mandatą nepriklausomai išrinktam nariui, bet nematome apie „Nukem“ išpumpuotus milijonus (...) Atsipeikėkit, gerbiamieji kolegos“, – į konservatorius kreipėsi jis.

VIDEO: Paskutinis balsavimas dėl Darbo kodekso

Šiurkščiai sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją

Seimo komisijos patvirtintose išvadose nurodoma, kad M.Bastys šiurkščiai sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Apkalta M.Basčiui inicijuojama dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

M.Bastys kaltinimus neigia, apkaltos procesą vadina politiniu susidorojimu, apkaltos komisijos tyrimą sako esant tendencingą.

Priesaikos Seimo narys pabrėžia nesulaužęs.

„Be abejo, tai yra politinis susidorojimas. Ir aš negaliu kitaip vertinti. Nėra jokio teisinio pagrindo teigti tai, kas yra surašyta šitos komisijos išvadose“, – yra sakęs jis.

Parlamentaras aiškino, kad susidorojimą organizuoja konservatoriai su „valstiečiais“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas po apkaltos komisijos posėdžio naujienų agentūrai BNS teigė, kad M.Bastys iš Seimo turėjo pasitraukti gerokai anksčiau.

„Mes jau su Mindaugu kalbėjome ir tuos pasiūlymus partija jam yra išsakiusi, kad jis galėjo pasinaudoti teise atsisakyti mandato jau gerokai anksčiau, nesukeldamas tiek ažiotažo nei partijai, nei sau“, – BNS sakė G.Paluckas.

Jis pridūrė detaliau M.Basčio apkaltos aplinkybių nekomentuosiantis.

Seimas yra patvirtinęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadas, kad parlamentaras veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Valstybės saugumo departamento medžiagoje įvardintais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius