-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 20 /14:36

Seimas suteikė įgaliojimus atnaujintai Sauliaus Skvernelio Vyriausybei

Antradienį Seimas nusprendė iš naujo suteikti įgaliojimus atnaujintai premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybei, kurioje vidaus reikalų ministre po priesaikos tapo Lietuvos lenkų partijos atstovė Rita Tamašunienė, susisiekimo – tai pačiai partijai priklausantis Jaroslavas Narkevičius, o žemės ūkio ministru – „socialdarbietis“ Andrius Palionis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Už įgaliojimų suteikimą balsavo 75 Seimo nariai, 27 balsavo prieš, 9 susilaikė. Valdančiosios frakcijos už įgaliojimų suteikimą balsavo darniai, juos palaikė ir didesnė dalis Mišrios Seimo narių grupės, opozicinės frakcijos balsavo prieš arba susilaikė.

Po balsavimo Liberalų sąjūdžio vadovas Eugenijus Gentvilas pareiškė, kad jam lieka nuosėdos jausmas, nes Vyriausybei įgaliojimai suteikti protokoliniu nutarimu.

„Didžioji drama baigėsi šnipštu, nes tokios Vyriausybės, kuri būtų patvirtinta protokoliniu nutarimu, Lietuvoje dar nebuvo“, – po balsavimo replikavo socialdemokratas Algirdas Sysas.

Trys nauji ministrai antradienį prisiekė Seime.

Konservatoriai pažadėjo kreiptis į KT

Seime pradžioje planuota balsuoti dėl protokolinio nutarimo, kuriuo būtų atnaujinti įgaliojimai Vyriausybei.

Tačiau opozicija pareiškė, kad toks kelias yra antikonstituciškas, nes būtina iš naujo tvirtinti Vyriausybės programą. Tai delfi.lt balsavimo išvakarėse sakė konstitucinės teisės specialistas Vytautas Sinkevičius. Jo teigimu, Seimo statutas iš tiesų numato kitokią procedūrą, bet ji, jo vertinimu, prieštarauja Konstitucijai.

Kilus ginčams Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis įregistravo naują Seimo protokolinio nutarimo projektą, kuriuo Vyriausybei siūloma suteikti įgaliojimus iš naujo, pagal 2016 m. gruodžio 13 d. Seimo nutarimu patvirtintą Vyriausybės programą.

Jeigu kažkas neskiria dviejų dalykų – naujos Vyriausybės formavimo ir įgaliojimų suteikimo iš naujo, tai yra jų problemos.

Premjeras S.Skvernelis prieš posėdį sakė, kad viskas bus daroma pagal procedūras, o jeigu kas mano kitaip, gali kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Vyriausybė nesikeičia. Jeigu kažkas neskiria dviejų dalykų – naujos Vyriausybės formavimo ir įgaliojimų suteikimo iš naujo, tai yra jų problemos. Vyriausybės programa nekeičiama“, – aiškino S.Skvernelis.

Konservatorių atstovas Jurgis Razma sakė, kad būtina eiti Vyriausybės patvirtinimo Seimo nutarimu keliu. „Tada niekas neklaustų, ar Vyriausybė yra legitimi“, – teigė jis. J.Razmos teigimu, jeigu Vyriausybė bus tvirtinama paprastu keliu vienu balsavimu, opozicija kreipsis į Konstitucinį Teismą.

Irena Degutienė siūlė ilgiau padirbti, pratęsti neeilinę sesiją ir Vyriausybę patvirtinti taip, kaip reikia. Ji pridūrė, kad buvo neapsižiūrėta, jog Seimo statutas gali neatitikti Konstitucijos.

S.Skvernelis: nesuteikus įgaliojimų galima grįžti į politinių žaidimų areną

S.Skvernelis Seime atkreipė dėmesį, kad 17-osios Vyriausybės įgaliojimai nesibaigė.

„Mes nekalbame apie naujos Vyriausybės formavimą, mes kalbame apie įgaliojimų suteikimą iš naujo“, – pabrėžė jis.

Premjeras taip pat teigė, kad ši Vyriausybė pasiryžusi toliau vykdyti pažadus žmonėms.

„Šiandien jūsų balsavimas dėl įgaliojimų suteikimą iš naujo yra labai svarbus“, – sakė jis. Antraip, pabrėžė premjeras, galima grįžti į politinių žaidimų areną.

Pristatydamas naujus ministrus S.Skvernelis nedaugiažodžiavo.

S.Skvernelis teigė, kad džiaugiasi, jog šioje Vyriausybėje yra moterų.

„Tikiu, kad J.Narkevičiui nepritrūks ryžto ir valios pratęsti darbus, o kai kuriose srityse padaryti proveržį“, – apie būsimą susisiekimo ministrą kalbėjo jis.

Kalbėdamas apie būsimo žemės ūkio ministro darbus jis teigė, kad labai svarbu bus bendrauti su žemdirbiais ir organizuoti Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) iškėlimą į Kauną. Apie tai Seime paklaustas A.Palionis aiškino, jog ateinantys metai nulems naujo finansinio laikotarpio sąlygas.

„Kai užimsiu ministro kėdę, tada priimsiu galutinį sprendimą“, – paklaustas pozicijos apie ŽŪM kėlimą į Kauną, sakė jis.

Anksčiau A.Palionis teigė tam nepritariantis. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, S.Skvernelis teigia, kad sprendimo dėl ministerijos kėlimo niekas nekeis, tačiau kėlimui nepritaria prezidentas Gitanas Nausėda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Atsakydamas į parlamentarų klausimus S.Skvernelis teigė, kad teikiant biudžetą bus vertinamas įvairių mokestinių lengvatų poveikis biudžetui. „Faktas, kad papildomų pajamų biudžetui reikės“, – sakė premjeras. Tačiau jis pabrėžė dabar negalintis pasakyti, kokius mokestinius pakeitimus siūlys Vyriausybė.

S.Skvernelis pabrėžė neturintis jokių abejonių dėl Lietuvos lenkų partijos atstovų lojalumo, be to, jų patikimumą yra patikrinusios tarnybos. Tai jis kalbėjo opozicijos atstovams priminus, kad minėtos partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis buvo užfiksuotas segintis Georgijaus juostelę, o šios partijos frakcijoje dirbanti Seimo narė Irina Rozova yra praradusi teisę dirbti su slapta informacija. Jos atvejį šią savaitę svarstys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

Preziumuoti, kad J.Narkevičius bus prastesnis ministras, nei R.Masiulis, neteisinga.

Mišrioje Seimo narių grupė dirbantis Andrius Mazuronis pareiškė, kad postą paliekantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis kalbėjo, jog sistemoje visi vogė ir daug, tačiau neįvardijo, kas ir kaip. A.Mazuronis klausė, ar taip pat rengia elgtis būsimasis susisiekimo ministras J.Narkevičius.

„Mūsų ne tik partijos, bet ir Vyriausybės prioritetas yra antikorupcinė veikla“, – į išvedžiojimus nesileido J.Narkevičius.

Konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė Seimo posėdyje gyrė R.Masiulį ir jo darbus.

„Ar nesijaučiate keistai patraukęs iš Vyriausybės geriausią ministrą, kurio dėka ir jūsų darbas atrodė geriau?“, – klausė konservatorė.

„Vyriausybė yra kolegiali, ir jeigu kažkas padaryta vienoje ar kitoje srityje, tai Vyriausybės sprendimai. Vienas ministras, prie visos pagarbos, negali nuversti kalnų, kuriuos galbūt nori. Taip, padaryta, kas susiję su valstybės įmonių skaidrinimu. Bet jos atlieka ne tik pelno funkciją, jos turi socialines funkcijas“, – Seime apie R.Masiulį kalbėjo S.Skvernelis.

S.Skvernelis taip pat pabrėžė, kad viliasi, jog visi pažeidimai, apie kuriuos praėjusią savaitę kalbėjo R.Masiulis, baigsis, kaip ir turi teisinėje valstybėje – nuosprendžiais.

„Preziumuoti, kad J.Narkevičius bus prastesnis ministras, nei R.Masiulis, neteisinga. Duokime laiko tarpą dirbti, paskui palyginsime“, – ragino S.Skvernelis.

R.Tamašunienei kalbėjo apie moteriškus pečius

„Ant jūsų moteriškų pečių užgula, sakyčiau, tokia gan vyriška, vyrų tramdymo našta, nes tokios ministerijos, kaip VRM, Priešgaisrinės apsaugos ministerija, daugiausiai vadovauja vyrai, (tai yra) departamentas, tai kelia tokį iššūkį“, – R.Tamašunienei pareiškė „valstietis“ Audrys Šimas.

Iš tiesų ir vyriški ir moteriški pečiai politikoje vienodai neša svorį ir atsakomybę, kurios jie pasirengę imtis.

Jis klausė, ar ji jau yra numačiusi kandidatą į Priešgaisrinės apsaugos departamento vadovus.

„Iš tiesų ir vyriški, ir moteriški pečiai politikoje vienodai neša svorį ir atsakomybę, kurios jie pasirengę imtis“, – „valstiečiui“ atsakė R.Tamašunienė.

Ji sakė žinanti ugniagesių problemas, finansinius sunkumus, o vadovo paieškas ji žadėjo vykdyti tardamasi su socialiniais partneriais.

Dalies būsimų ministrų taip pat teirautasi apie politinio pasitikėjimo komandą.

R.Tamašunienė leido suprasti keisianti ne visus politinio pasitikėjimo tarnautojus.

J.Narkevičius teigė analizuojantis procesus: „Kompetencija ir politinis pasitikėjimas – tai yra viena iš sąlygų“.

J.Razma sakė, jog Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai už įgaliojimų suteikimą nebalsuos. Jis apgailestavo, kad kai kurie ministrai, turėdamas omenyje R.Tamašunienę, ateina daugiau kaip metams kalbėdami, jog dirbs mokydamiesi. Liberalų sąjūdžio frakcijos vardu kalbėjusi Viktorija Čmilytė-Nielsen abejojo, ar naujieji ministrai pagerins Vyriausybės kokybę, ji prisipažino, kad jai gėda klausytis nuolatinių komentarų R.Tamašunienės pusėn apie „moteriškus pečius“ arba „moterišką jautrumą“.

G.Nausėda: sutarimo nebuvo

Dėl naujos Vyriausybės sudėties premjeras su prezidentu diskutavo pakankamai ilgai. Vėliau opozicijos atstovai ir kai kurie apžvalgininkai teigė, kad derybose laimėjo valdantieji. Visų pirma dėl to, kad G.Nausėdai nepavyko apsaugoti susisiekimo ministro postą paliekančio Roko Masiulio.

Vėliau G.Nausėda teigė, kad jam valdantieji nurodė, jog R.Masiulis pastaruoju metu neturėjo palaikymo Seime. Esą tai buvo priežastis, kodėl tęsti darbo ministras negali.

G.Nausėda vėliau žurnalistams teigė, kad konsensuso su premjeru dėl ministrų kandidatūrų iš karto nebuvo, esą dėl to Vyriausybės formavimo procesas užsitęsė: „Tai nebuvo, kad va, paskutinę dieną atnešamos kandidatūros, kurios nederintos. Visos jos buvo derintos, tiesiog pradiniame etape sutarimo nebuvo.“

Prezidentas taip pat atskleidė svarstęs dar vieną kandidatę moterį į ministres, tačiau dėl asmeninių priežasčių ji nesutiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius